Ordino "Už nuopelnus Lietuvai" didžiuoju kryžiumi bus apdovanotas buvęs Lietuvos Konstitucijos rengimo darbo grupės pirmininkas, buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas profesorius Juozas Žilys.

Ordino "Už nuoplenus" medaliu apdovanotas ir žinomas alternatyviosios muzikos atlikėjas, grupės "G&G Sindikatas" Gabrielius Liaudanskas - Svaras.

"Minėdami Lietuvos valstybės atkūrimo 95-ąsias metines pagerbiame žmones, kurių pasiaukojimas ir darbai stiprina Lietuvą. Jie savo pavyzdžiu rodo, kad laisvė yra neatsiejama nuo atsakomybės kovoti už savo valstybę ir rūpintis ja", - šeštadienį įteikdama apdovanojimus sakė prezidentė.

Pasak šalies vadovės, Laisvės kovų dalyviai ir valstybės gynėjai, nepabūgę agresijos Sausio 13-ąją, mūsų mokslininkai, teisininkai ir gydytojai, kultūros darbuotojai ir meno kūrėjai nusipelno ypatingos pagarbos už pasiaukojimą ir ryžtą siekti geriausio Lietuvai ir jos žmonėms. Taip pat dėkojame užsienio piliečiams, kurie buvo šalia, kai Lietuvai buvo sunku, ir kuriems yra brangi mūsų istorija ir kultūra.

Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi D.Grybauskaitė apdovanojo 1951 metais žuvusį partizaną Antaną Lapienį - Pempę, kuris buvo Liūto rinktinės kūrėjas ir vadas.

Taip pat šalies vadovė Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi pagerbs partizaną Mykolą Babrauską, kuris buvo Dainavos partizanų apygardos visuomeninės dalies viršininkas.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiai įteikti Rimai Maselytei, aktyviai Panevėžio krašto kultūros, rašytinio paveldo puoselėtojai ir akušerei ginekologei profesorei Rūtai Jolantai Nadišauskienei, kuri yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ginekologijos klinikos vadovė.

Ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi apdovanota vertėja Vijolė Elena Arbas, kuri 1991 metų sausio- rugsėjo mėnesiais aktyviai vertėjavo į anglų kalbą ir informavo Lietuvos televizijos Kauno skyriuje Vakarų pasaulį apie įvykius Lietuvoje.

Ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi bus apdovanoti du Latvijos ir vienas Suomijos piliečiai: aktyvūs baltų archeologijos ir istorijos tyrinėtojai Latvijos mokslų akademijos nariai profesoriai Andris Caune ir Evalds Mugurevičs, taip pat - buvęs Lietuvos garbės konsulas Suomijos Respublikoje Mauri Casimir Elovainio.

vienas iš apdovanotųjų Vyčio Kryžiaus ordino medaliu - Bronislovas Antanas Ramanauskas, aktyvus Lietuvos laisvės armijos jaunimo padalinio narys, pogrindinio leidinio "Už tėvų žemę" platintojas, partizanų rėmėjas, politinis kalinys, aktyvus 1953 metų Norilsko politinių kalinių sukilimo dalyvis.

Ordino "Už nuopelnus Lietuvai" medaliai įteikti Menų spaustuvės direktoriui Audroniui Imbrasui, Šiuolaikinio meno centro vadovui Kęstučiui Kuizinui, akcijų "Darom" ir "Baltosios pirštinės" vienam iniciatorių Tadui Langaičiui, folkloro dainininkei, etnomuzikologei, televizijos laidų vedėjai Loretai Sungailienei, Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkui Kęstučiui Pikūnui, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ pirmininkei Dana Migaliovai.

Sausio 13-osios atminimo medaliais bus pagerbti Lietuvos ir viena Lenkijos pilietė, kurie 1991 metų sausio- rugsėjo mėnesiais aktyviai gynė Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę ir saugojo visuomenės rimtį ir žmonių sveikatą.

Tai Valdemaras Jotautas, Juozas Gerimantas Kaklauskas, Pranas Leitonas, Edividas Praleika ir Lenkijos pilietė- Maria Josefa Przelomiec.

Valstybės apdovanojimai paprastai teikiami liepos 6-ąją ir vasario 16-ąją, kai minimos valstybės įkūrimo ir atkūrimo dienos.