Gynybos ministerija informavo, kad per pastarąją parą buvo nukauti ar sužeisti šimtai talibų, o pranešimų apie kautynes gaunama iš Kandaharo ir Helmando provincijų – tradicinių Talibano tvirtovių.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Mirwais Stanekzai pareiškė, jog Talibanas patyrė „didelių nuostolių“ ir kad saugumo padėtis gerėja.

„Afganų saugumo pajėgos patruliuoja miestuose“, – patikino jis.

Kautynės ilgamečio karo draskomame Afganistane smarkiai suintensyvėjo gegužę, kai JAV vadovaujama karinė koalicija perėjo prie galutinio pasitraukimo iš šalies etapo. Planuojama, kad visos užsienio pajėgos bus išvestos iki šio mėnesio pabaigos.

Talibai savaitgalį pasiekė didžiulius laimėjimus retai apgyvendintuose ir strategiškai mažiau svarbiuose miestuose, o bet kurio pietinio miesto praradimas nulemtų reikšmingus pokyčius jėgų pusiausvyroje.

Sukilėliai jau kelias savaites stengiasi užimti Kandaharą ir Laškar Ga – miestus, kur dauguma gyventojų priklauso puštūnų etninei grupei, iš kurios semia savo stiprybę Talibanas. Tačiau vyriausybė tvirtina, jog kovotojams kol kas tepavyko pasiekti minėtų miestų apylinkes ar atskirus rajonus.

„Išvaduojame namus, kelius ir pastatus, užimtus Talibano“, – iš Laškar Ga naujienų agentūrai AFP pranešė Afganistano kariuomenės 215-ojo korpuso vadas generolas Sami Sadatas.

Šiaurinis trofėjus

Talibai pirmadienį pranešė nukreipę savo žvilgsnį į šalies didžiausią šiaurinį miestą Mazari Šarifą.

Kovotojų atstovas socialiniuose tinkluose paskelbė, kad Talibanas, savaitgalį užėmęs vakariau esantį Šeberganą ir ryčiau esančius Kundūzą bei Talokaną, puola miestą keturiomis kryptimis.

Tačiau miesto gyventojai ir pareigūnai teigė, kad Talibanas išpučia savo pareiškimus ir kad kautynės iš tikrųjų tevyksta aplinkiniuose rajonuose.

„Priešas bando savo propaganda iškreipti visuomenės nuomonę ir sukelti nerimą civiliams gyventojams“, – nurodoma pareiškime, išplatintame policijos Balcho provincijoje, kurios sostinė yra Mazari Šarifas.

Turtinga istorija garsėjantis Mazari Šarifas yra didžiausias šiaurinis miestas ir ilgametis ekonomikos centras, laikomas gyvybiškai svarbiu vyriausybės pastangoms išlaikyti savo rankose šią Afganistano dalį.

Balcho provincijai daugelį metų vadovaujantis autokratas gubernatorius Atta Mohammadas Nooras (Ata Mohamadas Nuras) pirmadienį pažadėjo kovoti už Mazari Šarifą, pabrėždamas, kad bus „priešinamasi iki paskutinio mano kraujo lašo“.

„Verčiau oriai mirčiau negu gyvenčiau neviltyje“, – parašė jis tviteryje.

Jei miestas bus prarastas, tai reikštų, kad Kabulas netektų visos šiaurinės Afganistano dalies kontrolės, taip pat kiltų klausimų dėl pačios vyriausybės ateities.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)