Taip Darbo partijos pirmininkas komentavo po to, kai partijos būstinėje Vilniuje apsilankė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai dėl Europos prokuratūros atliekamo tyrimo, galimai susijusio su partijos įkūrėjo V. Uspaskicho veikla EP.

„Labai pavargau. Iš vieno š į kitą š, kurio sukūrime aš niekaip nedalyvavau. Aš jau ir pats pavargau, ir man vaikų gaila, kurie į mokyklas eina. Turi aiškintis po bylų, kad ne vagis esi, nuolat įrodinėti. Dabar vėl kažkokios istorijos, kur nei niekas rankų prikišę, nei kažką, po šūdą murkdytis tokį, atsiprašant, pavargau, taip“, – Seime žurnalistams ketvirtadienį komentavo A. Mazuronis.

Darbo partijos istorijoje – „juodosios buhalterijos“ byla, o dabar – ir koncerno „MG Baltic“ (dabar „MG Grupė“) politinės korupcijos byla, kurioje partija nuteista už kyšininkavimą ir prekybą poveikiu. Šį paskelbtą nuosprendį partija apskundė Aukščiausiajam Teismui.

Siūlys stabdyti Uspaskicho narystę partijoje


Ketvirtadienį posėdžiausianti Darbo partijos taryba nuotoliniame posėdyje, pasak A. Mazuronio, spręs ne tik dėl to, ar dalyvauti EP rinkimuose, ar koreguoti EP rinkimų sąrašą, bet ir dėl partijos ateities.

„Visi variantai yra įmanomi – ir pasileidimas, ir visi kiti variantai“, – teigė politikas, tačiau pažymėjo, kad prezidento rinkimuose tikrai dalyvaus, nes tam reikalingi parašai jau surinkti.

O kaip bus su Seimo rinkimais?

„Spręsim. Kažkokia forma, turbūt, vis tiek dalyvausim, jeigu liksim politikoj. Jeigu apsispręsim nelikt politikoj, tai, žinot. Bet mes visi į politiką ėjome ne tam, kad nuolat aiškintis, kad nesame vagys, o tam, kad galėtumėm diskutuot apie ekonomiką, žemės ūkį, susisiekimą, apie sveikatos apsaugą, kitas sritis. Kai nuolat turi aiškinti, kad nesi dramblys ar kupranugaris, pavargsti“, – komentavo A. Mazuronis.

Pažymėjus, kad visos, ar didelė dalis, Darbo partiją užgriuvusių problemų yra susijusios su V. Uspaskichu, partijos pirmininkas teigė, kad jau seniau reikėjo stabdyti V. Uspaskicho narystę partijoje.

„Deja, mes nežinojom tų faktų anksčiau. Mes juos žinom šiandien <...>. Mes tikėjomės, kad viskas yra pasibaigę ir galų gale galime eiti į politinę darbotvarkę iš tos šūdinų bylų darbotvarkės, kurioje nuolat esam paskendę. Pasirodo, kad taip nėra. Dabar turim prie dabartinės situacijos adaptuotis, kažką galvoti“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Jis teigė, kad dabar siūlys stabdyti V. Uspaskicho narystę partijoje.

„Siūlysiu ir jo narystę stabdyti, kol visi tie procesai vyksta“, – teigė A. Mazuronis.

Teigia, kad apie tyrimą kalbės, kai galės


Jis pridūrė kol kas nežinantis, ar pats V. Uspaskichas ketina dalyvauti ketvirtadienį vyksiančiame partijos tarybos posėdyje.

„Tiesą pasakius, neturiu noro domėtis, prisijungs jis, ar neprisijungs (į tarybos posėdį – ELTA). Kaip jo sąžinė sako, taip jis tegul ir daro“, – kalbėjo politikas.

Jis atsisakė komentuoti, ar Europos prokuratūros pradėtas tyrimas, dėl kurio buvo apieškota partijos būstinė, yra susijęs su V. Uspaskichu. Politikas tikino, kad norėtų papasakoti, su kuo tyrimas susijęs ir kas toje ikiteisminio tyrimo medžiagoje.

„Bet aš esu pasirašęs, kad negaliu to daryti“, – pabrėžė A. Mazuronis ir tvirtino, kad kalbės, kai galės.

Su V. Uspaskichu pastarosiomis dienomis jis teigė nebendravęs ir sakė, kad neturi tam noro.

Kiek anksčiau A. Mazuronis teigė, jog siūlys partijai trauktis ir iš EP rinkimų. „Galvoju siūlyti nedalyvauti EP rinkimuose ir išvis išimti tą sąrašą“, – sakė jis.

FNNT pareigūnai dėl Europos prokuratūros atliekamo tyrimo Darbo partijos būstinėje Vilniuje apsilankė antradienį.

„Ši situacija suponuoja, kad artimiausiu metu partija arba turės keisti EP sąrašo lyderius, arba keisti partijos pirmininką“, – sakė A. Mazuronis.

Fiodorovas: galbūt laikas pasileisti


Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Viktoras Fiodorovas ketvirtadienį Seime sakė palaikantis partijos pirmininko idėją nedalyvauti EP rinkimuose.

„Tiesiog mes, matyt, nebūsime pasiruošę dalyvauti šiuose rinkimuose. Po bet kokio mesto šešėlio, reikia laiko viską susidėlioti ir pasiruošti rinkimams. Mes tam dalykui laiko neturime ir bet kokiu atveju tos visos istorijos mums tikrai pliuso nepriduoda“, – Seime žurnalistams sakė politikas.

„Aš pavargau nuo šitų dalykų. Pavargau nuo visų istorijų, kurios juda kartu su Darbo partija“, – pripažino V. Fiodorovas.

Visgi jis akcentavo, kad artimiausiu metu nesvarsto palikti partijos.

„Bet pasiūlymų visokių turiu. Viena iš tų – galbūt laikas pasileisti“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Darbo partijos sąrašą EP rinkimuose turėtų vesti partijos garbės pirmininkas V. Uspaskichas.

Antradienį Darbo partijos būstinėje lankėsi teisėsaugos pareigūnai ir atliko tam tikrus procesinius veiksmus, išsinešė šūsnį dokumentų, pirmasis apie tai pranešė naujienų portalas „15min“.

Nurodoma, kad tarptautinį tyrimą, kurio pagrindu pareigūnai ir lankėsi partijos būstinėje, atlieka Europos prokuratūra. Tai Eltai patvirtino ir Generalinės prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Teigia, kad partija statuso byloje neturi


„Darbiečių“ vadovybė sako, kad partija jokio statuso byloje neturi.

Anksčiau Delfi kalbintas Darbo partijos pirmininko pavaduotojas V. Fiodorovas sakė neturintis daug informacijos apie tai, kodėl pareigūnai krėtė partijos būstinę Vilniuje. Politikas teigė žinantis tik tiek, kad Darbo partija neturi jokio statuso byloje.

Su „darbiečių“ atstovu Europos Parlamente, partijos įkūrėju V. Uspaskichu Delfi susisiekti nepavyko. Partijos pirmininkas A. Mazuronis patvirtino, kad byla susijusi su buvusia partijos vadovybe.

Darbo partija ne kartą buvo atsidūrusi teisėsaugos akiratyje. Vadinamojoje „juodosios buhalterijos“ byloje partijai mesti kaltinimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Tuo metu partijos vadovas V. Uspaskichas ir šiuo metu kalintis parlamentaras Vytautas Gapšys bei kiti asmenys nuteisti baudomis.

Darbo partija pripažinta kalta dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu „MG Baltic“ byloje – jai skirta daugiau kaip 300 tūkst. eurų siekianti bauda, o buvęs partietis V. Gapšys nuteistas 4 su puse metų laisvės atėmimo bausme.