Mažosios Telšių bažnyčios parapija stato namus bendruomenei. Pasakoja, kad didesnių patalpų jiems reikia verkiant. Esą dabar nėra nei kur ruošti vaikų sakramentui, nei kur rinktis įvairioms bendruomenėms. Stinga ir patalpų daiktams laikyti.

„Yra maldos grupės, Caritas, ateitininkai, skautai, rožančiaus grupelės. Jiems reikia patalpų“, – LNK žinioms pasakojo klebonas Juozas Šiurys.

Naujuose parapijos namuose suplanuota 130 kv. m. salė renginiams, parodoms, ar koncertams ir mažesnės patalpos įvairiems susitikimams, archyvui, bibliotekai.

„Visą laiką pas mus renkasi neįgalieji, jų globėjai. Pasimeldžiam, bet reikia ir gražiai pabūti kartu. O paskui keli kiti kambariai bus bibliotekai, jos reikia“, – kalbėjo klebonas.

Tačiau džiugias parapijos namų statybų nuotaikas temdo skundai ir Telšių rajono opozicijos kaltinimai.

Bažnyčia vykdo neteisėtas statytas, statybos leidimų nėra, suderinimo nėra. Nieko nėra. O jau pastatytas pastatas, rekonstrukcija – iš sandėliuko stato didžiulį kotedžą“, – sakė Algirdas Bacevičius, dirbantis Telšių rajono taryboje.

Tyrimą dėl parapijos namų projekto išties pradėjo Statybų inspekcija. O namo kontūrą jau turintis pastatas kyla be statybų leidimo.

Anot klebono, ręsti pastatą jie pradėjo dėl laiko stokos. Esą koją jiems pakišo jau pusantrų metų trunkantis detaliojo plano rengimas.

„Visi sako, kad tuos tas planas bus. Tai taip ir pradėjom, ir archeologinius, ir pradėjome po truputį kilti į viršų. Medžiagas ir kitus dalykus perkame, nes viskas brangsta“, – tikino klebonas.

Telšių rajono meras Tomas Katkus tikino, jog statybos darbai pradėti neturint statytos leidimo.

„Tai statybos įstatymas tokią galimybę numato, kad po to gali prašyti statybos leidimo, tačiau turi nurodyti, jog turi įteisinti savavališką statybą ir prašai leidimo statiniui, kuris jau yra statomas“, – LNK žinioms kalbėjo meras.

Opozicija piktinasi ir tuo, kad savivaldybė per dvejus metus iš miesto biudžeto šiems parapijos namams buvo numačiusi skirti nemenką sumą.

„Savivaldybės biudžete jau yra numatyta 100 tūkst. eurų, savivaldybė jau privalo tiek skirti. Už tai jau balsuota. Iš tos sumos dalį jau skyrė“, – tikino A. Bacevičius.

Tačiau paaiškėjo, kad iš pernai žadėtos didelės sumos savivaldybė parapijai skyrė tik kiek daugiau nei 8 tūkstančius. Savivalda susivokė, kad duoti pinigų gali tik veiklai, bet ne statyboms.

„Ir buvo skirta tam, kam galima – nugriauti ten esantį avarinės būklės sandėliuką“, – tikino Telšių meras T. Katkus.

Klebonas pasakojo, jog už skirtą suma tik „apvalė statybų vietą“.

Meras patikino, kad daugiau jokių pinigų savivaldybė parapijos namų statybai neskirs. Pastatą teks užbaigti ir įrengti iš tikinčiųjų aukų, kurių, anot klebono, dabar nestinga. O ir vietiniai šventai įsitikinę, kad kunigas statybas vykdo legaliai.

Statybos inspekcija darbus laikinai sustabdė, tad dabar statybos užtruks ilgiau ir kainuos brangiau, mat jau teko sumokėti 13 tūkst. eurų baudą dėl be leidimo pradėtų statybų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: