O. Scholzo vizitą Lietuvoje P. Vaitiekūnas antradienį komentavo LNK.

„Tai yra labai svarbus ir rezultatyvus vizitas. Pasakyčiau, kad beveik istorinis, todėl, kad O. Scholzas demonstruoja, jog Vokietija jaučia atsakomybę. Vokietija sukurstė du pasaulinius karus ir dabar jaučia atsakomybę, kad dėl savo neveiklumo gali prisidėti prie trečio pasaulinio karo sukėlimo jau ES ar NATO teritorijoje“, – televizijai sakė diplomatas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Vokietija išreiškė paramą, jog Lietuva nuo atgrasymo pereitų prie priešakinės gynybos, dislokuojant čia brigadą.

„Aš manau, kad prezidentas Nausėda lipdo tą koaliciją, kurios reikia priešakinei gynybai, ir aš jam bei kitoms valdžios institucijoms Lietuvoje linkiu visokeriopos sėkmės, energijos, kad ta koalicija būtų sulipdyta, ir mūsų gynimas nuo bataliono pereitų prie brigadų, o nuo oro policijos prie oro misijos, ir taip toliau“, – teigė P. Vaitiekūnas.

O. Scholzui vizito metu surengtoje spaudos konferencijoje teko išklausyti ir klausimus apie skambučius Vladimirui Putinui.

„Tegul jie skambina kam nori ir kalbasi su kuo nori, bet čia jau pereiname prie tų „išplautų“ vizito akcentų, kurie neryškūs – kitaip sakant, aptakiai kalba. Iš tikrųjų reikėtų aiškiau kalbėti, kad tai karas prieš Europą Ukrainos teritorijoje. (…) Tai karas prieš Europą, prieš Vakarus, Vakarų civilizaciją, vykstantis kol kas Ukrainos teritorijoje“, – tvirtino Nepriklausomybės akto signataras.

P. Vaitiekūno vertinimu, situaciją adekvačiai vertina Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas, JAV prezidentas Joe Bidenas.

Petras Vaitiekūnas

„Mums reikia išlįsti per adatos skylutę – sustabdyti Rusiją ir pasiekti to, kad neįvyktų pats blogiausias scenarijus, kad neįvyktų neįsivaizduojamas“, – paaiškino diplomatas.

„Jei Kremlių užims fašistinės ideologijos atstovai, pamaitinti įvairiomis pergalėmis, praktiškai branduolinis scenarijus tampa neišvengiamas. Kol kas jis yra išvengiamas ir priklauso nuo mūsų ryžto. Banditas visada supranta jėgos kalbą. Jei yra didesnis ir stipresnis kumštis prieš jo nosį, jis atsitrauks“, – sakė P. Vaitiekūnas.

V. Putinui, pasak jo, reikia surasti pergalę, kuri „pamaitins sofos fašistus, militaristus“.

„Aš nežinau, kiek jų procentų yra – 30 ar 70 proc. fašizmas jau apėmęs Rusijos gyventojus. Jų spaudimas transformuos Kremlių. Jei Kremlius transformuosis į fašistinį, tai mes neturėsime šansų“, – teigė diplomatas, išvardinęs kelis Kremliaus atstovus, kurie, jo manymu, yra fašistai.

Visgi kol kas Kremliuje, P. Vaitiekūno vertinimo, jėgos atstovų mafija Kremliuje yra stipresnė už fašistų dalį.

„Tai yra mūsų šansas juos spausti ir neduoti pergalės, kuri maitins fašizmą“, – teigė P. Vaitiekūnas.

Jo teigimu, Vokietija, bet ne tik ji, bijo Ukrainos pergalės.

„Daug kas bijo tos pergalės, nes nežino, kur sustos. Man atrodo, kad dabar tik Ukrainos pergalės gali sustabdyti fašizmo įsigalėjimą Rusijoje ir Kremliuje“, – sakė diplomatas.

Kokia bus pergalė, anot jo, nuspręsti turės pati Ukraina.

Rusija visų pirma turi pralaimėti Ukrainoje, o po to žiūrėsime“, – teigė P. Vaitiekūnas.

Visą LNK pokalbį su P. Vaitiekūnu žiūrėkite čia: