Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas LNK žinioms sakė, jog šią situaciją vertina kaip „tam tikrą pamoką“.

„Kurią reikia išmokti. Tikiu, kad ją išmoksime, visi kartu, kariuomenės vadas irgi. Ir būsime stipresni“, – kalbėjo parlamentaras.

Pasak LNK žinių kalbintų viešųjų ryšių specialisto ir politikos apžvalgininkų, rodydamas tokią nepagarbą ir emociją bendraujant su žurnalistu, kariuomenės vadas V. Rupšys pakenkė sau labiau, nei pati butpinigių istorija.

„Be abejo, tai atrodo labai prastai. Nes kariuomenės vadas iš visų galimų variantų nutarė pasirinkti patį blogiausią. Žinoma, dar blogiau būtų, jeigu būtų buvusi panaudota jėga. Bet šiuo atveju, jau užtenka ir to tono, tų žodžių, kuriuos jis pasirinko“, – teigė viešųjų ryšių specialistas Arūnas Armalis.

O politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka svarstė, kaip V. Rupšys su savo pavaldiniais bendrauja už uždarų durų.

„Kariuomenėje Lietuvoje turi vardą. Man atrodo, kad labiau nei tas butas iš sūnaus ir pinigai jam, nors tai yra privačių ir valstybės interesų painiojimas, kuris man atrodo, yra akivaizdus, kariuomenės įvaizdžiui pakenkė chamiškumas – generolo pokalbis su žurnalistu. Tai įsivaizduokite, o kaip jis kalba su pulkininkais, kaip jis kalba su majorais? Jau nekalbu apie seržantus ir eilinius“, – svarstė R. Valatka.

LNK žinioms apžvalgininkas R. Valatka pabrėžė, jog ankstesni Lietuvos kariuomenės vadai tenkinosi tik trimis žvaigždėmis ant antpečių, o V. Rupšys turi keturias.

Rimvydas Valatka

„Tai galima būtų taip pasakyti, kad galima chamui suteikti dvi papildomas generolo žvaigždes, kad jis gerai jaustųsi džentelmenų klube, bet chamo iš tokio generolo neišvarysi.

O kitas dalykas – pats generolas atsakė į klausimą, jis skubos tvarka nutraukia sutartį su sūnumi. Tai iš esmės yra tas pats čekiukų skandalas, tik Lietuvos kariuomenės daliniuose“, – įžvalgomis dalijosi R. Valatka.

Pašnekovas R. Valatka juokėsi, jog tėvas sūnaus bute gyventi gali, tačiau kodėl valstybė turi už tai mokėti.

Delfi primena, kad Lietuvos kariuomenės vadui V. Rupšiui iki kadencijos pabaigos liko mažiau nei metai.

Minėtoje naujienų portalo 15mint.lt publikacijoje teigiama, kad generolas leitenantas butą Vilniuje nuomojasi iš sūnaus Dovydo, kaip nurodoma jo privačių interesų deklaracijoje – nuo 2021 metų liepos. Kariuomenės vado, kaip ir kitų profesinės karo tarnybos karių, deklaracija nėra vieša.

Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Visgi, parlamento gretose pasigirdo raginimų V. Rupšiui trauktis iš pareigų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė nemanantis, kad generolas gali tęsti vadovavimą kariuomenei.

Po viešojoje erdvėje kilusios diskusijos generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė, kad V. Rupšys padarė klaidą, kurią turi ištaisyti ir grįžti prie svarbių gynybos klausimų.

Visus LNK žinių reportažus žiūrėkite čia: