Ukrainos prašymas turėti arsenale kur kas patikimesnių ginklų, kurie leistų numušti priešo raketas net balistines, panašu, kad pildosi. JAV pareigūnai „The New York Times“ ir televizijai CNN pranešė, kad Amerikos sprendimas, siųsti sistemą „Patriot“ Ukrainai oficialiai gali būti paskelbtas dar šią savaitę. Baterija galėtų būti perkelta iš kurios nors Europos šalies.

Pentagonas viešai detalių neatskleidžia, bet sako, kad JAV svarsto viską.

„Svarstydami Ukrainos poreikius, įvertinsime visą spektrą saugumo pagalbos ir gynybinių pajėgumų, kurie yra prieinami mūsų bendrose atsargose“, – kalbėjo Pentagono spaudos sekretorius Pat Ryder.

Gynybos ekspertai įvertino sistemos „Patriot“ pajėgumus.

„Viena baterija standartiškai yra aštuoni paleidėjai po keturias raketas. Iš viso yra 32 raketos. Aišku, yra visa sistema – radarai, koordinavimo vienetas. Ši sistema gali sekti šimtą taikinių vienu metu 100 kilometrų atstumu. Ir jos gali veikti tuos pačius lėktuvus, raketas – taip pat balistines raketas“, – LNK sakė Europos gynybos agentūros pareigūnas Darius Šavolskis.

Kad Ukrainai reikia apsaugoti dangų rodo vis naujos atakos. Rusai trečiadienio rytą apšaudė išlaisvintąjį Chersoną šalies pietuose.

Trečiadienio rytą Vladimiro Putino pajėgos atakavo ir Kyjivą iranietiškais dronais. Ukrainos sostinės meras praneša, kad centriniame rajone griaudėjo sprogimai.

„Miegojome ir staiga – sprogimas. Vaikai buvo kambaryje, užuolaidos sulaikė stiklo duženas“, – pasakojo Kyjivo gyventojas Anton.

Bet Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tikina, kad gynybos sistemos virš sostinės numušė visus 13 dronų ir žemėn krito tik jų nuolaužos, o jos ir pridarė žalos.

„Linkiu sveikatos. Rytą teroristai pradėjo nuo 13 iranietiškų dronų. Visus 13 šių dronų numušti Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistema“, – tikino Ukrainos vadovas.

Ant vieno numušto drono užrašyta „Už Rezanę“. Manoma, kad taip okupantai siunčia žinią, už ką jie keršija. Gruodžio mėnesio pradžioje mįslingi sprogimai apgadino su aerodromus. Vieną prie Saratovą, kitą – prie Rezanės.

Olafas Scholzas

Rusai tuomet kaltino ukrainiečių bepiločius dronus įskridus šimtus kilometrų gilyn į Rusiją ir atakavus oro bazes.

Aerodrome rusai net sukrovė inventorių ir suformavo užrašą „mirtis naciams“. Jis buvo užfiksuotas iš palydovų.

O okupantai rusai svetimoje žemėje toliau ir žudo, ir plešia. Chersono srityje V. Putino marodieriai įamžinti, kaip automatais skaldo prie daugiabučių pastatus ukrainiečių automobilių stiklus ir lauk neša turtą.

Kancleris Olafas Scholzas Vokietijos parlamente konstatavo, kad visi V. Putino planai – žlugę, kaip ir jo imperializmas.

„V. Putinas apsiskaičiavo. Jis buvo tikras, kad jo kariai per kelias dienas užims Ukrainą, jis manė, kad gali išdžiovinti Europos solidarumą, užsukdamas mums dujų čiaupą. Nei vienas V. Putino planas nepasiteisino, nes jis klydo dėl ukrainiečių drąsos, dėl Europos, dėl mūsų demokratijų ir valios priešintis iliuzijoms ir imperializmui“, – kalbėjo Vokietijos kancleris.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: