Reaguodama į prezidentės Dalios Grybauskaitės kritiką ministrui Sauliui Skverneliui ir naujajam VST vadovui Ričardui Pociui, VRM ketvirtadienį išplatintame pranešime nurodė, kad susidariusias problemas nuo pernai gruodžio buvo bandoma spręsti su tuometiniu VST vadovu Sergejumi Madalovu.

„Sergejui Madalovui buvo pateiktos konkrečios pastabos dėl neskaidraus administravimo, neišgrynintų ir besidubliuojančių funkcijų, akivaizdžių spragų aprūpinimo sistemoje, strategijos nebuvimo bei kitų gausių trūkumų. Šių metų sausį ministerijoje buvo svarstomas VST parengtas ir pristatytas tarnybos struktūros pakeitimo projektas. Jam išsakyta daug pastabų, tarnybos vadui nurodyta projektą koreguoti, paraleliai imtis kitų būtinų pertvarkų. To nebuvo sulaukta“, - konstatuoja VRM.

Ministerija informuoja, jog tuomet buvo imtasi tarnybinių patikrinimų, po kurių buvo kreiptasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl tarnybos vado ir jo pavaduotojo veiksmų įtariant viešųjų ir privačių interesų konfliktus. VTEK patvirtino, jog pažeidimai buvo. Tuo metu gavus informacijos apie galimai Lietuvai nelojalius asmenis, tarnaujančius VST, pradėti nauji tyrimai, „renkama ir analizuojama informacija“ bei atliekami įvairūs, tarp jų ir nevieši veiksmai.

Ministerijos pranešime taip pat teigiama, kad naujasis VST vadovas Ričardas Pocius apie problemas viešai kalbėti nusprendė sulaukęs didelio susidomėjimo padėtimi tarnyboje.

„Atkreiptinas dėmesys, jog naujasis VST vadas nuo pat tarnybos pradžios sulaukė visuomenės, pareigūnų bendruomenės ir žiniasklaidos klausimų apie padėtį tarnyboje. Demokratinėje valstybėje nepriimtina problemas ignoruoti, slėpti ar dirbtinai dangstyti, į visuomenei kylančius klausimus turi būti atsakyta – tai ir buvo padaryta“, - nurodo ministerija.

Anot VRM, naujajam VST vadui R.Pociui iškeltos prioritetinės užduotys „išvalyti“ sistemą nustatant galbūt nelojalius, netiesiogines tarnybos funkcijas atliekančius bei „tik popieriuje“ dirbančius asmenis, taip pat vykdyti tarnybos pertvarką siekiant ją modernizuoti.

„Tai ir buvo padaryta. Didžioji dauguma reikiamų veiksmų jau atlikti, priemonės įgyvendintos. Iki kitų metų pradžios problemų, apie kurias šiandien kalbama, tarnyboje apskritai nebeliks. Pabrėžiame, jog dabartinė VRM vadovybė nesitaikė ir nesitaikstys su korupcijos, nepotizmo, protegavimo, piktnaudžiavimo apraiškomis ir kitomis negerovėmis tiek VST, tiek ir kitose statutinėse organizacijose“, - teigia ministerija.

„VRM taip pat atkreipia dėmesį, jog viešojoje erdvėje pasirodžiusios interpretacijos apie tariamas valstybės institucijų tarpusavio kovas neatitinka realybės. Kovojama, kaip minėta, su korupcijos, nepotizmo, protegavimo, piktnaudžiavimo apraiškomis ir kitomis negerovėmis“, - priduriama pranešime.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį interviu LRT radijui sukritikavo VST vadą sakydama, kad apie netvarką ir nelojalumą valstybei prabilęs R.Pocius turėtų spręsti problemas, užuot rengęs „televizinius spektaklius“. Ji taip pat pabrėžė ir metus ministerijai vadovaujančio S.Skvernelio atsakomybę, jog viešai iškeltos problemos nėra išspręstos iki šiol.

VST vadas pulkininkas R.Pocius šią savaitę portale DELFI paskelbtame interviu teigė, kad tarnyboje „yra nelojalių tarnybai, nelojalių valstybei žmonių“, kurių dalis „karo atveju ginklus atsuks prieš mus“. Jis sakė, kad vadovaujant pirmtakui Sergejui Madalovui tarnyboje viskas buvo „grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais, ir visa tai turi politinę priedangą bei gražią paradinę pusę“.