Jis teigė, jog visiems atvejams Lietuvos institucijos yra pasirengusios.

„Matyt, kad vienos šalys tuos veiksmus taiko tiesiogiai – uždaro tą sieną. Mes, žinoma, tuos sprendimus esame paruošę, tam tikri dokumentai irgi yra paruošti. Bet noriu pasakyti, jog šiai dienai sakyti, kad Lietuvai grėstų tiesioginė grėsmė – taip nėra.

Mes tai nuolat sakome savo pasisakymuose. Bet sakyti, kad situacija yra įprasta irgi negalime. Situacija yra stebime, mes ruošiame įvairias priemones“, – kalbėjo jis.

Pasak vidaus reikalų viceministro V. Dmitrijevo, vieną iš tokių priemonių ketvirtadienį buvo patvirtinta.

Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) atlikti gilesnius ir nuodugnesnius vertinimus, kai kalba eina apie įleidimą piliečių į Lietuvos Respubliką. Ar tai būtų Rusijos, ar Baltarusijos piliečiai. Administracinėmis priemonėmis (pavesta, aut. p.) sustiprinti patikrą ir taikyti tam tikrą laikotarpį“, – kalbėjo viceministras.

Anot jo, sugriežtinimas pasireikš tuo, kad griežčiau bus stebimi asmenys pagal tam tikrus rizikos profilius.

„Kreipsime dėmesį į tam tikrą tapatybę, į tai, kad galbūt asmenys, kurie kelia tam tikrus įtarimus – tikrinsime jų patekimo dokumentus atidžiau. Galbūt bus tam tikros nuodugnesnės apklausos dėl jų kelionės tikslo, su prašymu tai pagrįsti.

Na, ir žinoma, atitinkamai bus vertinimas dėl rizikos kėlimo, arba nekėlimo. Šiuo atveju, atvykstant į Lietuvą bus priimami sprendimai, koks bus tų asmenų galutinis statusas – ar jie pateks, ar nepateks į šalį“, – tikino V. Dmitrijevas.

G. Žagunio užkarda

Jo teigimu, kiekvienas vykstantis į Baltarusiją ir Rusiją turėtų žinoti apie kylančias rizikas.

Lietuvos Respublikos pilietis, kuris ten vyksta į šias šalis privalo įsivertinti, ar jis gali sukelti susidomėjimą kitų šalių tarnyboms. Ir mes tikrai turime tokių pavyzdžių, kai Lietuvos piliečiai buvo apklausiami. <...> Mes iš savo pusės galėtume paraginti susilaikyti nuo kelionių į tas šalis. Ypač tokiu laikotarpiu, kaip dabar – vyksta karas Ukrainoje“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kokiu atveju Lietuvos siena su Baltarusija būtų uždaryta, V. Dmitrijevas įvardijo šias aplinkybes.

„Turėtų kompetentingos institucijos, šiuo atveju, žvalgybos institucijos ir visos kitos, kurios dalyvauja šiame procese, turėtų aiškiai indikuoti, jog grėsmė yra akivaizdi. Ta grėsmė gali virsti į tam tikrus veiksmus, tada ir būtų priimti sprendimai.

Bet kaip aš minėjau, algoritmai tam yra paruošti, sudėlioti. Ar bus tokie sprendimai, ar ne, priklausys nuo to, kaip rutuliosis ši situacija“, – LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė vidaus reikalų viceministras V. Dmitrijevas.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pokalbį su V. Dmitrijevu žiūrėkite čia: