15 savivaldybių pamokų lankomumo duomenys rodo, kad per pastarąjį pusmetį 65 tūkst. mokinių praleido beveik 4 milijonus pamokų. Penktadalis jų – nepateisintų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sako, kad to toleruoti nebegali.

„Vaikai turi lankyti pamokas, nes tai yra labai svarbu ugdymo pasiekimams, rezultatams“, – pabrėžė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Be jokio paaiškinimo vienas mokinys per metus vidutiniškai praleidžia bent 60 pamokų.

„Galėčiau pateikti vienos klasės skaičius. Tai praėjusiais metais mokiniai praleido 1800 pamokų per metus. O šiai dienai, besibaigiant antram trimestrui, jie yra praleidę 1409 pamokas. Tai ar jie pasieks pernykštį turimą rezultatą ar ne, nežinia“, – LNK žinioms sakė „Sietuvos“ progimnazijos direktorė Daina Valackienė.

Vieno atsakymo, kodėl šiuo metu vis daugiau mokyklinio amžiaus vaikų net ir nesirgdami neina į mokyklą, nėra.

„Priežasčių yra begalė. Bet reikėtų dar paminėti pandemiją ir tikrai per ją suprastėjusius moksleivių socialinius įgūdžius. Yra tendencija, kad moksleiviai penktadieniais nebenori eiti į mokyklą ir mieliau lieka namuose“, – LNK žinioms sakė Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Karolina Pralgauskytė.

„Priežastys gali būti labai įvairios. Vienos, aišku, gali būti socialinės, kada galbūt ir priežiūros namuose trūksta. Kitas dalykas, mes visuomenėje tai vadiname liberalėjimu, bet tai daugiau yra anarchija, kada tėvai žiūri savo intereso. Gal pigesnes atostogas nusipirkti tuo metu“, – savo ruožtu kalbėjo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Nors kelionės ne moksleivių atostogų metu yra kur kas pigesnės, švietimo ekspertai smerkia tėvų sprendimus išvykti atostogauti tada, kada vaikui vyksta pamokos.

„Moksleiviai praleidę tam tikrą skaičių pamokų po to turi problemų. Tada yra klausimas, kas tas problemas turi spręsti. Yra dalis tėvų, kurie grįžę tiesiog reikalauja iš mokyklos pagalbos, konsultacijų ir viso kito. Mes tokių dalykų netoleruojame“, – teigė Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos viceprezidentas Edmundas Grigaliūnas.

Mokyklos sako, kad ankstesnė praleistų pamokų pateisinimo tvarka buvo geresnė. O dabar švietimo įstaigos esą yra bejėgės prieš tėvus ir jų sprendimus.

„Šiuo metu tėvai gali pateisinti pamokas rašteliu, iš sveikatos įstaigų nėra pažymų, kurios indikuotų ar vaikas yra registravęsis gydymo įstaigoje. Taigi, tėvai gali pateisinti pamokas“, – kalbėjo ministrė J. Šiugždinienė.

„Kažkokių svertų – uždrausti, neleisti mes tikrai neturime. Nes jeigu palygintume senesnes tvarkas, tai tada gal turėdavome kiek griežtesnę atskaitomybę tėvų, kuomet jie galėdavo pateisinti tris nelankymo dienas ir vėliau gaudavome medicinines pažymas“, – sakė „Sietuvos“ progimnazijos direktorė D. Valackienė.

Mokslo metų pradžios šventė

Ministerija svarsto apkarpyti tėvų pateisinamų pamokų skaičių. Kiek dienų galėtų pateisinti tėvai, dar nėra nuspręsta. Bet kalbama apie nuo 4 iki 10 dienų per mėnesį. Taip pat bus bandoma pasitelkti ir e.sveikata.lt.

Norima, kad mokyklas galėtų pasiekti informacija apie vaikų ligas. Anot ministrės, sprendimai turėtų būti priimti dar šių metų pavasarį.

„Kalbame apie integraciją su jau šiuo metu egzistuojančiomis sistemomis. Tai dabar tik diskusijų klausimas – kokia ta informacija galėtų keliauti į tas sistemas. Aišku, labai atsižvelgiant ir į bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Užsimenama ir apie dar drastiškesnius sprendimus.

„Galėtų būti už tam tikrą nepateisintų praleistų pamokų didelį skaičių, tiesiog nutraukiama sutartis“, – siūlė Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos viceprezidentas E. Grigaliūnas.

Tiesa, tam pritaria ne visi.

„Aš manau, kad baudos ir prievartinis sakymas moksleiviams tikrai nepadėtų. Reikia ieškoti minkštųjų sprendimų, kurie nepakenktų nei psichikos sveikatai, nei bendrai moksleiviams sukeltų kažkokios demotyvacijos“, – sakė Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė K. Pralgauskytė.

Kai kurios šalys su pamokų praleidinėjimu kovoja agresyvesnėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, Anglijoje, už nepateisintas pamokas tėvams yra skiriama bauda – iki 90 eurų už vieną praleistą pamoką.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: