Internete sklandančiose nuotraukose matyti du žurnalistai iš laikraščio „Etilaatroz“ su randais ir mėlynėmis po arešto sostinėje Kabule.

Žurnalistų apsaugos komitetas (CPJ) paragino Talibaną leisti žiniasklaidai laisvai veikti.

Trečiadienį BBC komandai taip pat nebuvo leista filmuoti.

„Etilaatroz“ fotografas Nematullah Naqdi ir reporteris Taqi Daryabi buvo suimti trečiadienį per nedidelį protestą Kabule. Vėliau jie buvo nuvežti į Kabulo policijos nuovadą, kur, teigia, buvę sumušti lazdomis, elektros laidais ir bizūnais. Po kelių valandų Talibanas juos paleido be paaiškinimo.

„Vienas iš talibų uždėjo koją man ant galvos, prispaudė veidą prie betono. Jie spardė mane į galvą (...) Maniau, kad jie mane nužudys“, – naujienų agentūrai AFP sakė N. Naqdi. Paklausus, kodėl yra mušamas, jam buvo atsakyta: „Jums dar pasisekė, kad nebuvot nukirsdinti“.

Talibano kovotojai bandė atimti fotoaparatą, sakė jis, vos tik jam pradėjus fotografuoti.

„Jie mus laiko priešais“

Nepaisant pažadų apie režimą, vienodai besielgsiantį su visais, Talibanas pradėjo tildyti jį kritikuojančius opozicionierius, skelbia AFP.

Trečiadienį vakare talibai pranešė, kad demonstracijos bus laikomos nelegaliomis, jeigu nebus gautas Teisingumo ministerijos leidimas.

Laikraštyje „Etilaat Roz“ dirbančiam N. Naqdi ir jo kolegai reporteriui Taqi Daryabi buvo pavesta nušviesti nedidelį protestą prie Kabulo policijos nuovados, kur susirinkusios moterys reikalavo teisių į darbą ir mokslą.

Anot N. Naqdi, vos jam pradėjus fotografuoti, priėjo Talibano kovotojas.

„Man pareiškė, kad filmuoti draudžiama. Kovotojai suėmė visus asmenis, kurie filmavo, ir atėmė jų telefonus“, – pridūrė jis.

Taip pat N. Naqdi sakė, jog Talibano kovotojas norėjo atimti fotoaparatą, bet fotografui pavyko jį perduoti kažkuriam iš susirinkusiųjų.

Tačiau trys Talibano kovotojai pačiupo laikraščio darbuotoją ir nuvedė į policijos nuovadą, kur pradėjo mušti.

„Talibai ėmė mane įžeidinėti, spardyti“, – nurodė N. Naqdi ir pridūrė, kad buvo apkaltintas suorganizavęs protestą.

Galiausiai N. Naqdi buvo nuvestas į sausakimšą kamerą, kur išvydo savo bendradarbį T. Daryabi, kuris taip pat buvo suimtas ir sumuštas.

„Kentėme tokį didžiulį skausmą, kad negalėjome pajudėti“, – atskleidė T. Daryabi.

Po keleto valandų „Etilaat Roz“ darbuotojai buvo paleisti be jokio paaiškinimo ir palydėti įžeidimų tirada.

„Jie mus laiko priešais“, – mano T. Daryabi.

Talibanas tvirtino nevaržysiąs žiniasklaidos laisvės, jeigu ji neprieštaraus neįvardytiems islamo principams, tačiau vis daugiau Afganistano žurnalistų skundžiasi, kad protestų metu prie jų kabinėjasi Talibano kovotojai.

Pastarosiomis dienomis daugybė žurnalistų pranešė, kad buvo sumušti, sulaikyti arba kad jiems nebuvo leista nušviesti protestų, kurie buvo tiesiog neįsivaizduojami ankstesnio Talibano valdymo laikotarpiu XX a. dešimtajame dešimtmetyje. Dauguma nukentėjusiųjų – afganistaniečiai. Juos Talibanas engia labiau nei užsienio žiniasklaidos atstovus.

Rengiami protestai yra ankstyvas išbandymas Talibano režimui, kuris, rugpjūčio 15 d. užėmęs valdžią Afganistane, žadėjo užtikrinti tolerantiškesnį valdymą ir dėti pastangas, kad „šalyje įsiviešpatautų taika ir ateitų klestėjimas“.

Laikraščio „Etilaat Roz“ vadovas Zaki Daryabi pareiškė, kad Talibano pažadai skamba neįtikinamai. „Oficiali kalba kardinaliai skiriasi nuo kasdien matomos tikrovės“, – pridūrė jis.

Ir kitiems žurnalistams, įskaitant BBC komandą, trečiadienį nebuvo leista filmuoti Kabule. Afganistano naujienų agentūra „Tolo“ pranešė, kad jos operatorius buvo suimtas ir beveik tris valandas laikomas Talibano.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija CPJ pranešė, kad mažiausiai 14 žurnalistų per pastarąsias dvi dienas buvo sulaikyti ir vėliau paleisti. „Talibanas sparčiai įrodo, kad ankstesni pažadai leisti Afganistano nepriklausomai žiniasklaidai toliau laisvai ir saugiai veikti yra beverčiai, – sakė CPJ Azijos programos koordinatorius Stevenas Butleris. – Mes raginame Talibaną vykdyti anksčiau duotus pažadus, nustoti mušti ir sulaikyti savo darbą atliekančius žurnalistus ir leisti žiniasklaidai laisvai dirbti, nebijant keršto“.

Anksčiau šią savaitę Talibanas, perėmęs Afganistano kontrolę po plataus puolimo, paskelbė vien iš vyrų suformavęs laikinąją vyriausybę, kuri valdys šalį. Nuo to laiko talibai faktiškai uždraudė protestus, paskelbę juos neteisėtais, jei neprašoma Teisingumo ministerijos leidimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)