R. T. Erdoganas, šiais duomenimis, padėkojo J. Bidenui už jo paramą Turkijai siekiant įsigyti amerikietiškų F-16 naikintuvų. Kartu jis pabrėžė, jog nėra teisinga naikintuvų klausimą sieti su Švedijos prisijungimu prie NATO.

Turkija šiuo metu blokuoja Skandinavijos šalies prisijungimą prie karinio aljanso.

R. T. Erdoganas JAV prezidentui sakė, kad Švedija, pakeisdama savo kovos su teroru teisės aktus, žengė keletą žingsnių teisinga kryptimi. Tačiau jis kartu kaltino Švediją toleruojant „terorizmą“ šlovinančias demonstracijas ir taip žlugdant pasiektą pažangą, teigiama pranešime. Neseniai Švedijoje per demonstraciją buvo sudegintas Koranas – tai sukėlė pasipiktinimą musulmonų pasaulyje.

J. Bidenas per pokalbį dar kartą pareiškė norą, kad Švedija kuo greičiau taptų NATO nare, pranešė Baltieji rūmai.

J. Bidenas prieš tai interviu CNN kalbėjo apie ginčą dėl Švedijos narystės NATO. Jis leido suprasti, kad naikintuvus laiko priemone Turkijos pasipriešinimui įveikti. Turkija siekia savo F-16 flotilės modernizavimo, pagalbos prašo ir Graikija, sakė jis. „Taigi aš, atvirai sakant, siekiu savotiško konsorciumo, kuriuo sustiprintume NATO, stiprindami ir Graikijos, ir Turkijos karinius pajėgumus, ir leistume Švedijai prisijungi“, – kalbėjo J. Bidenas Jis pridūrė esąs nusiteikęs optimistiškai šiuo klausimu.

JAV vyriausybė praeityje ne kartą pabrėžė, jog remia Turkijos siekį modernizuoti savo F-16 flotilę, tačiau tai esą nėra atlygis už šalies pritarimą NATO plėtrai į Šiaurę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)