Prieš penkerius metus išrinktas prezidentu G. Nausėda sakė, kad nerodys kaprizų.

„Pripažįstu, kad esu pasirengęs keltis į Turniškes“, – kadencijos pradžioje sakė šalies vadovas. Bet ir toliau liko gyventi savo name.

O Vyriausybė trečiadienį pritarė konservatorių iniciatyva atsiradusiam siūlymui įstatymu įpareigoti prezidentą ir premjerą keltis į Turniškes.

„Galima dar apykoję uždėti“, – taip į tokį sprendimą reagavo prezidentas G. Nausėda.

I. Šimonytė, tapusi premjere, paliko savo naują namą ir įsikėlę į Turniškes.

„Turi būti užtikrinama tinkama apsauga, tam turi būti ir reikiama infrastruktūra. Tam, kad žmonės neturėtų gyventi būdelėse, prisitaikant prie išrinktų politikų gyvenimo aplinkybių“, – LNK žinioms sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Turniškėse už mokesčių mokėtojų pinigus įrengtos saugumo sistemos, nameliai pareigūnams. Bet ir tarp konservatorių yra manančių, kad šalies vadovai turi patys spręsti, kur gyventi.

„Aš nežinau, ar reikia įpareigoti. Na, žinote, ne energetiniai klausimai, bet aš manau, kad kiekvienas žmogus laisvas“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Dar tam turės pritarti Seimas, išvadą turės pateikti parlamento Žmogaus teisių komitetas. Jo vadovas Laisvės partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius LNK žinioms sakė neabejojantis, jog įstatymas gali įsigalioti nuo liepos mėnesio.

Naujas prezidentas prisieks ir pareigas pradės eiti po liepos. Taigi, jeigu apklausose pirmaujantis G. Nausėda būtų perrinktas, privalėtų keltis į Turniškes, kitaip grėstų apkalta dėl įstatymo nevykdymo.

Premjero rezidencija Turniškėse

„Gal apskritai reikėtų prezidentui nustatyti aptvarą, pavyzdžiui. Iš kurio jis išeiti negali. Aplink Turniškes, pavyzdžiui, 2 kilometrai, į vieną, ar į kitą pusę. Galėtų grybauti, bet išeiti negalėtų. Tai taip ir vertinu“, – trečiadienį sakė G. Nausėda.

Ketvirtadienį Turniškėse gyvenanti premjerė I. Šimonytė sureagavo į šiuos teiginius.

„Jeigu valstybė numato rezidenciją veikiančiam prezidentui, kaip ir ministrui pirmininkui, tai yra ne todėl, kad valstybė nori dalinti kažkokias privilegijas ar panašius dalykus, o dėl priežasčių, susijusių su saugumu ir kitais dalykais“, – akcentavo I. Šimonytė.

„Aš noriu gyventi savo namuose, bet aš vis dėlto gyvenu Turniškėse, nes antras dalykas, kuris, mano supratimu, yra ne mažiau svarbus yra tai, kad tai yra pagarbos žmonėms, kurie tave saugo, klausimas. Todėl, kad žmonėms, kurie tave saugo ir dirba 24/7 yra žymiai patogiau saugoti, kai tu gyveno rezidencijoje negu kai tu gyveni bet kur“, – sakė premjerė.

Todėl šalies vadovo ironiškus pasisakymus, kad gal reikėtų nustatyti teritoriją, iš kurios prezidentai negalėtų išeiti, premjerė tikina vertinanti kaip prastą humorą.

„Vertinu kaip prastą humorą, nes šiaip jau Vyriausybė negali įpareigoti prezidento nieko daryti, pagal Konstituciją. Tai buvo Vyriausybės išvada dėl Seime svarstomo įstatymo“, – ketvirtadienį Lukiškių aikštėje žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Premjerė akcentavo mananti, kad savo sprendimu nesikelti į Turniškes G. Nausėda pademonstravo nepagarbą taisyklėmis bei jį saugantiems pareigūnams.

I. Šimonytė pabrėžė, kad prezidento apsisprendimas nesikelti į Turniškėse jam numatytą rezidenciją kainuoja ir finansinius resursus.

„Nes tai yra susiję ir su papildomomis išlaidomis įrengti įvairias apsaugos priemones, ir taip pat su žmonių fiziniu darbu, kuris yra visiškai kitoks, gyvenant būdelėje kieno nors patvoryje ir saugomam asmeniui gyvenant Turniškėse. Tai aš galiu tik apgailestauti, nes, man atrodo, kad čia jau yra nebejuokinga“, – teigė ji.

Gitano Nausėdos namas

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas T. V. Raskevičius tikino, jog šiuo klausimu pirmiausia kalbama apie Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) pareigūnų orų darbą.

„Kad jiems nereikėtų gyventi statybininkų namelyje, ar šuns būdoje“, – sakė parlamentaras.

Šuns būdoje G. Nausėdą saugantys pareigūnai negyveno, bet pirmomis savaitėmis teko glaustis automobiliuose. Dabar yra namelis.

VAT sakė, kad kalvų apsuptame G. Nausėdos name stiklinėmis sienomis neįmanoma užtikrinti visapusio saugumo.

„Pavilnyje, kiek mes jau esame įsivertinę, aibės dalykų mes negalėtume užtikrinti“, – 2020 metų pabaigoje sakė VAT atstovas.

Prezidentas G. Nausėda sakė, kad yra pažeidžiama jo žmogaus teisė apsispręsti, kur gyventi.

Ir G. Nausėdą prezidento rinkimuose remiančios opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Julius Sabatauskas sako, kad siekdamas vadovauti šaliai turėtum suprasti, kad savo norus teks sumažinti.

„Nei vienas nėra varomas į tas pareigas. Jis juk nusprendžia, ar jis nori eiti į tas pareigas, ar ne. Va čia yra teisė apsispręsti. O toliau turi būti taip, kaip nustato valstybės įstatymai“, – kalbėjo socialdemokratas J. Sabatauskas.

Dabar Turniškėse gyvena premjerė I. Šimonytė ir kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus.

„Yra Turniškės, yra pastatai, yra infrastruktūra. Tai kam tada visa tai yra reikalinga“, – klausė socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė.

G. Nausėda į rezidenciją Turniškėse neįsikėlė, bet pinigų buvo vis tiek išleista, buvo planuotas grandiozinis remontas – pirmame aukšte griauti sienas ir padaryti didelę erdvę. Tam buvo skirtas trečdalis milijono eurų. Bet padarytas buvo tik remonto projektas. Statyboms buvo planuojamas papildomas finansavimas, tačiau viskas stojo.

Seimo narys T. V. Raskevičius svarstė, jog gal pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė neleidžia kraustytis.

Savo name gyveno ir buvęs premjeras Saulius Skvernelis. Turniškių rezidencija jis pasinaudojo tik kol remontavo savo namą.

Turniškėse gyveno ir kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, kuri nurodė išgriauti taip ir nespėjusių rezidencijoje apsigyventi Paksų interjero sumanymus. Įsikėlusi į Turniškes D. Grybauskaitė pasakojo, jog įrengtos kolonos bus išgriautos, rado ir tarpusavyje nederančių baldų kolekciją.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: