27 ES lyderiai, susitikę Briuselyje, pažadėjo papildyti dabartinį „juodąjį sąrašą“ pareigūnų, kuriems taikomos sankcijos, ir priimti platesnio masto baudžiamąsias priemones prieš bendroves ir ištisus šalies ekonomikos sektorius.

Jie taip pat pareikalavo paleisti Ramaną Pratasevičių, 26-erių metų Baltarusijos opozicijos žurnalistą, kuris buvo sulaikytas, priverstinai nutupdžius „Ryanair“ lėktuvą Minske sekmadienį.

Akivaizdžiai susierzinęs E. Macronas, pasibaigus viršūnių susitikimui, kelis kartus klausė žurnalisto, kokios kitos priemonės galėtų būti veiksmingesnės.

„Nėra aišku, kas dar gali būti padaryta, – antradienį kalbėjo E. Macronas. – Jūs patys nežinote, ką pasakyti – šiuo atveju, ar pradedame ginkluotą konfliktą? Ar visiškai nutraukiame santykius? Mes jau tą padarėme. Keliaujame toliau, bet kurlink?“

ES šalių vadovai taip pat pažadėjo uždrausti Baltarusijos oro linijoms „Belavia“ skristi ES oro erdve ir paragino ES veikiančias oro linijų bendroves vengti skrydžių per Baltarusiją.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka dėka paramos iš Rusijos ir Kinijos iki šiol atlaikė daugelį metų daromą Vakarų spaudimą.

Plėtojant politiką Rusijos atžvilgiu, „progresyvinių sankcijų politika beviltiškoms situacijoms nėra veiksminga politika“, sakė E. Macronas. „Savo santykiuose su Rusija jau siekiame kritinį momentą“, – sakė jis.

Prancūzijos lyderis atėjo į valdžią tiesdamas alyvos šakelę Vladimirui Putinui, remdamasis „pasitikėjimu grįstu dialogu“, ir priėmė Rusijos prezidentą Prancūzijoje.

Antradienį jis pareiškė, kad kitos ES valstybės narės taip pat siekia „naujai apibrėžti savo santykius su Rusija“.

„Šiandien, – kalbėjo E. Macronas, – esame atsidūrę ties riba to, ką galima pasiekti sankcijų politikomis“.