Tokius ir panašius klausimus Lietuvos gyventojams žurnalo „Valstybė“ užsakymu uždavė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Vilmorus“.

Iš tyrimo paaiškėjo, kad laukiant kitų metų žmones labiau nei karas neramina euro įvedimas bei ekonominis nestabilumas, tačiau Rusijos ir Ukrainos santykius žmonės laiko svarbiausių šių metų įvykiu pasaulyje.

Lietuvoje žmonėms svarbiausia pasirodė, kad šalis jau turi suskystintų gamtinių dujų terminalą, metų žmogaus titulą gyventojai buvo linkę skirti prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Apklausa atlikta lapkričio 7-16 dienomis, iš viso apklausta 1000 Lietuvos gyventojų nuo 18 metų.

Svarbiausias įvykis Lietuvoje, dėl kurio nudžiugs A. Kubilius

Klausiami apie svarbiausią metų įvykį Lietuvoje, 20 proc. apklaustų šalies gyventojų išskyrė suskystintų gamtinių dujų laivą-saugyklą, pavadintą „Independence“ vardu. Laivas-saugykla į Lietuvą buvo atplukdytas spalio 27 dieną, apklausa atlikta lapkričio 7-16 dienomis.

Prezidento rinkimus, kaip svarbiausią įvykį, įvardijo 16,7 proc. respondentų, pasiruošimą euro įvedimui – 9,1 proc. Dar 1,8 proc. gyventojų svarbiausiu įvykiu laiko santykius su Rusiją bei Rusijos taikomą embargą, 1,5 proc. išskyrė referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams, 1,4 proc. prisiminė Lietuva parodytą NATO palaikymą, 1,2 proc. sakė, kad jiems svarbiausia – Lietuvos palydovo paleidimas. 

Rūtos Meilutytės medaliai svarbiausi pasirodė tik 1 proc. Lietuvos žmonių ir net 41,6 proc. neatsakė į klausimą.

Koks 2014 metų įvykis Lietuvoje, Jūsų nuomone, buvo svarbiausias? (atviras klausimas)

Kas svarbiausia pasaulyje?

Pasiteiravus apie svarbiausius įvykius pasaulyje, dauguma žmonių abejonių neturėjo – tai Rusijos ir Ukrainos karas, lėmęs Krymo okupaciją bei konfliktus Donbase. Šį karą išskyrė 62 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų.

Kiti pasaulio įvykiai nusipelnė kur kas mažesnio žmonių dėmesio. Ebolos virusą, kuris nusinešė apie 7 tūkst. gyvybių daugiausia Afrikoje, išskyrė 5 proc. gyventojų, Malaizijos lėktuvo katastrofą – 1,5 proc., olimpiadą Sočyje – 1,1 proc.

Koks 2014 metų įvykis pasaulyje, Jūsų nuomone, buvo svarbiausias? (atviras klausimas)

Metų žmogus – D. Grybauskaitė

Apklausoje dalyvavusių žmonių buvo prašoma išskirti ir asmenį, kuris būtų vertas Lietuvos metų žmogaus titulo. Nors 44,9 proc. šalies gyventojų į šį klausimą atsakyti negalėjo, bet 24 proc. paminėjo Lietuvos prezidentę D. Grybauskaitę, 8,2 proc. – plaukikę R. Meilutytę, 4,3 proc. – premjerą Algirdą Butkevičių, 2,7 proc. – kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų, 1,5 proc. – liberalų europarlamentą Artūrą Guogą.

Dar 1,5 proc. metų žmogumi regi partijos „Tvarka ir teisingumas“ europarlamentarą Rolandą Paksą, 1,4 proc. – eurokomisarą Vytenį Andriukaitį.

Kas Lietuvoje 2014 metais, Jūsų nuomone, labiausiai nusipelnė metų žmogaus titulo? (atviras klausimas)

Euras kelia daugiau nerimo nei karas

Laukdami kitų metų žmonės labiausiai nerimauja dėl euro įvedimo ir ekonominio nestabilumo. Naujos valiutos atsiradimas nerimą kelia 43,7 proc. žmonių, tuo metu pragyvenimo lygio klausimai svarbūs 31,3 proc. respondentų.

Remiantis apklausa, euro įvedimas ir netikrumas dėl ekonominės gerovės gyventojus jaudina labiau nei Rusijos agresija ar potencialiai galintis kilti karas – karą vardijo 18,7 proc. respondentų.

Pensijų grąžinimas neramina 2,3 proc. Lietuvos žmonių, šildymo klausimai – 1,6 proc. Dar 12,1 proc. į klausimą neatsakė.

Kokie klausimai Jūs kelia daugiausiai nerimo laukiant 2015 metų? (atviras klausimas)