„Padėtis Stepanakerte siaubinga, Azerbaidžano kariai yra aplink miestą, jie yra priemiesčiuose ir žmonės baiminasi, kad Azerbaidžano kariai bet kurią akimirką gali įžengti į miestą ir pradėti žudynes“, – sakė separatistų atstovė spaudai Armine Hayrapetyan.

A. Hayrapetyan, atstovaujanti separatistų vyriausybės informacijos centrui Jerevane, sakė, kad Stepanakerte ir kitose Kalnų Karabacho dalyse nebeliko daugumos pagrindinių paslaugų po to, kai Baku įvykdė žaibišką puolimą, siekdamas susigrąžinti etninių armėnų gyvenamą anklavą.

„Nėra elektros, dujų, maisto, degalų, interneto ir telefono ryšio, – sakė A. Hayrapetyan. – Žmonės slepiasi rūsiuose“.

Armėnijos separatistai sutiko sudėti ginklus po susirėmimų, per kuriuos, jų teigimu, žuvo 200 žmonių. Ketvirtadienį jie dalyvavo pirmajame Rusijos tarpininkaujamų integracijos derybų su Azerbaidžano atstovais raunde.

„Turime labai daug aukų, žuvusių ir sužeistų žmonių“, – sakė A. Hayrapetyan, nepateikdama detalių.

Rengiasi evakuacijai


Agentūra dpa praneša, kad Armėnija ruošiasi galimai armėnų evakuacijai iš Kalnų Karabacho.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sakė, kad jiems priimti parengta 40 tūkst. vietų, nors būtų geriau, jei Karabacho armėnai galėtų likti savo namuose. Tačiau tai gali būti neįmanoma, sakė jis vyriausybės posėdyje: „Jei padėtis pablogės, ši problema atsidurs mūsų visų darbotvarkėje“.

ES siūlo humanitarinę pagalbą

Europos Sąjunga pasiūlė humanitarinę pagalbą Kalnų Karabacho armėnams, pareiškė bloko vyriausiasis užsienio reikalų pareigūnas Josepas Borrellis, ketvirtadienio vakarą kreipdamasis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą Niujorke.

„Vietos gyventojams skubiai reikia humanitarinės pagalbos, jiems taip pat reikia garantijų, kad bus gerbiamos jų žmogaus teisės ir saugumas“, – sakė J. Borrellis, pareikšdamas „visišką solidarumą su Karabacho armėnais, kurie išgyvena didelių sunkumų laikotarpį“.

Ketvirtadienį per derybas su Kalnų Karabacho armėnų atstovais Azerbaidžanas sutiko tiekti regionui skubiai reikalingus degalus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją