Dar 2021-aisiais po susitikimo su Vladimiru Putinu Šveicarijoje Joe Bidenas įspėjo apie pasekmes, kurios grėstų, jei A. Navalnas mirtų. Apie tai paklaustas, JAV prezidentas teigė leidęs Rusijos prezidentui suprasti, jog „to padariniai Rusijai būtų pražūtingi.“

Mirus A. Navalnui, Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas užsiminė apie galimybę įvesti naujas sankcijas rusų pareigūnams. Jis taip pat paragino Rusiją paaiškinti, kodėl mirė įkalintas šalies opozicijos lyderis.

Anot „Times“, D. Cameronas pabrėžė – „turės būti pasekmės“.

„Kai įvyksta tokie siaubingi žmogaus teisių pažeidimai kaip šis, mes nagrinėjame, ar yra už tai atsakingų atskirų asmenų ir ar galime imtis atskirų priemonių bei veiksmų. Neskelbiame apie jas iš anksto, tad negaliu nieko daugiau pasakyti, tačiau būtent tai nagrinėsime“, – teigė JK užsienio reikalų sekretorius.

JK vyriausybė vėlų penktadienio vakarą pranešė išsikvietusi Rusijos ambasados diplomatus, norėdama aiškiai pareikšti, kad Rusijos valdžia yra „visiškai atsakinga“ už Kremliaus kritiko A. Navalno mirtį, skelbė „Reuters“.

Delfi apklausė politikus ir ekspertus, ar Vakarai, jų vertinimu, šį kartą gali sureaguoti ryžtingai. 

Delfi kalbintas signataras, diplomatas Albinas Januška teigė nemanantis, kad Vakarai kažkaip ypatingai sureaguos į A. Navalno mirtį ir tai turės realų poveikį V. Putino režimui.

Panašiai svarstė ir Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala – esą nereikėtų manyti, kad Vakarų reakcija bus reikšmingai kitokia nei ta, kuri demonstruota iki šiol.

Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata vertino, kad Vakarai greičiausiai svarstys įvedinėti naujas sankcijas, kita vertus, kyla klausimas, ar dar yra, kur jas plėsti.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis teigė manantis, kad geriausia Vakarų reakcija būtų visokeriopa Vakarų parama Ukrainai.

Su tuo sutiko ir Ž. Pavilionio pavaduotojas komitete Giedrius Surplys.

A. Navalno mirtis – „turbūt, dar vienas priminimas prezidentui V. Zelenskiui, kas jo laukia, jeigu jo kariuomenė neatsilaikytų prieš Rusiją“, vertino Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)