Duodamas interviu Vokietijos dienraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, A.Jaceniukas taip pat perspėjo P.Porošenką, kad tuo atveju, jeigu jis būtų priverstas atsistatydinti iš vyriausybės vadovo posto, kiltų pavojus Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovaujamos didžiulio masto Ukrainos finansinio gelbėjimo programos įgyvendinimui.

„Sakau prezidentui: jeigu nebesu jums reikalingas – tuomet turite formuoti naują vyriausybę. To neįstengsite padaryti, todėl turėsit skelbti pirmalaikius rinkimus“, – sakė A.Jaceniukas.

„Iki to laiko (kol būtų suformuota nauja vyriausybė) nebus nei vieno, kas galėtų sudaryti gyvybiškai svarbią skolinimosi sutartį su Tarptautiniu valiutos fondu“, – sakė 41 metų buvęs bankininkas.

A.Jaceniuko vykdytą griežto diržų veržimo politiką palankiai vertino Vakarų šalys, bet ji kurstė visuomenės įtūžį. Premjeras taip pat buvo kaltinamas atstovaujantis milijardierių, o ne paprastų žmonių interesams.

A.Jaceniukas atmetė tokią kritiką, sakydamas, kad jam teko „brangiai sumokėti“ už tai, jog ėmėsi nepopuliarių reformų, kad būtų „išgelbėtas nacionalinis biudžetas“.

„Man daug svarbiau apsaugoti mūsų vienybę negu laimėti kelis populiarumo taškus“, – jis sakė Vokietijos laikraščiui.

Tačiau A.Jaceniukas peikė P.Porošenkos bloką, sakydamas, kad dauguma jo narių palaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo jo vyriausybe, „tokiu būdu mėgindami blokuoti mūsų reformas“.

Ukrainos ekonomika pernai susitraukė apie 10 procentų, o metinė infliacija padidėjo iki daugiau negu 43 proc., nors Vakarų šalys stengėsi padėti stabilizuoti padėtį.

Ukrainos politikų vidinės rietenos kelia pavojų, kad gyvybiškai svarbi TVF pagalba bus įšaldyta.

TVF vafovė Christine Lagarde vasario pradžioje perspėjo, kad „sunku įžvelgti“, kaip finansinio gelbėjimo programa galėtų būti toliau tęsiama, jeigu Ukraina nevykdys ekonomikos restruktūrizavimo ir antikorupcinių priemonių, numatytų susitarime dėl pagalbos.