Pasak gerai informuotų šaltinių, derybos tarp Gynybos ministerijos ir Rytų Flandrijos technologijų bendrovės OIP žlugo dėl M109 kainos. „Derėtis labai sunku, kai partneriai prašo dešimteriopai daugiau negu patys už tai sumokėjo“, – teigė šaltinis.

Be to, OIP, kurios antrinės įmonės specializacija yra susijusi su karine technika, taip pat nesutiko, kad Belgijos kariuomenės specialistai patikrintų M109 būklę.

Neseniai Gynybos ministerija informavo, kad šarvuotosios haubicos jau parduotos kitai šaliai, bet kam konkrečiai – nežinoma. OIP nenori komentuoti šio savo sandėrio.

„Tad haubicos nebus tiekiamas, bet ne dėl principinių priežasčių“, – sakė „De Standaard“ gynybos ministras Ludivine'as Dedonderis.

Leidinys pažymi, kad Gynybos ministerija pardavė 64 haubicas 2008 metais, kai jos buvo puikios būklės, ir tai yra „akivaizdus nesirūpinimo armija pavyzdys“. Dalis jų buvo parduota Indonezijai, o kitos atsidūrė OIP angare. Beje, kompanija jas gavo sumažinta kaina – kai kurias tik už 15 tūkst. eurų.

„Balandžio mėnesį Belgijos vyriausybė nusprendė išpirkti haubicas ir nedelsiant nusiųsti jas į frontą Ukrainos rytuose“, – primena „De Standaard“ .

Iki šiol Belgija suteikė Ukrainai karinės pagalbos už 77 mln. eurų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją