„Šiuo metu mes planuojame pratybas būtent su „Patriot“ daliniu liepos mėnesį jūsų šalyje ir tai būtų galima laikyti pirmuoju žingsniu rotacinės oro gynybos sistemos, dėl kurios ir sutarėme Vilniaus viršūnių susitikime, įgyvendinimo link“, – antradienio vakarą LRT televizijai sakė ministrė.

K. Ollongren pažymėjo, kad nepaisant to, jog šiuo metu oro gynybos pajėgumų trūksta, pratybų įgyvendinimas su sistema „Patriot“ Vilniuje – svarbus tvirtesnės oro gynybos žingsnis.

„Žinoma, oro gynybos pajėgumų šiuo metu stinga, nes prioritetas, žinoma, pirmiausia yra Ukraina. (...) Dalį sistemų mes jau esame pristatę Ukrainai ir šiuo klausimu mes dar turime dirbti, tačiau nepaprastai svarbu imtis žingsnių įgyvendinti tas pratybas su sistema „Patriot“ čia, Vilniuje. Tai būtų pirmasis žingsnis tvirtesnės oro gynybos NATO link, ypač šiame regione“, – sakė ji.

ELTA primena, kad pirmadienį krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas susitiko su į Lietuvą atvykusia Nyderlandų Karalystės gynybos ministre K. Ollongren.

Ministrai aptarė dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, būsimas pratybas, kurių metu Nyderlandai Lietuvoje dislokuos ilgojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“.

Kaip skelbta anksčiau, kovo pabaigoje Nyderlandai priėmė sprendimą šią vasarą Lietuvoje kelioms savaitėms dislokuoti ilgojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“. Skelbta, kad Nyderlandų karinis vienetas Lietuvoje treniruosis kartu su Lietuvos kariuomenės vienetais.

K. Ollogren informavo, jog „Patriot“ sistema Lietuvoje bus dislokuota liepos 6-23 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją