Dėl nesėkmingo sutapimo abu vyrai atsidūrė Niujorko Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. D. Trumpas užlipa ant pakylos ir kreipiasi į pasaulio lyderius. V. Zelenskis, kuris kitomis aplinkybėmis būtų norėjęs sulaukti dėmesio, apsimeta, kad yra nematomas.

Pirmadienį vakare kreipdamasis į Ukrainos diasporos grupę, jis padarė viską, kad išvengtų bet kokių kalbų apie D. Trumpą ir jo konkurentą demokratą Joe Bideną.

Spausdamas rankas svečiams ir šypsodamasis nuotraukoms, 41-erių metų politikos naujokas laikėsi gerai surepetuoto scenarijaus ir pasitelkė visą aktorinę meistrystę, kurią įgijo būdamas populiariausiu šalies televizijos komiku.

Jo pagrindinė žinutė buvo ta, kad Ukraina ir toliau tikisi Jungtinių Valstijų palaikymo.

Tokia pozicija suprantama. Amerikiečių finansavimas, ginklai ir diplomatija buvo esminiai veiksniai, padėję Ukrainai atkurti savo ekonomiką ir kariuomenę, siekiant sulaikyti Kremliaus remiamus separatistus šalies rytiniuose regionuose. Maža to, po Krymo aneksijos JAV pritaikė Rusijai griežčiausias sankcijas.

V. Zelenskis akivaizdžiai nenori pyktis su D. Trumpo administracija, tačiau vienos pusės palaikymas partijų rietenose prieš 2020 m. rinkimus gali jam atsirūgti tuo atveju, jei laimės demokratas.

Būtent taip nutiko jo pirmtakui, kuris rėmė Hillary Clinton, o paskui turėjo muštis į krūtinę, kad palaikytų gerus santykius su D. Trumpu.

Dabartinių nesutarimų centre – įtarimai, esą D. Trumpas siekė padaryti spaudimą V. Zelenskiui, kad šis pradėtų tirti J. Bideno sūnų, kuris vykdė verslą Ukrainoje. D. Trumpas pirmadienį pareiškė, kad neprašė V. Zelenskio atlikti patikrinimo mainais į karinę pagalbą.

V. Zelenskis ketina su amerikiečių kolega pasikalbėti per šios savaitės vizitą. Jis išreiškė viltį dėl „prasmingo, turiningo“ susitikimo.

Antradienio pranešime Ukrainos prezidentas paaiškino, kodėl jo tyla dėl D. Trumpo audros greičiausiai tęsis ir toliau.

„Prezidentas pabrėžė, kad Ukrainai reikalinga JAV parama“, – cituojama pranešime.