Jis taip pat pabrėžė, kad visą potencialą dabar šalys turi telkti į saugumą.

„Turime prisiminti mūsų tautų istoriją, kad tik bendri veiksmai gali užtikrinti mūsų šalių laisvę, laisvę nuo Rusijos agresijos. Šiandieną mes turime koncentruoti visą potencialą į Ukrainos ir kiekvienos tautos turinčios sieną su Rusija laisvės gynybą“, – po Vilniuje vykusio Trijų jūrų susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė Ukrainos prezidentas.

„Reikia atminti, kad Putinas gali neapsiriboti tik mūsų žeme. Rusijos grasinimus Kazachstanui ir kitoms šalims, manau, svarbu atminti“, – akcentavo jis.

V. Zelenskio teigimu, rusai siekia sąmoningai naikinti svarbią infrastruktūrą Ukrainoje, dėl to prioritetas, pasak jo, dabar yra oro gynybai.

„Mes turime daryti viską, negaišdami laiko. Turime stiprinti savo pajėgas, savo ginkluotę“, – teigė Ukrainos prezidentas.

„Oro gynybos sistemos yra labai svarbios. Putinas bando sunaikinti mūsų energetikos infrastruktūrą, jis taikosi į civilius, jis nori žudyti civilius ir tuos ketinimus mums reikia sustabdyti“, – tęsė V. Zelenskis.

V. Zelenskis taip pat pabrėžė valstybių sąjungininkių įsipareigojimų vykdymo svarbą.

„Labai svarbu, kad kiekvienas partneris išpildytų savo pažadus ir įsipareigojimus, susijusius su ginkluote ir amunicija. Ir mūsų susitarimai dėl bendros ginklų gynybos yra labai svarbūs. Rusija mums smogia kiekvieną dieną ir kiekvieną dieną ukrainiečiai kovoja fronto linijoje“, – sakė Ukrainos vadovas.

Ukrainai „reikia signalo“ dėl narystės ES bei NATO

Jis taip pat sakė, kad Ukrainai „reikia signalo“ dėl narystės ES bei NATO aiškumo.

„Birželio mėnesį bus tinkamas laikas pradėti derybas dėl narystės ES. Ukrainai reikia signalo. (...) Putinas kuria savo eskalacijos tvarkaraštį, jis reaguoja į mūsų veiksmus, jis nori mus, Ukrainą sunaikinti ir pavergti kitas šalis. Mūsų saugumui nėra kitų alternatyvų, mums reikia patekimo į aljansą. Ukraina ir mūsų gyventojai, mūsų kovotojai to nusipelno“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Šalies vadovas taip pat išskyrė Ukrainos taikos formulę.

„Vienintelė platforma deryboms dėl taikos yra mūsų platforma – birželio mėnesį vyksiantis viršūnių susitikimas dėl taikos. (...) Ten nubrėšime aiškų planą, kaip pabaigti šį karą iš teisingos taikos perspektyvos, kuri bus paremta Jungtinių Tautų rezoliucijomis. Po to šis dokumentas bus apdorojamas techniniu lygmeniu ir bus galimybė prisijungti prie šito formato vienokiu ar kitokiu būdu. Visa tai bus aptariama per viršūnių susitikimą ir Rusija turės įgyvendinti šiuos žingsnius vardan teisingos taikos“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Visgi pergalę, kaip kalbėjo Ukrainos prezidentas, pasiekti be karinės JAV ir kitų šalių pagalbos pasiekti būtų labai sunku.

„Bus labai sunku, neteksime žmonių, mums labai brangių karių. Ir tai susiję ne tik su teritorijomis – kai kas skleidžia tokį naratyvą, kad tai susiję tik su teritorijomis. Ne. Tai susiję su mums brangiais žmonėmis, bet teritorijos mums taip pat svarbios, nes jei neatstatysi teritorinio integralumo, reiškia, tu negerbi savo suvereniteto, paverti tai įšaldytu konfliktu ir tik laiko klausimas, kada Putinas sugrįš.
Todėl labai svarbu, kad viskas būtų pagal tarptautinę teisę, pagarbą ukrainiečiams“, – sakė V. Zelenskis.

Šalies vadovas ne kartą dėkojo visiems už paramą.

„Norėčiau padėkoti lietuviams – visiems vilniečiams, kitų miestų gyventojams už paramą nuo pat pirmos karo dienos. Mes Ukrainoje tikrai jaučiame, kaip jūs mumis tikite ir norite mūsų pergalės“, – patikino V. Zelenskis.

„Mes galime nugalėti Rusijos terorą, mes galime visi kartu to siekti“, – akcentavo Ukrainos prezidentas.

Pakomentavo mobilizaciją šalyje: yra daug manipuliacijų

Jis pakomentavo ir savo šalies planus mobilizacijai bei finansus.

„Mes jokio kito biudžeto neturime. Mūsų biudžetas yra visiškai karinis biudžetas. Todėl saugumo garantijos mums padės, jos šiek tiek nuims spaudimą nuo mūsų biudžeto“, – teigė politikas.

V. Zelenskis sakė, kad mobilizacijos Ukrainoje klausimais yra daug manipuliacijų.

„Taip, vyksta daug manipuliacijos, Rusijos naratyvo dėl mobilizacijos sutrikdymo, bet mobilizacija vyksta nuolat – atitinkamai, pagal teisės aktus“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Jo teigimu, kariuomenės prašymu buvo pakeistos mobilizacijos taisyklės.

„Mes stipriname žmonių, kurie vengia mobilizacijos, kontrolę, tačiau noriu pasakyti, kad jeigu žmogus pažeidžia Mobilizacijos įstatymą, jei tai yra mobilizuojamo amžiaus asmuo, tai jis pažeidžia įstatymą. Mes pakeitėme tam tikras teisės normas – tai yra ne tik asmenų mobilizacijos klausimas, tai taip pat yra ir pagalbos kariuomenei klausimas. Kalbu apie karių rotaciją ir panašiai“, – paaiškino V. Zelenskis.

Trijų jūrų iniciatyva siekiama skatinti spartesnį Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regiono vystymąsi ir bendradarbiavimą, didinant dalyvaujančių šalių tarpusavio ryšius transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse. Taip pat norima stiprinti ES sanglaudą bei transatlantinius ES ir JAV ryšius.

Trijų jūrų iniciatyva jungia trylika ES valstybių narių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją ir Graikiją. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos Komisija.

Iniciatyvoje dalyvauja asocijuotosios šalys Ukraina ir Moldova.