Ukrainos lyderio lėktuvas ketvirtadienį Vilniaus oro uoste nusileido prieš 11 valandą.

V. Zelenskis dalyvaus ketvirtadienį Vilniuje vykstančiame Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime bei verslo forume, kuriame tikimasi sulaukti dešimties užsienio valstybių vadovų.

Popietėje prasidedančiai aukščiausio lygio vadovų susitikimo plenarinei sesijai pirmininkaus prezidentas Gitanas Nausėda.

Iš karto po to, kai buvo pranešta apie tai, kad V. Zelenskis jau Vilniuje, Prezidentūra išplatino pranešimą, kad šiandien įvyks Lietuvos prezidento G. Nausėdos ir Ukrainos vadovo susitikimas. Teigiama, kad Lietuvos ir Ukrainos vadovai dvišaliame susitikime aptars padėtį fronte, karinės ir finansinės paramos poreikį, Ukrainos eurointegracijos procesą ir narystės NATO perspektyvas.

Susitikimo metu šalių lyderiai ketina priimti bendrą deklaraciją.

Trijų jūrų iniciatyva siekiama skatinti spartesnį Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regiono vystymąsi ir bendradarbiavimą, didinant dalyvaujančių šalių junglumą transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse, ypač Šiaurės ir Pietų ašyje. Taip pat norima stiprinti ES sanglaudą bei transatlantinius ES ir JAV ryšius.

Trijų jūrų iniciatyva jungia trylika tarp Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų esančių ES valstybių narių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją ir Graikiją. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos Komisija.

Iniciatyvoje dalyvauja asocijuotosios šalys Ukraina ir Moldova. Nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metų vasarį tai jau trečiadienis V. Zelenskio vizitas Lietuvoje.

Ukrainos prezidentas Vilniuje lankėsi pernai liepą, kur dalyvavo NATO viršūnių susitikime. Jo metu sakė kalbą Lukiškių aikštėje susirinkusiai miniai.

V. Zelenskis Lietuvos sostinėje taip pat lankėsi šių metų sausį. Tuomet Ukrainos prezidentas sveikino lietuvius su nepriklausomybės atkūrimo metinėmis, dėkojo už paramą jo šaliai, lankė Lietuvos vadovus, vizitą turėjo ir Seime.