„Suvaldžius migracijos krizę bei įvertinus migracijos procesui organizuoti reikalingų pareigybių poreikį dabartiniu laikotarpiu, planuojama pertvarkyti VSAT Migracijos valdybą“, – Eltai atsiųstame atsakyme teigė VSAT.

Anot pasieniečių, konkrečios pertvarkos detalės dar svarstomos ir diskutuojamos su socialiniais partneriais ir politine vadovybe. Vis dėlto, pasak VSAT, svarstoma, kad dalis Migracijos valdybos darbuotojų bus nukreipti dirbti į Lietuvos ir Baltarusijos pasienį.

„Vertinant šių dienų aktualijas būtina stiprinti ES išorės sieną, todėl perteklines pareigybes, įsteigtas migracijos krizei suvaldyti, planuojama perkelti į VSAT struktūrinius padalinius prie sienos su Baltarusijos Respublika. (...)

VSAT Migracijos valdyboje dirba 26 žmonės. Dalis darbuotojų ir toliau vykdys su migracijos procesais susijusias funkcijas, o kiti bus perkelti į VSAT struktūrinius padalinius“, – dėstoma VSAT atsakyme Eltai.

VSAT kartojo, kad Migracijos valdybos vykdomos funkcijos ir toliau bus vykdomos, tik su mažesnių žmogiškųjų išteklių kiekiu.

„VSAT Migracijos valdybos vykdomos funkcijos išliks ir toliau bus vykdomos, tik su mažesniu žmogiškųjų išteklių kiekiu, nes pasibaigus migracijos krizei, sumažėjo ir darbų apimtys“, – dėstė VSAT.

VSAT Migracijos valdyba rūpinasi neteisėtai į šalį patekusių asmenų identifikavimu, jų suradimu ir deportavimu iš Lietuvos teritorijos.

Kada bus pertvarkyta Migracijos valdyba, VSAT neatskleidė.

„Konkrečios datos ir priemonės dar derinamos su socialiniais partneriais ir politine vadovybe“, – teigė VSAT.

Profsąjunga stebisi VSAT planais


Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga (NPPPS) stebisi VSAT planais pertvarkyti Migracijos valdybą.

Anot pasieniečių profsąjungos, Migracijos departamento paskelbta statistika apie tai, kad daugiau kaip 1,1 tūkst. Baltarusijos ir Rusijos piliečių pripažinti keliantys grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, rodo, kad migracijos krizė dar nėra įveikta. Taigi, pasak NPPPS pirmininko Rimanto Liepos, ir VSAT Migracijos valdybos pertvarkos šiuo metu nereikėtų imtis.

„Jeigu kalbėtume tik apie išorinę valstybės sieną tai taip, viskas šiuo metu kaip ir kontroliuojama. Tačiau fiksuojant tokį aukštą užsieniečių, kurie kelia grėsmę valstybės saugumui, skaičių Lietuvos viduje, mūsų nuomone, per lengvabūdiška teigti apie migracinės krizės suvaldymą.

Ir todėl visiškai nesuprantama, kaip šių dienų bei faktų kontekste Vidaus reikalų ministerija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba gali planuoti Migracijos valdybos naikinimą, drastiškai sumažinant Migracijos skyrių pareigūnų skaičių“, – profsąjungos pranešime spaudai cituojamas R. Liepa.

NPPPS pirmininko R. Liepos nuomone, panaikinus minėtus VSAT Migracijos valdybos pareigūnus, kurie, anot jo, yra labai svarbi sudedamoji vidinio valstybės saugumo dalis, bus nusikalstamai susilpnintas Lietuvos vidinis saugumas.

„Kas apdoros didžiulius informacijos kiekius, fiziškai ieškos, identifikuos į šalį neteisėtai atvykusius ar neteisėtai esančius asmenis, kai bus panaikinta Migracijos valdyba, o Migracijos skyriuose bus stipriai sumažintas pareigūnų skaičius? Ar šiuo metu toks sprendimas yra racionalus ir logiškas, ar tiesiog absurdiškas?“ – kelia klausimus R. Liepa.

ELTA primena, kad rugpjūčio Migracijos departamentas pranešė, jog nuo 2022 m. lapkričio pabaigos, kai Rusijos ir Baltarusijos piliečiams buvo įvesta prievolė užpildyti specialų klausimyną ir pareikšti požiūrį į Rusijos agresiją Ukrainoje, keliančiais grėsmę šalies saugumui pripažinti 1164 šių šalių piliečiai. Iš jų – 910 baltarusiai, 254 – rusai.

Migracijos departamento duomenimis, nuo pernai lapkričio 337 Baltarusijos piliečiams ir 43 Rusijos piliečiams atsisakyta išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, 121 baltarusiams ir 46 rusams – atsisakyta pakeisti tokį dokumentą, o 205 baltarusiams ir 59 rusams buvo panaikinti anksčiau išduoti leidimai. Porai baltarusių ir porai rusų atsisakyta išduoti nuolatinius leidimus, o 4 Baltarusijos piliečiams bei 52 Rusijos piliečiams tokie dokumentai panaikinti.

241 baltarusis sulaukė neigiamų atsakymų, kuomet kreipėsi dėl nacionalinės Lietuvos vizos išdavimo. Nacionalinė viza nebuvo išduota jos prašiusiems 52 rusams.