„Ypač po savivaldos rinkimų matome, kad vis dėlto reikėtų suvienodinti sąlygas, aišku, suprantame, kad visuomeniniai komitetai yra vietos dariniai. Todėl gal tokių griežtų reikalavimų kaip partijoms ir nereikėtų, bet finansavimo sąlygos, atskaitomybė turėtų būti tos pačios. Manau, kad tų sąlygų suvienodinimas tikrai išeitų į naudą“, - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė A. Kupčinskas.

Jo nuomone, visuomeniniai rinkimų komitetai galėtų netgi pretenduoti į dalinį valstybės finansavimą.

„Aš manau, kad rinkimų komitetai, kurie yra išrinkti, tęsia veiklą, jie galėtų netgi pretenduoti į dalinį finansavimą pagal politinių partijų finansavimui skiriamą paramą, jeigu jie peržengia, sakykime, 3 proc. barjerą“,- teigė A. Kupčinskas.

Pernai gegužę Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Andrius Kupčinskas parengė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pataisas, kuriomis siūlė aiškiau reglamentuoti visuomeninių rinkimų komitetų veiklą. Pasak jo, išsiskiria ne tik politinės kampanijos dalyvių statusai, bet ir jų atsakomybės, yra nelygiavertės galimybės pritraukti finansinę paramą.

„Praktiškai prieš metus buvo įregistruotos įstatymo pataisos. Aišku, Seimas po pateikimo jas atmetė, net neleido tobulinti, bet tokia buvo Seimo daugumos valia. Bet artimiausiojoje opozicinėje Seimo darbotvarkėje aš teiksiu tuos šiek tiek patobulintus pasiūlymus“, - sakė jis.

Prieš prasidedant pavasario sesijai Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad jos darbų programa gali būti papildyta teisės aktų projektais, siūlančiais keisti visuomeninių rinkimų komitetų reglamentavimą, primena ELTA.

Jo nuomone, šį klausimą prasmingiau būtų spręsti jau po rinkimų.

„Su frakcijų seniūnais kalbėjome ir šia tema, visų partijų lyderiai pasisakė maždaug vienodai, kad komitetų atsakomybė turėtų būti tokia pati kaip ir partijų atsakomybė. Tai, manau, turėtume svarstyti tai, bet gerai būtų tą viską daryti jau po rinkimų. Manau, kad rinkimų klausimai turėtų būti svarstomi po rinkimų, o ne prieš rinkimus“, - kovo 7 d. po susitikimo su frakcijų seniūnais žurnalistams sakė V. Pranckietis.