S. Holownia Lenkijos Seimui pradėjo vadovauti prieš kelis mėnesius. Pirmas jo užsienio vizitas į Lietuvą.

„Tai taip pat yra parodymas mūsų labai artimų ryšių tarp šalių“, – kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Ir iki politikos S. Holownia Lenkijoje buvo populiarus, tai žinomas šalies žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas, 11 sezonų vedė Lenkijos talentų laidą.

Lietuvos seimūnai šiuo svečiu buvo sužavėti.

„Buvęs žurnalistas ir dėl to labai charizmatiškas, labai bendraujantis betarpiškai“, – LNK žinioms pasakojo Seimo Mišrios narių grupės atstovė Rita Tamašunienė.

„Aš nesu matęs tokio atvirumo ir europietiškumo lygio žmogaus“, – teigė konservatorius Emanuelis Zingeris.

Seimo nariai pasakojo, kad prie stalo buvo prisimintas ir šalių palikimas, ir tai kad dabartinis Lenkijos ambasadorius Konstantynas Radziwiłłas garsiųjų Radvilų palikuonis.

O Seimo pirmininkės V. Čmilytės–Nielsen kabinete Š. Holovnia atkreipė dėmesį į šachmatų lentas.

„Laimei šiandien ji neprivertė manęs žaisti šachmatais. Net tris šachmatų lentas ji turi kabinete. Jaučiau įdėmų žvilgsnį ir klausimą, ar aš žaidžiu. <...> Nenorėjau būti nugalėtas pasaulinio lygio čempionės, tad, kaip patys suprantate, atsisakiau žaisti“, – Seime pirmadienį sakė Lenkijos Seimo maršalka S. Holownia.

Lenkijos Seimo vadovas kalbėjo, jog esant šiai sudėtingai geopolitinei situacijai svarbu išlaikyti šalių partnerystę, nes lenkai ir lietuviai tai broliai ir seserys, kurie kartais susipyksta, bet galiausiai vienas kitą palaiko. Ir priminė Lietuvos lenkų keliamą klausimą.

Szymonas Hołownia

„Pabrėžė maršalka buvimą Tautinių mažumų įstatymo ir jo svarbos. Todėl yra labai svarbu, kad jis atsirastų“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Šis įstatymas dar nėra parengtas.

„V. Čmilytė–Nielsen patikino, kad dabartinė Lietuvos valdžia turi intencijų spręsti problemas, kurias kelia lenkų tautinė mažuma. Kalbame apie švietimo ir pavardžių rašymo klausimus. Tas procesas bus tęsiamas ir dėl to labai džiaugiuosi“, – sakė Lenkijos Seimo maršalka S. Holownia.

Prieš keliolika metų Lenkijos politikai darė spaudimą, jog Lietuvoje gatvių pavadinimų ir vardų dokumentuose negalima rašyti lenkiškai. Tuometis užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis buvo pareiškęs, kad į Vilnių kojos nekels.

Radoslawas Sikorskis

Prie šio užsienio reikalų ministro Lietuvos santykiai su Lenkija santykiai buvo pasiekę žemiausią tašką. Dabar R. Sikorskis grįžo į užsienio reikalų ministro postą. Bet valdžia sako, kad dėl to su juo jau susisiekė.

„Paklausėme, ar yra kokių nors pretenzijų. Jis pasakė, kad ne. Nes mes padarėme tuos pakeitimus dėl w raidės“, – LNK žinioms pasakojo konservatorius E. Zingeris.

Bet dar lieka neįteisinti lenkų diakritiniai ženklai. Seimo pirmininkė teigia, kad Lenkijos Seimo maršalka konkrečiai apie juos nekalbėjo.

Kaip ir apie tai, kad Lietuva Lenkijoje jau keturis mėnesius neturi ambasadoriaus.

Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, kad dėl ambasadorių šią savaitę užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir prezidentas Gitanas Nausėda turėtų susitikti. Iniciatyvą parodė užsienio reikalų ministras.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: