Per pastaruosius 12 mėnesių iš Didžiosios Britanijos buvo deportuoti beveik 5 tūkst. ES piliečių. Tai aukščiausias rodiklis nuo šių duomenų registravimo pradžios, ir vien tik per praėjusius metus jis išaugo 14 proc. Ši informacija buvo gauta nutekinus vieną Vidaus reikalų ministerijos memorandumą, atskleidusį, kad vyriausybė planuoja ryškiai sumažinti imigraciją iš Europos, kai Didžioji Britanija paliks ES.

Tuo tarpu šalies buvęs premjeras Tony Blairas vakar paragino priimti naujas, griežtesnes taisykles, kurios leistų Didžiajai Britanijai pažaboti imigraciją iš ES šalių: tai, jo nuomone, paskatintų rinkėjus pakeisti savo nuomonę dėl „Brexit“. Jis pripažino, kad atviros sienos daugiau nėra priimtinos, ir pasirašė vieną ataskaitą, kuri ragina imtis griežtesnės vidaus kontrolės ir apriboti laisvą judėjimą ES viduje.

Žmogaus teisių aktyvistai „The Independent“ sakė, kad daug deportavimo atvejų yra neteisėti, o leiboristai šiuos skaičius pavadino „gėdingais“ ir pareiškė, kad jie gali apsunkinti „Brexit“ derybas. Politines priemones, leidusias deportuoti šiuos asmenis, šiuo metu nagrinėja Didžiosios Britanijos teismai.

Nuo 2010 metų iš Didžiosios Britanijos deportuojamų ES piliečių skaičius dabar yra išaugęs penkis kartus. 2016 metais iš šalies buvo išsiųsti 4754 asmenys, nors tais metais, kai konservatoriai atėjo į valdžią, jų buvo tik 973. Šis deportuojamų ES piliečių skaičius staigiai padidėjo po šešerių metų laikotarpio, per kurį jis mažėjo daugiau kaip 74 proc.: nuo 3779 piliečių 2004 metais.

Ši tendencija pasireiškia nepaisant to, kad bendras deportuojamų asmenų skaičius ryškiai mažėja. Tai ženklas, kad Vidaus reikalų ministerijos dėmesys ir imigracijos padalinių darbas buvo nukreiptas būtent į imigrantus iš ES šalių.

Žinia, kad vyriausybė pradėjo intensyviau šalinti Didžiojoje Britanijoje gyvenančius ES piliečius, pasirodė po to, kai birželio mėnesį ministrė pirmininkė Theresa May parlamentui sakė: „ES piliečiai yra neatskiriama mūsų šalies ekonomikos, kultūros ir socialinės struktūros dalis, ir aš visada aiškiai parodžiau, kad noriu ginti jų teises“.

Vienas iš metodų, kaip ministrai deportuoja teisėtai Didžiojoje Britanijoje gyvenančius ES piliečius, susijęs su naujomis Vidaus reikalų ministerijos direktyvomis, kurias 2016 metų gegužę pristatė Th. May. Jos teigia, kad ES piliečiai, miegantys lauke, „piktnaudžiauja“ savo teisėmis ir turėtų būti deportuoti.

Šie pakeitimai buvo priimti parlamentui neatlikus išsamios analizės ir tuo metu sulaukė mažai dėmesio. Tačiau jie reiškia, kad pirmą kartą benamiai ES piliečiai gali būti prievarta išsiųsti iš šalies, net jei nepadarė jokio nusikaltimo.

Pagal ES įstatymus, Europos šalių piliečiai turi teisę likti Didžiojoje Britanijoje, jei „nepiktnaudžiauja“ savo teisėmis, pavyzdžiui, nebuvo teisti dėl klastojimo ar nesudarė fiktyvios santuokos, kad liktų šalyje.

ES piliečių teisių direktyva aiškiai sako, kad ES šalys negali deportuoti ES piliečių, „išskyrus rimtas priežastis, susijusias su visuomenės politika ar visuomenės saugumu“. Tačiau dabar Didžiosios Britanijos ministrai šią direktyvą bando interpretuoti savaip, įtraukdami tokius pažeidimus kaip nakvojimas gatvėse.

Labdaros įstaigos sako, kad bent dalis asmenų, kurie buvo deportuoti dėl tokių priežasčių kaip miegojimas gatvėse, Didžiojoje Britanijoje buvo dirbę daugiau kaip penkerius metus: tai reiškia, kad jie turėjo teisę likti šioje šalyje visam laikui. Tokiu atveju deportuoti juos buvo neteisėta, jeigu jie nepiktnaudžiavo savo teisėmis, kaip apibrėžia ES įstatymas. Taigi dėl tokios deportavimo politikos aktyvistai kreipėsi į teismą.

Su migrantais dirbantys aktyvistai sako, kad gatvėse miegantys asmenys dažnai uždaromi į areštines net nesulaukus 30 dienų laikotarpio, kuris jiems turėtų būti suteiktas, kad jie galėtų išvykti iš šalies savo noru. Tai apriboja jų galimybes sulaukti teisinio atstovavimo.

Maža to, daug oficialių pranešimų dėl deportavimo yra spausdinami tik anglų kalba, todėl daug žmonių jų nesupranta.

Benjaminas Morganas iš migrantų paramos organizacijos „North East London Migrant Action“ (NELMA) „The Independent“ sakė, kad išaugęs deportacijų skaičius rodo, jog Theresa May „plečia savo „priešišką aplinką“ migrantams ir taikosi į tuos žmones, kurie teisėtai gyveno ir dirbo Didžiojoje Britanijoje, dažnai daug metų“.

„Jos siunčiama žinia skamba maždaug taip: mums nerūpi, kiek jūs sumokėjote sistemai, ir ar turite Didžiojoje Britanijoje šeimą. Jeigu tau dabar prasidėjo sunkus metas, būsi išmestas. Judėjimo laisvė vis labiau tampa turtingųjų privilegija“, - teigė jis.

Kiek anksčiau „The Independent“ atskleidė, kaip dalis ES piliečių nusprendžia išvykti iš Didžiosios Britanijos, nes daugiau nesijaučia čia pageidaujami. Praėjusį mėnesį Vidaus reikalų ministerijai teko atsiprašyti, kai ji šimtui ES piliečių per klaidą išsiuntė laiškus, informuojančius, kad jiems gresia deportacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)