Teisėjas Shamsul Rahmanas Shamsas perskaitė nuosprendžius ir nurodė, kad nuteistieji turės grąžinti pinigus, gautus iš sudėtingo korupcinio tinklo ir panaudotos perkant namus Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje bei Jungtinėse Valstijose.

Teismas pareiškė, kad buvęs banko valdybos pirmininkas Sherkhanas Farnoodas kaltas dėl 278 mln. dolerių, o buvęs generalinis direktorius Khalilullah Ferozi - 530 mln. dolerių vagystės.

Antradienį taip pat buvo paskelbti nuosprendžiai daugiau nei 12 kitų kaltinamųjų, tačiau nutartys dar galės būti skundžiamos.

Sh.Farnoodas ir Kh.Ferozi išklausė nuosprendį teismo salėje kartu su maždaug 20 kitų kaltinamųjų, kuriems buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo šešių mėnesių iki ketverių metų.

Kabulo banko turtą vyriausybė areštavo 2010 metais, nustačius didelio masto sukčiavimo schemą. Dėl šios priežasties Tarptautinis valiutos fondas (TVF) laikinai įšaldė šimtus milijonų dolerių, planuotų paskolinti Afganistanui.

Vėliau ta finansų institucija, pervadinta Naujuoju Kabulo banku, gavo vyriausybės finansinės pagalbos paketą.

Bylos dėl šio banko griūties nagrinėjimą specialiajame teisme atidžiai stebi Vakarų šalių donorai, laukdami ženklų, jog ši valstybė pagaliau ėmėsi kovoti su vyriausybėje išsikerojusia korupcija.

Donorai pažadėjo skirti Afganistanui milijardus dolerių pagalbos, kai iš šios šalies 2014 metais bus išvestos NATO kovinės pajėgos, tačiau reikalaujama, kad vyriausybė pažabotų korupciją.

Su Kabulo banko skandalu siejami ir kai kurie kiti įtakingi asmenys, kurie buvo tos institucijos akcininkai - tarp jų prezidento Hamido Karzai brolis, tačiau specialusis teismas jiems kaltinimų nepateikė.