Šiuo metu Briuselyje esantis konservatorius, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis sako, kad jeigu reikės, Seimo tyrimo komisijai liudys.

„Aš tikrai to visiškai nebijau“, – LNK žinioms sakė jis.

Laikinoji tyrimo komisija dėl galimo kišimosi į rinkimus kol kas daugiausiai dėmesio skiria epizodams, kurie yra susiję su prezidentu Gitanu Nausėda. Bet naujienų portalo 15min.lt žiniomis, Generalinė prokuratūra paragino apklausti ir konservatorių Ž. Pavilionį.

„Aš net nenustebau, nes tuos klausimus jau esu gavęs nuo 2020–ųjų metų. Ir nemanau, kad komisijos esmė yra ištirti prezidentą, o ištirti tam tikrus gal neteisėtus poveikius rinkimų metu“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

LNK žinios primena, kad pranešėjas, būdamas Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotoju, informavo, kad prieš 2019 metų prezidento rinkimus buvo nurodymas rinkti informaciją apie tuomet dar tik kandidato G. Nausėdos aplinką bei diplomatą Vygaudą Ušacką.

Lietuvos Respublikos Prezidentūra

Papildomai primename, kad 2018 metais Ž. Pavilionis ir V. Ušackas varžėsi konservatorių vidiniuose rinkimuose.

Ž. Pavilionis pripažįsta, kad informacija apie konkurentą rinko.

„Tikrai surinkau visą medžiagą apie „mylimą“ V. Ušacką iš viešų šaltinių“, – tikino konservatorius Ž. Pavilionis.

Šios komisijos pirmininkas, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Seime Vytautas Bakas neatsako, ar kvies konservatorių Ž. Pavilionį į apklausą.

„Aš čia dabar nenorėčiau koncentruotis ir spekuliuoti viešojoje erdvėje konkrečiomis pavardėmis. Jūs tą turite suprasti“, – LNK žinioms sakė V. Bakas.

Išskyrus V. Baką, opozicija šioje komisijoje nedalyvauja, nes teigia, kad ja konservatoriai pradėjo prezidento rinkimų kampaniją.

„Prisidirbo sau žmonės“, – tokį situacijos vertinimą pateikė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Seime Dainius Gaižauskas, kuris dabar šypsosi.

Gitanas Nausėda

„Tyrimo komisija suorganizuoja neva G. Nausėdai, bet prisišaukia prokurorus pas save į frakciją. Jūs kur nors matėte dar didesnį absurdą?“, – teigė D. Gaižauskas.

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbanti parlamentarė Agnė Širinskienė dar priduria, kad kuriozinė situacija yra ir su komisijos pirmininku V. Baku.

„Žmogus žvalgybų veiklą tiria neturėdamas leidimo dirbti su įslaptinta informacija. O kitas dalykas, kuris yra labai probleminis – tiria paties savo veiklą, kuomet jis buvo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas“, – pabrėžė A. Širinskienė.

Prokurorai pasiūlymą turėjo ir dėl paties V. Bako, kad jis iš komisijos pirmininkų nusišalintų.

„Mes manytume, kad būtų tikslinga apklausti ir jus, kaip buvusį NSGK pirmininką, į kurį buvo kreiptasi“, – toks sakinys, kreipiantis į V. Baką, iš generalinės prokurorės Nidos Grunskienės atstovų nuskambėjo viename iš komisijos posėdžių.

Bet laikinosios tyrimo komisijos vadovas V. Bakas nenusišalina.

„Prisilietęs tiesiogiai prie pranešėjo pateiktos istorijos galiu atsakyti į klausimus, kurie yra svarbūs mūsų demokratijai, mūsų rinkimų sistemai“, – LNK žinioms argumentavo parlamentaras V. Bakas.

Žygimantas Pavilionis

2020 metais politikai buvo padarę išvadą, kad daugiau šios situacijos aiškintis nėra reikalo. Taip sakė ne tik to meto valdantieji valstiečiai, bet ir opozicijoje veikę konservatoriai.

Tuomečiam NSGK pirmininkui D. Gaižauskui sakant, kad yra aišku, jog šis burbulas subliūško, tokiai minčiai pritarė ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis.

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas 2020 metais dar pridūrė, jog jeigu kas nors sugalvos šiuo tyrimu, kurį vadino „teplionėmis“ užsiimti Seime, tada tyrimas ir bus.

„Bet mes tikimės šioje vietoje visų politinių jėgų atsakomybės“, – tada kalbėjo L. Kasčiūnas.

Tačiau kai šių metų pradžioje pasirodė Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, L. Kasčiūnas ir G. Landsbergis pareiškė, jog joje pateikta informacija kelia pagrįstą susirūpinimą.

Nors knyga apie G. Nausėdą, iš detalių gali susidaryti įspūdis, kad informaciją teikė ir gerai žinantis apie konservatorius. Pavyzdžiui, žino, kokiame parke su žmona pusryčiavo partijos lyderis G. Landsbergis ir ką tuo metu vilkėjo.

„Landsbergis pakilo nuo stalelio, užsivilko odinį švarką ir jau ruošėsi važiuoti į ministeriją, bet Landsbergienė sulaikė“, – taip rašoma knygoje.

Arba, pavyzdžiui, žino, kokias žinutes gavo ir kam, ir ką kuždėjo.

„Leidžiantis laiptais į parlamento rūmų vestibiulį, kur laukė žurnalistai, Landsbergis palinko link Šimonytės ir pusbalsiu pasiūlė“, – rašoma knygoje.

2023 metų gegužės mėnesio pabaigoje G. Landsbergis, paklaustas, ar davė interviu, arba teikė informacijos knygai „Pranešėjas ir prezidentas“, teigė, jog „kalbasi su daug žmonių“.

„Kurie turi klausimų įvairiais valstybės gyvenimo epizodais. O kur ta informacija vėliau atsiduria, man yra sunku pasakyti“, – tada sakė jis.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: