Praėjusią savaitę paskelbtoje 2014-ųjų Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitoje VSD įspėjo apie stiprėjančias Rusijos informacines, žvalgybines operacijas, „minkštosios galios“ įrankių stiprinimą. Tarp šių įrankių įvardijamos ir „pastangos dar labiau centralizuoti ir koordinuoti prorusiškas tėvynainių ir jiems prijaučiančiųjų grupes“. Kaip pavyzdį VSD pateikia tai, jog į Vilniaus tarybą su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“ išrinktas R.Muksinovas, kuris yra Rusijos federalinės agentūros „Rossotrudničestvo“ remiamos Tėvynainių tarybos lyderis Lietuvoje.

„2014 metų tėvynainių veiklą užsienyje finansavo Rusijos užsienio reikalų ministerijos ir jai pavaldžios federalinės agentūros ,,Rossotrudničestvo“ įsteigtas Užsienyje gyvenančių Rusijos tėvynainių teisių gynimo ir paramos fondas. Baltijos valstybėse veikiantys tėvynainių tarybų nariai ir kiti Rusijos interesus įgyvendinantys asmenys yra sukūrę Rusijos fondo finansuojamus tautinių bendruomenių teisių „gynimo“ centrus , kurie kompromituoja Baltijos valstybes tarptautinėje bendruomenėje ir didina etninę priešpriešą š ių valstybių viduje“, - rašoma VSD ataskaitoje.

„Tėvynainių politikos tikslus atitinka ir kai kurių Vilniaus krašto lenkų bendruomenės atstovų veikla bei reikalavimai suteikti išskirtines teises šio krašto gyventojams“, - priduriama dokumente.

BNS susisiekus su R.Muksinovu, politikas sakė, kad yra ne jį rinkimuose iškėlusio Rusų aljanso, o dėl sovietų agresijos neigimo nuteisto Algirdo Paleckio vadovaujamo Socialistinio liaudies fronto narys. Politikas patvirtino, kad LLRA ir Rusų aljanso sąraše be jo į tarybą siekė patekti dar keturi SLF atstovai, tačiau mandatą gavo jis vienas.

„A.Paleckis jau yra ne pirmininkas, čia yra Socialistų liaudies frontas - partija legali, registruota ministerijoje. Esu Socialistinio liaudies fronto narys, priklausau šiai vienintelei partijai, Rusų aljansui nepriklausau“, - sakė R.Muksinovas.

Teisingumo ministerijos duomenimis, formaliu SLF vadovu vis dar yra A.Paleckis, nors pirmininku iš tiesų siūlomas naujas asmuo - Edikas Jagelavičius.

VSD pateiktą informaciją apie tėvynainių ardomąją veiklą bei tai, kad ataskaitoje minimas jis pats, R.Muksinovas įvardijo „spekuliacijomis“ ir nurodė, kad jo vadovaujamos tarybos tikslai yra padėti žmonėms išsaugoti tapatybę, tarp jų - ir lietuviams.

„Yra koordinacinių tarybų nuostatai, visi tikslai ten surašyti. Visa kita - spekuliacijos (...). O jei tariant trumpai, aš parašiau knygą, ko nori lietuviai, kurie gyvena Rusijoje, Anglijoje - tai yra išlaikyti savo identitetą, o tai reiškia - kultūrą, tradicijas, kalbą. O visa kita - politika, spekuliacijos ir nieko gero, deja“, - tėvynainių koordinacinės tarybos tikslus paaiškino R.Muksinovas.

R.Muksinovas BNS taip pat patvirtino šiuo metu dirbantis žurnalistu bendrovės „Rejspa“ leidžiamame Lietuvos lenkams skirtame savaitraštyje „Tygodnyk Wilenszczyznyj“. Vieni šios bendrovės akcininkų yra Seimo nariai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovai Vanda Kravčionok ir Michalas Mackečivius. „Rejspa“ žurnalistu (anksčiau - redaktoriumi) dirba Vilniaus rajono tarybos narys, LLRA atstovas Zigmontas Ždanovičius. R.Muksinovas sakė laikraštyje rašantis „įvairiomis temomis“.

„Rejspa“ žurnalisto veiklą, kaip pagrindinę darbovietę, jis nurodo ir VRK anketoje. Tuo metu Lietuvoje veikiančios organizacijos „Tarptautinė jaunimo lyderystės mokykla“ tinklalapyje rusų kalba pateikiama informacija, kad R.Muksinovas - socialinių mokslų daktaras bei „Tarptautiniu mastu sertifikuotas neurolingvistinio programavimo ekspertas“, dėstantis psichologiją, gyvąją retoriką, kultūrologiją, vadybą, politologiją ir sociologiją Lietuvos, Latvijos ir Rusijos aukštosiose mokyklose.

Pats R.Muksinovas, paklaustas, ar ši informacija teisinga, nesutiko kalbėti apie savo biografijos detales, tačiau įvardijo tikslus, kurių sieks kaip tarybos narys.

„Tikslas labai paprastas: palaikyti švietimą. Nereiškia, kad rusų ar lenkų švietimą. Pats beveik dvidešimt metų dirbau mokyklose ir švietimo reforma, reformos rezultatai yra nelabai geri, neefektyvūs (...). Pasiruošimas mokyklose turi būti efektyvesnis, kad auklėjimas ir mokymas būtų rezultatyvesnis. O specifinis dalykas - išsaugoti tautinių mažumų mokyklas, kad jos nedegraduotų, kad būtų visų disciplinų pasiruošimas geras, kad galėtų efektyviau integruotis. Taip pat, kad žinotų savo kalbą, tradicijas“, - sakė jis.

VSD taip pat mini ir kitus Rusijos informacinio karo instrumentus - rusakalbes žiniasklaidos priemones „Litovskij kurjer“, „Obzor“, „Ekspress nedelia“ ir „Pervyj Baltijskij kanal“ (PBK), kurių pateikiamas turinys Lietuvos užsienio politikos, istorijos, energetikos ir tautinių mažumų klausimais, anot VSD, „atitiko Rusijos viešojoje erdvėje formuotas nuostatas Lietuvos atžvilgiu“.

Būtent PBK žurnalistė Romualda Poševeckaja taip pat išrinkta į Vilniaus tarybą LLRA ir Rusų aljanso sąraše. Jos kolega Dmitrijus Ikonikovas išmėgino laimę tiesioginiuose merų rinkimuose Visagine ir, nors meru netapo, buvo išrinktas į Visagino tarybą.

LLRA ir Rusų aljanso atstovai Vilniaus taryboje turi 10 mandatų ir kartu su Artūro Zuoko vadovaujamais šešiais Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) nariais bus opozicijoje.

Dėl valdančiosios koalicijos Vilniuje susitarė penkios partijos - Liberalų sąjūdis (16 mandatų), Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (8 mandatai), socialdemokratai (4 mandatai), „Lietuvos sąrašas“ (4 mandatai) ir „Tvarka ir teisingumas (3 mandatai). Meru išrinktas liberalas Remigijus Šimašius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)