Ankie Spitzer ir Ilana Romano, kurių sutuoktinius Andre ir Youseffą nušovė palestiniečiai teroristai, liepos 24 dieną atskrido į Londoną pateikti kaltinimų TOK, kad šis sąmoningai diskriminuoja ir pasiduota arabų šalių spaudimui priešintis Miuncheno žudynių metinių paminėjimui.

„Organizacijai „Miuncheno 11“ priklausančios šeimos paprašė TOK paminėti mums brangių žmonių žūtį, nes šis siaubingas įvykis nutiko beveik prieš 40 metų, - skelbiama minėtam vizitui paviešinti skirtame pranešime. - Kaskart jų prašymas buvo atmetamas“.

Vienuolika Izraelio sportininkų nužudė palestiniečių kovotojai, įsiveržę į atletų apartamentus ir paėmę juos įkaitais. Moshe Weinbergas ir Youssefas Romano buvo nušauti iškart, mat jie bandė priešintis. Jų komandos draugus, tarp kurių buvo ir Andre Spitzeris, pagrobėjai nušovė per įkaitų gelbėjimo operaciją.

Aukų artimieji ilgą laiką siekė, kad TOK surengtų oficialų paminėjimą, o dabar jų ryžtas dar labiau suintensyvėjo, mat 2012 metų Londono Olimpiada sutampa su 40-osiomis tragedijos metinėmis.

Pastarosiomis savaitėmis viešai paminėti žudynių metines paragino itin įtakingi pasaulio lyderiai, tarp kurių JAV prezidentas Barackas Obama ir Australijos premjerė Julia Gillard, taip darydami spaudimą Olimpines žaidynes prižiūrinčiam TOK. Nužudytų sportininkų našlių reikalavimus parėmė ir į prezidentus kandidatavęs Mittas Romney, kuris liepos 25 dieną atvyksta į Didžiąją Britaniją stebėti Olimpiados, iš kur vėliau keliaus į Izraelį. Tiesa, 2002 metais dalyvaudamas Solt Leik Sičio žiemos Olimpinių žaidynių organizaciniame komitete jis manė kiek kitaip.

TOK griežtai priešinasi mėginimams oficialiai paminėti Miuncheno žudynes per pačią Olimpiadą tvirtindamas, kad tai politizuos apolitiškomis turinčias būti žaidynes. Pirmadienį lankydamasis Olimpiniame kaimelyje TOK vadovas Jacquesas Rogge'as kritiką bandė atremti netikėta tylos minute.

„Šiandienos ceremoniją norėčiau pradėti pagerbdamas vienuolikos Izraelio olimpiečių atminimą, kurių idealai surinko mus čia į šį gražų Olimpinį kaimelį, - sakė J. Rogge'as nedidelei grupelei susirinkusių žurnalistų. - Vienuolika Miuncheno tragedijos aukų tikėjo tuo. Jie atvyko į Miuncheną vedini taikos ir solidarumo dvasios. Mes privalome tą dvasią išlaikyti ir juos prisiminti“.

Vis dėlto TOK vadovas atsisakė leisti surengti tragedijos metinių paminėjimą per pačią Olimpiadą ar jos atidarymo ceremonijos metu.

Aukų artimieji tvirtina, kad yra didelis skirtumas tarp tylos minutės priešais keletą televizijos kamerų ir oficialaus paminėjimo per Olimpiados atidarymo ceremoniją, kurią stebės milijardai žmonių visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)