Tai V.Gailius liudijo tyrimą atlikusiai Seimo Antikorupcijos komisijai. Atleistų FNTT vadovų liudijimų stenogramos penktadienio vakarą paviešintos Seimo interneto svetainėje.

"(...) Savo tiesą žinau, aš buvau atleistas todėl, kad nepriverčiau tuometinio savo pavaduotojo Vytauto Giržado atsistatydinti dėl duomenų, kurių aš nemačiau. Aš mačiau tik pažymų numerius ir žinojau tyrimo poligrafu rezultatus iš viešos erdvės. Negalėčiau tų rezultatų vertinti, kadangi vien tai, kad jie atsidūrė viešojoje erdvėje jau yra nusikaltimas, nes jie neturėjo būti diskutuojami viešoj erdvėj, o ir pats praėjau pro tą patį tyrimo poligrafu etapą ir žinau, kaip jis buvo atliekamas", - komisijai sakė V.Gailius.

Buvęs FNTT vadovas teigė nematęs ir Valstybės saugumo departamento (VSD) išvados apie patikrinimų poligrafu duomenis.

Anot V.Gailiaus, jis galėjęs teikti savo pavaduotojo atleidimą ministrui tik tuo atveju, jei ministro pavedimu būtų buvęs atliktas tarnybinis patikrinimas ir jo metu būtų nustatyti pažeidimai.

"Aš neturėjau įstatymu man suteiktų teisių teikti atleidimui, nes tam, kad atleisčiau, turi būti atliekamas tarnybinis tyrimas kažkoks, kažkoks procesinis sprendimas, kažkokie pagrindai. Aš tokių duomenų neturėjau ir ministrui, kai jis iškvietė mane, pasakiau, kad aš neteiksiu, kadangi aš neturiu jokių faktinių duomenų, o ministras ir man siūlė atsistatydinti", - komisijai pasakojo V.Gailius.

Jis tvirtino, kad pirmasis VSD atliekamas patikrinimas poligrafu esą buvęs neparuoštas, skubotas.

"Man, kaip pareigūnui, kuris nuo birželio mėnesio su inspektavimą atlikusiu Lietuvos banku bendravo ir žinojom apie patikrinimo metu randamus vienokius ar kitokius įtarimus, sakykim, aktyvus, ir mes per savo šaltinius, per savo forumus bendradarbiavimo gavome informaciją iš eilės šalių, aš pats pasirašinėjau ir komunikavau su eilės valstybių pareigūnais, su mūsų valstybės teisėsaugos institucijomis bendravau, rinkdamas informaciją. Tą patį darė ir buvęs mano pavaduotojas, kadangi mes atlikinėjome analizę iki pat lapkričio mėnesio, kai buvo gautas raštas. (...) Aš pats inicijavau senos baudžiamos bylos atnaujinimą ir t.t. (...) ir kai man tyrimo poligrafu metu (...) užduodamas klausimas, ar jūs kam suteikėt informaciją apie banką "Snoras", sakau, 80 žmonių gal suteikiau, ką jūs manęs klausiat", - sakė V.Gailius.

Buvęs FNTT vadovas teigė buvęs raginamas atsistatydinti jau po pirmojo VSD patikrinimo poligrafu, kuris, kaip teigiama, buvęs jam nepalankus.

"Prieš mano pakartotiną tyrimą, mane iškvietė vidaus reikalų ministras ir primygtinai reikalavo atsistatydinti. Neiti į pakartotinį tyrimą, o atsistatydinti. Sakau, kodėl? Matote, yra tokia Daukanto aikštės nuomonė, kad kokie čia gali būti pakartotini. Sakau, įstatymas numato pakartotinį ir jūs, ministre, man atsistatydinimais negrasinkite. Tai čia Daukantas. Aš tada paskambinau Prezidentūros patarėjams ir ketvirtadienį rytą susitikau su prezidente, išsakiau savo poziciją, kad tai nėra kažkas, kad tai yra, mano nuomone, tai yra techninė klaida ir aš, 20 metų ruoštas Lietuvos valstybės, nemanau, kad dėl techninės klaidos aš turėčiau atsistatydinti ministro nurodymu ir nematau pagrindų atsistatydinti. Prezidentė sako: gerai, dalyvaukite pakartotiniame tyrime", - komisijai pasakojo V.Gailius.

Teigiama, jog pakartotinis tyrimas poligrafu Antrajame departamente V.Gailiui buvęs palankus, tačiau jo pavaduotojui ir antrasis pakartotinis tyrimas buvęs nepalankus.

Buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas Vytautas Giržadas parlamentarams sakė su banko "Snoras" inspektavimo duomenimis susidurdavęs nuo 2000 metų. Pasak jo, vos pradėjęs dirbti FNTT iškart sužinojo, kad šiame banke pradėtas inspektavimas ir siekiama ištirti, "ar yra galimybė, ar yra požymiai, ar yra grobstymai, sukčiavimai ir panašiai".

"Tai atliko Lietuvos banko pareigūnai inspektavę du, su kurias ir tarnybos metu susipažinau. Apie tai, kad yra vykdomi veiksmai, ir kad jie, aišku, preliminariai išvirs į ikiteisminį tyrimą, mes jau žinojome iš savo tiesioginio vadovo... žinojau nuo rugsėjo mėnesio, nuo pradžios", - dėstė V.Giržadas.

Jis tvirtino, kad po dienraščio "Lietuvos rytas" publikacijos praėjusių metų lapkričio 15 dieną, kai paskelbta, jog teisėsaugos institucijos planuoja kratas banke "Snoras" ir jo akcininkų areštą, generalinis prokuroras Darius Valys sukvietė pareigūnų pasitarimą. Tuomet FNNT vadovai esą pasiūlė "karštais pėdsakais" atlikti tyrimą, kas spaudai nutekino informaciją. Tačiau to esą nebuvo padaryta. V.Gailius šių metų pradžioje net oficialiai kreipėsi į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo, nes įžvelgė galimą piktnaudžiavimą tarnybą.

Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl to pradėjo vasario 20 dieną.

Buvę FNTT vadovai pasakojo VSD ir Specialiųjų tyrimų tarnybai pateikę savo įtarimus, kas galėjo atskleisti neviešus duomenis, tačiau jau praėjusių metų lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje suprato, kad patys yra įtariamieji. Pasak V.Giržado, jis tai ypač pajutęs per pokalbį su VSD generalinio direktoriaus pavaduotoju Romualdu Vaišnoru.

"Pokalbio metu aš supratau, kad viskas, kad mes esam pagrindiniai įtariamieji ir būsime pagrindiniai šiuo metu sekamieji. Tai čia savaime aišku, kad buvo ir mūsų sekama, ir klausomasi", - komisijai teigė V.Giržadas.

V.Gailius Antikorupcijos komisijai pranešė, kad FNTT Imuniteto tarnybai buvo pavedęs ištirti, ar kas nors iš jo vadovaujamos institucijos pareigūnų galėjo pašaliniams asmenims nutekinti informaciją.

"Man surašė apžvalginę pažymą pareigūnas, kuriam pavedžiau pasiaiškinti, ar galėjo iš mūsų atstovės spaudai, ar iš kažkur?.. Padarė išvadą, kad tyrimą netikslinga atlikti, nes ne mūsų įstaigoje buvo prarasta informacija", - sakė buvęs FNTT direktorius.

V.Giržadas pripažino, kad jo mintys, pasakytos lapkričio 14 dieną per pasitarimą Generalinėje prokuratūroje, kitą dieną pacituotos laikraštyje.

"Tokią atsargią poziciją, kad reikia iš pradžių viską pasiruošti, sankcionuotis ir padaryti. Ir ten, aišku, buvo pavartotos tam tikros frazės. Ten yra... gana ilgas pokalbis buvo, tai taip, o kitą dieną ta pozicija pasakyta iš tikrųjų atsidūrė spaudoje", - patvirtino ekspareigūnas.

V.Gailius atkreipė dėmesį, kad apie Lietuvos banko veiksmus, susijusius su banku "Snoras", jis žinojęs nuo pernai birželio, jo pavaduotojas V.Giržadas - nuo rugsėjo, tuo metu prokurorai - nuo lapkričio 9-osios.

Lapkričio mėnesį prieš pat "Snoro" nacionalizavimą dienraštis "Lietuvos rytas", cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad "Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose“. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra "lietuviškas bankas".

Daugiau nei trečdalį "Lietuvos ryto" akcijų valdė "Snoro" bankas.

FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją V.Giržadą vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido vasario 15 dieną, prieš tai panaikinęs jų leidimus dirbti su slapta informacija. Ministras įsakymus pasirašė gavęs VSD informaciją apie šių pareigūnų tyrimus poligrafu, kurie atlikti aiškinantis, kas galėjo atskleisti informaciją apie teisėsaugos veiksmus dėl banko "Snoras".

Premjeras Andrius Kubilius tokį ministro žingsnį pavadino nemotyvuotu ir skubotu. Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad ministras veikė pagal įstatymus. Vyriausybės vadovui atnešus teikimą iš pareigų atleisti vidaus reikalų ministrą, prezidentė jo netenkino.