Incidentas įvyko trečiadienį, apšaudžius afganų ir amerikiečių patrulį netoli Afganistano kariuomenės posto Oruzgano provincijos sostinės Tarinkoto pakraštyje, naujienų agentūrai AFP sakė vienas NATO atstovas Kabule.

Patrulis paprašė aviacijos paramos, taigi, lėktuvai smogė šiam postui ir nukovė penkis afganų karius, o dar 10 – sužeidė, pranešė Orugano tarybos pirmininko pavaduotojas Karimas Karimi.

„Amerikiečių patruliui priartėjus prie bazės ANA (Afganistano nacionalinės kariuomenės) kariai tikriausiai pagalvojo, kad prie jų artinasi talibai“, – pareiškė jis AFP.

Didžiąją dalį Oruzgano kontroliuoja Talibanas. Pastaruoju metu kovotojai taip pat dažnai rengia išpuolius provincijos sostinėje.

Pasak K. Karimi, minėtame poste budėjo iš viso 17 karių, iš kurių pavyko pabėgti nenukentėjusiems tik dviems.

Afganistano gynybos ministerija patvirtino aukų skaičių ir informavo, kad šalies ir JAV pajėgos incidento metu vykdė rajone „bendrą operaciją“.

„ANA postui buvo smogta dėl tinkamo koordinavimo stokos“, – sakoma ministerijos išplatintame pareiškime. Jame priduriama, kad buvo pradėtas tyrimas.

Pasak NATO atstovo, JAV surengė „tikslius savigynos paskirties antskrydžius prieš žmones, šaudžiusius į afganų ir amerikiečių pajėgas, vykdžiusias antžeminius manevrus netoli ANA kontrolės posto Tarinkote“.

„Antskrydžiai buvo surengti Afganistano ir JAV pajėgoms patekus į apšaudymą lengvaisiais ginklais ir granatsvaidžiais bei savigynos tikslais paprašius aviacijos paramos“, – elektroniniu laišku AFP pranešė atstovas.

„Afganistano ir JAV pajėgos mėgino deeskaluoti padėtį, bet į jas ir toliau buvo šaudoma. Veikiame sudėtingoje aplinkoje, kur priešiški kovotojai nedėvi uniformų ir, naudodamiesi pavogtomis karo transporto priemonėmis, puldinėja vyriausybės pajėgas“, – pridūrė jis.

„Paskaičiavau, kad lėktuvai bombardavo bazę maždaug 30 minučių“, – telefonu AFP sakė viena vietinė gyventoja.

Afganistane vadinamieji „saviškių ugnies“ incidentai nėra naujiena. Ankstesni tokie įvykiai pasėjo nepasitikėjimą tarp vietos ir užsienio pajėgų.

Per 2017 metų liepą įvykusį vieną rimčiausių tokių incidentų žuvo 16 afganų policininkų: jiems Helmando provincijoje per klaidą smogė JAV aviacija.