Pirmadienio kovotojų surengtas puolimas buvo naujausias bandymas užimti Helmando provincijos sostinę, siekiant sustiprinti savo pozicijas šiame opijaus gamyba garsėjančiame regione.

„Daugiau nei 300 komandosų... buvo dislokuota mieste, siekiant atremti Talibano veržimasi“, – sakė vyriausybės specialusis pasiuntinys saugumui Helmando provincijoje Abdulas Jabaras Qahramanas.

Provincijos atstovas Omaras Zwakas naujienų agentūrai AFP sakė, kad specialiosios paskirties kariai buvo atsiųsti iš Kabulo ir kaimyninių provincijų vykdyti „valymo operaciją“ Laškarge, kuriame per išpuolį žuvo 10 policininkų ir keturi civiliai žmonės.

„Netrukus saugumo pajėgos išvalys visą miestą nuo Talibano“, – sakė O. Zwakas.

„JAV padėjėjai jau yra tame rajone ir, prireikus, suteiks paramą. Vakar Helmande (provincijoje) buvo įvykdyti du aviacijos pajėgų smūgiai, abu iš jų palaikant ANDSF (Afganistano nacionalinių gynybos ir saugumo pajėgų) strategines operacijas“, – NATO atstovas sakė antradienį naujienų agentūrai AFP.

2014 metų gruodį NATO oficialiai nutraukė savo kovinę misiją šalyje, tačiau birželį JAV pajėgoms buvo suteikti didesni įgaliojimai kovai su talibų sukilėliais, prezidentui Barackui Obamai pažadėjus prieš juos pradėti agresyvesnę kampaniją.

Pirmadienį Laškargos Muchtaro rajone Talibano mirtininkui detonavus sprogmenų prikrautą automobilį žuvo 14 žmonių, tarp jų 10 afganų policijos pareigūnų.

Šis incidentas įvyko Talibano kovotojams pradėjus didelį puolimą prieš Afganistano pietinės Helmando provincijos sostinę.

Per šių metų kovų sezoną Talibanas užėmė beveik visą šią provinciją ir jau kelios savaitė yra prie jos sostinės Laškargos vartų.

Afganistano sostinėje Kabule Vidaus reikalų ministerijos atstovas Sediqas Sediqqi patvirtino, kad Talibanas pirmadienį pradėjo didelio masto ataką prieš saugumo patikrinimo postus Laškargoje, bet išreiškė įsitikinimą, kad afganų saugumo pajėgos „netrukus juos atstums“.

Helmando provincijos tarybos direktoriaus pavaduotojas Abdul Majeedas Akhonzada sakė, kad kovotojai įžengė į miestą pralaužę afganų pajėgų „gynybinį saugumo ruožą“.

Helmandas, pagrindinis šalyje opijaus gamybos regionas, yra strategiškai svarbus Talibanui, iš kvaišalų prekybos per metus uždirbančiam apie 3,6 mlrd. eurų. Šios lėšos yra vienas pagrindinių talibų kovos veiksmų finansavimo šaltinių.

Sostinėje apšaudyti šiitai

Afganistano sostinėje Kabule antradienį ginkluoti vyrai puolė šiitų maldininkus, susirinkusius prie mečetės švęsti Ašuros šventės, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Mažiausiai aštuoni žmonės žuvo ir daugiau kaip 30 buvo sužeisti per šiitų mečetės užpuolimą Afganistano sostinėje Kabule. Tai pranešė naujienų agentūra „Pajhwok“.

Gautomis žiniomis, trys ginkluoti vyrai policininkų uniformomis įsiveržė į imamo Ali mečetę ir pradėjo šaudyti į tikinčiuosius. Vienas iš užpuolikų detonavo savo diržą su sprogmenimis.

Pagal naujienų agentūros „Khama Press“ versiją, vieną iš užpuolikų nukovė saugumo pajėgų pareigūnai, kitas pasislėpė.

Kol kas nė viena iš šalies teritorijoje veikiančių ekstremistinių grupuočių neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį.