„Sistema turbūt nepasikeis, jei pasikeis vienoje ar kitoje įstaigoje vadovai. Ten reikia iš tikrųjų revoliucinių pertvarkų, o ne evoliucijos keliu laukti pasikeitimų. (...) Mes esame pasirengę padėti ministerijai, kad jie galėtų kuo greičiau persitvarkyti centralizuodami viešuosius pirkimus, bet lygiagrečiai spręsdami ir kitas problemas - nepotizmą, kuris buvo paliestas, viešųjų interesų deklaravimą, racionalų lėšų panaudojimą, europinių projektų, struktūrinių fondų finansuojamų, įgyvendinimą“, - po posėdžio sakė D. Vilytė.

Pasak jos, švietimo sistema, panašiai kaip ir sveikatos sistema, yra labai jautri viešųjų pirkimų aspektu, nes naudojamos didelės ES struktūrinės lėšos. Auditas rodo, kad vienokių ar kitokių problemų yra daugelyje Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių įstaigų.

„Tarp septyniolikos ministerijai pavaldžių institucijų dalis yra susijusios su švietimu, leidykla yra kitas veiklos profilis, o Nacionalinis vėžio institutas yra daugiau susijęs su sveikatos sritimi. Tai sveikatos srityje problemų, matyt, yra tokių pačių kaip ir švietime, ir sprendimo būdai, matyt, yra ne tapatūs - kaip sutvarkyti švietimo įstaigas ir kaip sutvarkyti sveikatos įstaigas. Visose yra problemų. Aišku, priklauso nuo finansavimo dydžio, ta prasme, kokios lėšos sukasi ir, aišku, su tuo susijusios problemos...„

Visgi, kurie ŠMSM pavaldžių įstaigų vadovai galėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl ydingai vykdytų viešųjų pirkimų ir kitų veiklų, D. Vilytė komentuoti atsisakė, tai esą teisėsaugos institucijų kompetencija.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Minkevičius konservatorių frakcijos posėdyje žadėjo, kad sistema bus tvarkoma iš esmės. Šiuo metu esą baigiamas rengti ministerijai pavaldžių įstaigų reorganizacijos planas, kurį netrukus ministerija pateiks Vyriausybei.

„Mano pareiga per tris mėnesius sukurti sistemą, kuri įveiktų tas problemas, kurios susikaupė per trejus ir daugiau metų. Tą mes darome, sistema turi būti orientuota į efektyvų lėšų naudojimą, turi būti vieninga. (...) Mes baigiame parengti ir balandžio mėnesį pristatysime Vyriausybei kaštų naudos analizę, turime atlikti pavaldžių institucijų reformas, pertvarkyti funkcijas, išlaisvinti daug lėšų, jas naudoti kitaip. Daug veiksmų aš ėmiausi, kad priežiūra atsirastų jau ir šiuo metu“, - sakė A. Monkevičius.

A. Monkevičius praėjusią savaitę kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) prašydamas įvertinti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų audito pažymą ir informuoti apie nustatytus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus bei nusikalstamo korupcinio ir finansinio pobūdžio veikas.