„Pasakysiu viešai: bet kokią provokaciją reikia sustabdyti ginkluotomis priemonėmis. Nėra ko su jais juokauti. Pažeidė valstybės sieną ir sunaikinti. Niekas su niekuo neturi rengti ceremonijų.

Ir mes taip darysime. Todėl bet koks valstybės sienos pažeidimas yra mirtis. Jie supranta tik jėgą“, – Baltarusijos vadovą cituoja naujienų agentūra „Belta“.

Nuo kovo pokyčiai

Primename, kad nuo kovo patekti į Baltarusiją ar iš jos į Lietuvą galima per likusius 2 pasienio punktus – Medininkuose ir Šalčininkuose.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė sprendimą nuo kovo 1 dienos uždaryti du pasienio kontrolės punktus: Lavoriškių ir Raigardo. Dalis srauto nuo Lavoriškių persiskirstė į Medininkų pasienio kontrolės punktą. Kaip ir matome, srautas yra šiek tiek padidėjęs.

Kelių dienų laikotarpyje matome asmenų padidėjimą, apie 10 procentų. Ir apie 30–40 procentų transporto priemonių padidėjimą“, – LNK yra sakęs Padvarionių užkardos vadas Sigitas Volainis.

Medininkų pasienio kontrolės punkte, kaip LNK žinioms sakė S. Volainis, pagrinde dominuoja Baltarusijos piliečiai. „Ir tik 9 procentai sudaro Lietuvos Respublikos piliečiai. <...> Kiek mes kalbiname žmones, ta dalis žmonių praktiškai keliauja lankyti giminių, kapų, nekilnojamas turtas esantis. Ir gal tik labai maža dalis yra tų, kurie važiuoja pigesnių prekių apsipirkti“, – pasakojo pašnekovas.

Pranešimai dėl situacijos pasienyje

Taip pat primename, kad kovo viduryje, po to, kai paaiškėjo, jog Baltarusija prie Lietuvos sienos nukreipė savo karinę techniką ir karius, buvo kilęs sujudimas: esą Lietuvos kariuomenė prie Baltarusijos sienos gabena savo techniką. Lietuvos kariuomenė tokius veiksmus neigė.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas Delfi tuomet patikino, kad kariuomenė pajėgų į Lietuvos–Baltarusijos pasienį nesiunčia. „Matomas judėjimas yra Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vaidoto pėstininkų bataliono karinio vieneto ir technikos grįžimas iš Brigados generolo Kazio Veverskio (Kazlų Rūdos) poligono į Nuolatinę išsidėstymo vietą Rokantiškėse“, – taip tądien buvo paaiškinama departamento atsakyme.

Ministerija pabrėžė, kad pagrindo nerimauti nėra.

„Baltarusija skelbia, kad šiuo karinių pajėgų patikrinimu reaguojanti ir į Lietuvoje bei regione vykstančias nacionalines ir NATO pratybas. Karinė žvalgyba nuolat stebi ir vertina situaciją. Pagrindo nerimauti – nėra“, – anksčiau Delfi komentavo KAM.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)