„ES buvo šokiruota, kaip turbūt ir visos civilizuoto pasaulio valstybės tokiais baisiais ir tragiškais įvykiais, kuriuos „Hamas“ pradėjo prieš izraeliečius. ES iš karto išreiškė palaikymą Izraeliui, Europos komisijos pirmininkė lankėsi netrukus prasidėjus karui Izraelyje, aplankė tas vietas, kuriose ir vyko pirminis „hamas“ įsiveržimas. Vaizdai sukrečiantys“, – Delfi sakė M. Vaščega.

ES, pasak jo, šiuo klausimu veikia keliomis kryptimis.

„Buvo pasiūlyta pagalba, jei tokia reikalinga, pačiam Izraeliui. Antra, „Hamas“ ataka, be jokios abejonės, atnešė kančias izraeliečiams, bet taip pat atneša ir kančias patiems palestiniečiams, ypač Gazos Ruože, nes įvairios evakuacijos, kurios vyksta ten, ar Izraelio taikymasis į karinius objektus yra „Hamas“ įsiveržimo ir veiksmų prieš Izraelį išdava“, – pabrėžė EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

Tad, jo teigimu, EK stengiasi padėti humanitarine pagalba ir palestiniečiams, esantiems „Hamas“ kontroliuojamoje teritorijoje.

„Tuo tikslu Europos Komisija patrigubino humanitarinę paramą palestiniečiams ir taip pat numato evakuacinį tiltą tarp Egipto ir Gazos Ruožo“, – paaiškino M. Vaščega.

Pašnekovas taip pat atkreipė dėmesį, kad konflikto Artimuosiuose Rytuose aštrėjimas sukelia daug emocijų ir nuomonių poliarizaciją.

„Tas gali paaštrinti ir kažkokius įvykius valstybėse narėse. Turime labai atidžiai į tai žiūrėti, nes jau matėme labai liūdną įvykį Briuselyje. Turime padaryti viską, kad tai neįvyktų, kad tokie dalykai nesikartotų, kad algoritmai, kurie skirti užtikrinti apsisaugojimą nuo teroristinių aktų veiktų ir kad budriai į esamus dalykus žiūrėtų teisėsaugos institucijos.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį į įvairius žydų objektus, jų apsaugą, jiems skirti papildomą dėmesį. Tai gali būti daroma plačiau, reikia į situaciją žiūrėti rimtai“, – sakė EK atstovybės Lietuvoje vadovas.

Marius Vaščega

Visgi, anot jo, reikėtų atkreipti dėmesį ir į galimą islamofobijos didėjimą.

„Hamas“ ir Palestina yra visiškai ne tas pats. „Hamas“ yra teroristinė organizacija. Palestiniečiai yra tokie pat žmonės, kaip ir kiti. Mes privalome tai atskirti. Deja, taip jau atsitinka, kad kartais, vykstant tokiems sunkiems įvykiams, nukrypstama į islamofobiją, į bendrus įvairių grupių kaltinimus. Mes turime to vengti labai stipriai“, – akcentavo M. Vaščega.

EK atstovybės vadovas patikino, kad ES toliau darys viską, jog dėmesys nuo Ukrainos nenukryptų – tą yra pakartojusi ir Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Mes turime nepatekti į rusiško naratyvo spąstus, kai galvojame apie šį konfliktą, ir toliau tęsti Ukrainos palaikymą“, – teigė pašnekovas.

„Europos Komisija ir visa ES visuomet pasisako prieš bet kokius konfliktus tarptautiniuose santykiuose. Mūsų tikslas, – kad santykiai tarp valstybių, pasaulio tvarka būtų grindžiama taisyklėmis. Ne smurtu, bet taisyklėmis“, – pridūrė M. Vaščega.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją