D. Kepenis žurnalistams aiškino, jog Lietuvoje yra daug žmonių, kuriems nuolat viską skauda.

„Tai kažkaip reikia padėti ne vien vaistais“, – kalbėjo parlamentaras. Jis už parlamentines lėšas pirko knygas ir seminarus tokiomis temomis: „Kaip išeiti iš aklavietės ir grąžinti džiaugsmą į savo gyvenimą“, „Noriu gražiai kalbėti“, „KETO riebalų mažinimo greitintuvas“, „Kelionė į skaudantį organą“.

D. Kepenis LNK teigė, jog jam pačiam nieko neskauda. Anot jo, todėl ir neskauda, nes domisi, kaip gyventi, kad neskaudėtų. Ir tai daro rusų kalba.

„Kadangi rusų kalba lengviausiai skaitau, tai jas ir užsakydavau“, – kalbėjo politikas.

O kad iš mokesčių mokėtojų pinigų mokėjo ir už „Netflix“ paslaugas, sako, kad irgi buvo skirta plėsti akiračiui.

„Jeigu ten užeitumėte, pamatytumėte, kad ten yra labai daug dokumentinių filmų apie sveikatą. Ir aš juos reguliariai stebiu, apie politiką, apie pasaulį“, – teigė parlamentaras D. Kepenis.

Visuomenininko A. Tapino iniciatyva „Skaidrinam“ parodė, kad 5 aktyviausi Seimo nariai iš sandėlio išnešė toną kavos, pirko žaidimas pritaikytus kompiuterius, vienas įsigijo ir didžėjaus įrangą.

Tuo metu Seimas nusprendė atleisti Seimo kanclerį Modestą Gelbūdą, o parlamentinių lėšų čekiukus atidavė būtent kancleris.

LVŽS atstovas Valius Ąžuolas, taip pat ne kartą minėtas „Skaidrinam“ iniciatyvos ataskaitose, LNK žinioms sakė, kad nėra girdėjęs didesnės nesąmonės, nei kad dėl saldainių atleidžiamas Seimo kancleris.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Valdemaras Valkiūnas, kuris šiose ataskaitose buvo minėtas irgi ne kartą, tikino, jog „čekiukų“ ir Seimo kanclerio atleidimą kaip melagieną pateikė „A. Tapkinas“.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Seime Sergejus Jovaiša teigė, jog su pateiktais parlamentinių lėšų čekiais Seimo kanclerio atleidimas nėra susijęs.

„Aš jau prieš priimant mačiau, kad jis nėra toks, kokio norėčiau“, – kalbėjo parlamentaras.

ISM universiteto profesorių M. Gelbūdą į šias pareigas pasiūlė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen. Ji teigė, kad bet kuris kancleris čekius žiniasklaidai privalėtų parodyti, taip įpareigoja įstatymai.

„Tad apie jokį kerštavimą, ar apskritai šių klausimų susiejimą negali būti kalbos“, – tikino ji.

Modestas Gelbūda

Bet už kanclerio atleidimą pasirašė daugiau nei pusė Seimo narių. Teigiama, kad nusiskundimai yra ir vieši, ir ne vieši, prasidėjo anksčiau už „Skaidrinam“ procesą.

„Priekaištų iš Seimo narių, valdybos atskirų narių kancleriui buvo tikrai nemažai per pastaruosius metus“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Gruodį Seimo kancleriui buvo duota laiko pasitempti iki kovo mėnesio.

„Tiesą sakant, kai aš pamačiau argumentus ir kritiką, tai pirma reakcija buvo šypsena. Pamačiau, kad (vienas iš argumentų, aut. p.) yra vaiko kambarys. Ir aš savęs paklausiau, kokias pareigas Seimo kancleris turi vykdyti vaiko kambaryje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė M. Gelbūda.

M. Gelbūdai Seimo nariai priekaištauja dėl nesutvarkytų Seimo prieigų, kad neužtikrinama nepertraukiama Seimo kavinės, medicinos punkto veikla, dėl prasto mikroklimato. Taip pat, kad Seime nėra nei vandens atsigerti, iš kabinetų neišnešamos šiukšlės, neveikia kondicionieriai, lūžta kompiuteriai.

M. Gelbūda teigia, kad priekaištai jam yra nepagrįsti duomenimis ir faktais, yra smulkmeniški, nesusiję su kanclerio atsakomybe ir esmine Seimo veikla.

„Aš 13 metų gyvenau užsienyje, 4 šalyse. Ir visur sutardavau, mane samdydavo geriausi pasaulio universitetai dėl charakterio. Dėl to, kad aš būdavau brandus, kantrus, kuklus“, – Seimo tribūnoje ketvirtadienį kalbėjo M. Gelbūda.

Seimo kancleriui atstatydinti reikėjo bent pusės Seimo narių balsų, mažiausiai 71. Bet per slaptą balsavimą už buvo 95, prieš – 15. Ieškant naujo kanclerio jo pareigas laikinai eiti bus paskirtas kitas kanceliarijos tarnautojas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: