Pirmadienį politikas pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) – prašė panaikinti jo mandatą. Apie tai Eltai patvirtino VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

„Balandžio 29 d., pirmadienį, 9.37 val., Vyriausioji rinkimų komisija elektroniniu paštu gavo Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pareiškimą dėl atsistatydinimo iš Seimo nario pareigų“, – komentare raštu Eltai nurodė I. Ramanavičienė.

„Klausimas dėl Seimo nario įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui bus įtrauktas į artimiausio komisijos posėdžio darbotvarkę“, – pridūrė ji.

Artimiausias VRK posėdis numatomas ketvirtadienį.

ELTA primena, kad ketvirtadienį KT konstatavo, jog Seimo narys R. Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Po teismo verdikto parlamentas turėtų priimti sprendimus dėl R. Žemaitaičio Seimo nario mandato naikinimo – pašalinus jį iš Seimo apkaltos būdu, politikas negalėtų kandidatuoti į renkamas pareigas 10 metų. Visgi, R. Žemaitaitis teigė pats pasitrauksiąs iš Seimo.

Pernai R. Žemaitaitis paskelbė antisemitinių, tautinę nesantaiką kurstančių įrašų socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse – Seimo komisijos, svarsčiusios apkaltos klausimą, manymu, tokiais veiksmais politikas galimai sulaužė Seimo nario priesaiką, šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Kaip numato Seimo statutas, parlamentarams nutarus, kad yra pagrindas politiko apkaltai, Seimas turi kreiptis į KT, kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. KT konstatavus, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas gali būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)