Šios paliaubos yra tik trečios oficialios paliaubos šalyje per beveik 19 metų trunkantį karą.
Paliaubų išvakarėse Afganistano rytuose įvyko galingas sprogimas. Sprogus automobilyje padėtai bombai, žuvo mažiausiai 17 žmonių, bet Talibanas neigia net kokias sąsajas su šiuo išpuoliu.

Tiek Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani, tiek Talibanas užsiminė, kad iš karto po Eid al-Adhos šventės gali prasidėti taikos derybos.

Pagal vasario pabaigoje JAV ir Talibano pasirašytą susitarimą derybos tarp Talibano ir vyriausybės turėjo prasidėjo kovo mėnesį, tačiau po prezidento rinkimų kilo politinė krizė ir užsitęsė apsikeitimas belaisviais. Kabulas turėjo paleisti 5 000 Talibano kovotojų, o kovotojai – 1 000 vyriausybės pajėgų narių. Apsikeitimas belaisviais jau artėja prie pabaigos.

Po susitarimo pasirašymo Talibanas iš esmės nustojo rengti atakas miestuose ir neatakavo JAV karių, tačiau beveik kasdien rengė išpuolius prieš Afganistano pajėgas ir civilius. Prezidento A. Ghani teigimu, po JAV ir Talibano sutarties pasirašymo šalyje per atakas žuvo daugiau kaip 3 500 afganų karių ir beveik 800 civilių.

Viliamasi, kad paliaubos bus pratęstos ir prasidės taikos derybos Afganistano viduje, tačiau pasibaigus dviem ankstesnėms paliauboms (2018 metais ir šių metų gegužę) Talibanas iš karto vėl sugrįžo į mūšio lauką.