LNK žinių žurnalistai rodė vilkiką su rusiškais numeriais, kuris buvo sulaikytas, kai į Lietuvą buvo bandyta įvežti kontrabandą. Kelis mėnesius vilkikas stovėjo saugomose aikštelėse, o visai neseniai oficialiai pasibaigus teismams, vilkikas jau yra konfiskuotas ir netrukus iškeliaus į Ukrainą, kaip humanitarinė Lietuvos pagalba.

Muitinės departamento patarėjas Valdas Dovydėnas teigė, jog vežant kontrabandą vėliau su vilkiku tenka atsisveikinti.

„Jis pareina valstybės nuosavybėn ir po teismo sprendimo jie yra atiduodami Ukrainai“, – LNK žinioms sakė jis.

Naujutėlės autocisternos buvo sulaikytos dėl sankcijų, į Lietuvą bandyta jas įvežti iš sankcionuotos gamyklos. Dar reikia, kad teismai patvirtintų konfiskavimą, nors ukrainiečiai jau apžiūrėjo ir sako, kad labai norėtų jas perimti.

Iš viso muitinė perdavė 250 konfiskuotų transporto priemonių.

„Pagrinde yra mikroautobusai, kablukai – lengvasis pramoninis“, – teigė V. Dovydėnas. Jis dalijosi ir šimtojo į Ukrainą išsiųsto automobilio nuotrauka.

Ta pačia mašina keturi Ukrainos išminuotojai gyvi ištrūko iš apšaudymo.

„Ačiū Dievui, aišku, mašinos nebėra. Bet visi žmonės liko gyvi“, – kalbėjo jis.

Dažną muitinės konfiskuotą automobilį prieš atiduodant Ukrainai reikia remontuoti.

„Kai pareigūnai žino, kad yra kontrabanda yra kažkur paslėpta, tai taip entuziastingai ieško, kad ta mašina stipriai išdraskoma ir sužalojama“, – LNK žinioms sakė žurnalistų autoklubo valdybos narys Renaldas Gabartas.

Karas Ukrainoje

O mašinas remontuojant atsiskleidžia lietuvių geranoriškumas.

„Vokiečiai sako, kad neįmanoma sutvarkyti. Bet kai kurie servisai tą neįmanoma per dvi savaites padaroma įmanoma ir tie automobiliai išvažiuoja“, – sakė R. Gabartas.

Automobilių dalių tiekėjai jas tiesiog dovanoja.

O dar 250 konfiskuotų transporto priemonių Ukrainai perdavė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Jų vertė – 750 tūkst. eurų.

„Daugiausiai tai yra dyzelinės transporto priemonės, didesnio pravažumo transporto priemonės, visureigiai, vilkikai. Buvo ir keletas autobusų“, – LNK žinioms sakė VMI kancleris Dainius Jasiulis.

VMI dažniausiai Ukrainai perduoda iš girtų vairuotojų, greičio viršytojų atimtas transporto priemones.

Labiausiai ukrainiečiai prašo amerikietiško stiliaus pikapų, bet tokių konfiskuojama vienetai.

VMI Ukrainai perduoda ir konfiskuotų daiktų. Kaip mobilieji telefonai, planšetės, kompiuteriai, keltuvai. Net ir tokios prekės kaip nardymo įranga, žibintai, žibintuvėliai, prožektoriai.

Pasieniečiai Ukrainai perdavė 5 konfiskuotus automobilius. Pasienyje retai sulaikoma tai, ko ukrainiečiams reikėtų.

Nors dalis perduodama Ukrainai, dauguma Lietuvoje konfiskuotų automobilių ir toliau parduodama aukcionuose, o pinigai keliauja į Lietuvos biudžetą. Latviai skelbia perdavę beveik 300 iš girtų vairuotojų paimtų mašinų, britai skelbia, kad perduos utilizavimui skirtas mašinas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: