Susitikime su emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al-Thaniu jis pabrėžė „ypatingą Kataro paramą užtikrinant saugų JAV piliečių, mūsų partnerių ir kitų pažeidžiamų afganistaniečių tranzitą“, sakoma trumpame JAV valstybės departamento pareiškime.

A. Blinkenas ir Kataro vadovas susitikime aptarė ir „kitas svarbias dvišales temas“. A. Blinkenas, kurį kelionėje į Katarą lydėjo gynybos sekretorius Lloydas Austinas, yra aukščiausias JAV vyriausybės atstovas, apsilankęs regione po to, kai rugpjūčio viduryje valdžią Afganistane perėmė Talibanas.

JAV diplomatijos vadovo pokalbiai su Talbano atstovais Dohoje nebuvo suplanuoti. Tačiau valstybės departamento atstovas Deanas Thompsonas pareiškė, kad JAV vyriausybė toliau palaikys kontaktą su Talibanu, „jog būtų užtikrinta, kad mūsų žinia jiems yra aiški“.

Per Katarą vyko didelė dalis JAV evakuacijos misijos iš Kabulo.

A. Blinkenas siekia bendradarbiauti su Kataru ir Turkija, jog vėl būtų atidarytas Kabulo oro uostas – kad būtų galimi tolesni evakuaciniai skrydžiai bei pagalbos tiekimas afganistaniečiams. Pirmadienį JAV vyriausybės atstovai pareiškė, kad pirmą kartą po visiško JAV dalinių išvedimo iš Afganistano šalį paliko grupė JAV piliečių. Keturi amerikiečiai su Talibano žinia išvyko sausumos keliu.

Katare įsikūrusi didelė JAV pajėgų karinė bazė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)