Žibintų festivaliai – neatsiejama Kinijos kultūros dalis, su kuria iš arčiau šiemet galėsime susipažinti Pakruojo dvare. Jame jau beveik 3 savaites darbuojasi kūrėjai iš Kinijos – „Haitian culture“, tad pasidomėjome, kaip atrodo jau šį savaitgalį žibintų šviesomis sužibėsiantis dvaras.

Festivalio „Didieji Kinijos žibintai 2019“ eksponatų gamybos darbams vadovaujanti Lory Lui teigia, kad „išskirtiniai žibintai yra kuriami rankomis ir jų gamybai šiemet panaudota daugiau nei 16 tūkstančių metrų kiniško šilko, spalvingose skulptūrose švies dešimtys tūkstančių lempučių, o jų sujungimui prireikė beveik 6 kilometrų elektros kabelio.“

Žibintų kūrimui susitelkė 20 kūrėjų komanda. Dar prieš pasiekiant Pakruojo dvarą, skulptūras Kinijoje ištapė vietiniai dailininkai ir dekoratoriai.

Tiesa, organizatoriai išduoda, kad festivalio svečių lauks ne tik žibintai, bet ir 3 metrų aukščio skulptūra iš porceliano, vaizduojanti drakoną ir feniksą. Ką dar įdomaus bus galima pamatyti?

„Aplankyti galėsite įvairius žibintus, jie tarsi kuria atskirą magišką pasaulį, kuris atrodo it ryškios gėlės, Kinijos šventyklos, Safari gyvūnai, kalėdiniai nameliai, Kalėdų Senelis ar net Spragtuko istorija, o visų dėmesį prikaustys pagrindinė festivalio skulptūra – Naujųjų Metų simbolis – net 15 metrų ilgio siaubūnas Nian ir daugiau nei dešimties metrų aukščio Dangaus šventovė. Būtent šios sudėtingos skulptūros buvo didžiausias iššūkis kūrėjams. Visi Pakruojo dvare eksponuojami žibintai yra unikalūs kūriniai ir paruošti būtent šiam festivaliui ir niekur ankščiau nebuvo rodyti“, – teigia L. Lui.

Festivalis Lietuvoje vyksta antrą kartą. Kaip jis atrodė pernai, galite pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše.