Ruošdamasis deryboms su Didžiojo septyneto (G7) lyderiais, Jungtinės Karalystės (JK) premjeras mąstė, kaip ir didumą pastarųjų dienų, apie savo akivaizdžiai sunkiai išsprendžiamus nesutarimus su Europos Sąjunga (ES) dėl „Brexit“.

Maudynės vandenyne premjerą nuteikė optimistiškai.

„Šį rytą plaukiojau aplinkui tą uolą, – pasakojo jis ITV. – Iš čia nematyti milžiniškos angos toje uoloje. Pro ją gali praplaukti, yra kelias. Aš bandau Europos Sąjungai įrodyti, kad yra pasiekiamas kelias, bet jūs jo neatrasite, jeigu tik liksite sėdėti paplūdimyje“.

Nors „Brexit“ išlieka dar viena „uola“ jau nebetolimame horizonte, britų premjerui, regis, sekėsi gana neblogai sutarti su savo G7 kolegomis. Jis atrado nemažai tarptautinio masto susilietimo taškų su savo pagrindiniu „Brexit“ priešininku, Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, o Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną ir jo žmoną prajuokino – gerąja prasme.

Pusryčiai su D. Trumpu

Praėjus gerai valandai po maudynių, B. Johnsonas jau kirto veršienos dešreles, kruasanus ir vaisių asorti priešais Donaldą Trumpą. Abu juos lydėjo aštuonių pareigūnų svita, kol lyderiai prie darbinių pusryčių stalo aptarinėjo opius klausimus, tokius kaip saugumas, Iranas ir prekybinio susitarimo su JAV perspektyva – vienas iš labiausiai geidžiamų B. Johnsono laimėjimų, susijusių su „Brexit“.

„Mano nuomone, šis vyras taps fantastišku premjeru, – sakė D. Trumpas žurnalistams. – Jam nereikia jokių patarimų, jis yra tinkamas žmogus šiam darbui. Aš jau tą esu sakęs ne vieną kartą“. Prieš dieną per spaudos konferenciją sausakimšoje salėje jis pareiškė: „Dabar tinkamas metas Borisui“.

Donaldas Tuskas, Borisas Johnsonas

Iš D. Trumpo lūpų taip pat nuskambėjo pažadas dėl „labai didelio prekybinio susitarimo“, vos tik Jungtinė Karalystė nusimes ES narystės „inkarą“. Vėliau B. Johnsonas televizijos transliuotojams sakė, kad Jungtinės Valstijos norėtų pasiekti susitarimą per metus – tokiam galimam JK–Australijos prekybinio susitarimo terminui pritaręs ir Australijos premjeras Scottas Morrisonas.

Atsižvelgdamas į šalies vidaus kritiką, esą jis „sėdi D. Trumpo kišenėje“, B. Johnsonas mėgino ir pasipriešinti JAV prezidentui. Jis pareiškė D. Trumpui, jog Nacionalinės sveikatos tarnybos („NST“) ir gyvūnų gerovės standartai „lieka už prekybos derybų ribų“ ir paragino prezidentą atverti JAV rinkas britų mėsos ir laivybos bendrovėms. Premjeras taip pat įgėlė prezidentui dėl augančios įtampos JAV ir Kinijos prekybos konflikte, paragindamas abi šalis „šiek tiek prigesinti aistras“.

Pajuokavimai prieš pietus

Vėliau dieną vykusiame Europos koordinavimo susitikime jis prisijungė prie darnaus E. Macrono ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel juoko, kai Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas mestelėjo juokelį, rodydamas į ES vėliavą ir tuo sukeldamas „ne ne ne“ reakciją iš britų premjero.

Atvykęs į sekmadienį surengtus oficialius pietus jis patraukė priešinga kryptimi, tik tada staiga apsisuko ir baksnodamas pirštais į E. Macroną ir jo sutuoktinę, laukiančius su juo pasisveikinti, žingtelėjo jų link. Prancūzijos pirmosios poros veidus iškreipė juoko grimasa.

Jeigu susitikimas su D. Trumpu buvo labiausiai laukiamas viršūnių susitikime, dvišalė akistata su D. Tusku sekmadienio popietę buvo būtent tas susitikimas, kuris galėjo sukelti karščiausias kibirkštis. Prieš viršūnių susitikimą D. Tuskas pareiškė, kad B. Johnsonas rizikuoja išlikti istorijoje kaip „Ponas Jokio Susitarimo“. B. Johnsonas atkirto, kad tokia rizika gresia D. Tuskui, jeigu ES nepasiūlys nuolaidų dėl „Brexit“.

Bet tiek Jungtinės Karalystės, tiek ES pareigūnai B. Johnsono susitikimą su D. Tusku apibūdino teigiamai.

„Kol kas šiame G7, manyčiau, būtų teisinga pastebėti, kad per didžiąją mudviejų su jumis, Donaldai, pokalbių dalį mes pasiekėme visiško susitarimo daugeliu iškeltų klausimų“, – sakė D. Tuskui B. Johnsonas. Donaldas Tuskas jam atsakė: „Negaliu nesutikti“.

Kaip vėliau užsiminė vienas ES pareigūnas, B. Johnsonas kalbėjo konstruktyviai, ir laikėsi suderintos su ES pozicijos tokiais klausimais kaip Iranas, Kinija, prekyba, Rusija. Tokiai nuomonei pritarė ir vienas Vokietijos pareigūnas.

Pasibaigus viršūnių susitikimui, B. Johnsonas žurnalistams sakė esąs nusiteikęs „kiek labiau optimistiškai“ dėl susitarimo perspektyvų, bet tai priklauso „tik nuo mūsų bičiulių ir partnerių noro ir pasiryžimo eiti į kompromisus“.

Tai rodo, jog kad ir kaip optimistiškai būtų nusiteikęs B. Johnsonas, jis realistiškai vertina iššūkius, su kuriais susiduria. Jis pripažino, kad siekiant užsitikrinti prekybinį susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis, „ateityje laukia sunkios derybos“. O apie galimybę pasiekti susitarimą su ES dėl „Brexit“ iki spalio 31 dienos, jis pareiškė: „Manyčiau, čia reiktų kalbėti apie vieną šansą iš tūkstančio“.

Pirmadienį ryte B. Johnsonas ir vėl pasinėrė į Atlantą, ir šį kartą jis praplaukė pro plyšį uolose.