Apie naujausius tyrimo „Skaidrinam“ atradimus A. Tapinas pranešė savo „Facebook“ paskyroje.

„Mano favoritas yra Seimo narys, kuris tikrai leido sau viską už mūsų pinigus. Iš pradžių jis susipirko profesionalią muzikinę įrangą – kelis Push2 muzikinius pultus, Audiofuse mikšerį, profesionalius mikrofonus ir dar kažkokią techniką. Kaip suprantu, tada jis grodavo naktimis Seimo viešbutyje ir neleisdavo miegoti ukrainietėms“, – pirmadienį „Facebook“ rašė A. Tapinas.

„Tada perėjo prie kitos technikos – pirko 2 Macbook Air kompiuterius ir vieną Lenovo laptopą, žaidimams ir nežaidimams skirtas peles ir klaviatūrą, operatyvinę atmintį, SSD diską, Galaxy watch laikrodį, JBL kolonėles, spausdintuvą, Samsung projektorių, rankų darbo odinį dėklą Macbookui. Ir 2023 lapkritį, paskutinėm dienom – naujausią Samsung Galaxy Fold5 telefoną už 2317 mūsų eurų“, – dėstė jis.

Be to, pastebi visuomenininkas, M. Matijošaitis kelis metus nuomojosi kompiuterinės įrangos už beveik 500 eurų per mėnesį.

Marius Matijošaitis

A. Tapinas taip pat nurodė, kad parlamentinių išlaidų ataskaitose rasta ir Seimo narių, atsiskaitinėjusių keliolika kortelių – tačiau kas jie, savo įraše nenurodė.

„Dar vienas įdomus momentas yra 2023 lapkritis – tai paskutinė data, kai šios kadencijos Seimo nariai gali įsigyti įrangą už parlamentines lėšas ir pasilikti ją sau. Vienas leido sau tomis dienomis nestabdyti – Lenovo Legion Pro7, galingiausias laptopas kompiuteriniams žaidimams už daugiau kaip 2600 eurų mūsų pinigų“, – tyrimo detalėmis dalijosi jis, nenurodydamas, kuris Seimo narys tokį kompiuterį įsigijo.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę A. Tapinui paskelbus, jog iniciatyva „Skaidrinam“ keliasi į Seimą, energetikos ministras, parlamentaras Dainius Kreivys Seimo kanceliarijai grąžino nuo 2021 m. gautas parlamentines lėšas.

Pernai pavasarį A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

STT jau yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl Vilniaus miesto, Kauno miesto, Šiaulių miesto, Kauno rajono, Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių, Ignalinos, Jonavos, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Ukmergės, Pasvalio, Prienų rajonų bei Kretingos, Utenos ir Birštono, Panevėžio, Telšių, Radviliškio, Joniškio savivaldybių.

Iš 19 pradėtų tyrimų įtarimai dėl skaidrumo panaudojant savivaldybių tarybų nariams skirtas lėšas pareikšti Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui, buvusiam Alytaus merui Algirdui Vrubliauskui bei buvusiam Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui Sergejui Dmitrijevui.

Politikai nėra linkę nerimauti dėl Seimą pasiekusios iniciatyvos „Skaidrinam“: parlamente galioja gerokai griežtesnė tvarka

Visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus nagrinėti Seimo narių veiklai skirtų lėšų ataskaitas, parlamentarai tikina – kol kas Seime nerimo dėl „Skaidrinam“ iniciatyvos nejusti. Nors A. Tapinas jau paviešino „laisviečio“ Mariaus Matijošaičio išlaidų detales, o energetikos ministras Dainius Kreivys „užbėgo įvykiams už akių“, grąžindamas Seimo kanceliarijai nuo 2021 m. panaudotas lėšas, politikai pabrėžia – Seime galioja gerokai griežtesnė atsiskaitymo už parlamentines išlaidas tvarka.

„Jokių nerimo ženklų nėra. Skirtingai nuo savivaldybių – čia yra kita tvarka“, – Eltai teigė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis.

Jo teigimu, parlamento nariams taikomos griežtesnės taisyklės dėl ataskaitų už parlamentines išlaidas. Anot politiko, pasitaiko, kai koks nors pirkinys neatitinka galiojančio reglamento. Tokiu atveju, akcentuoja S. Skvernelis, Seimo narys negali išlaidų kompensuoti parlamentinei veiklai skirtomis lėšomis.

Jam antrino ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Ji vylėsi, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kolegos tinkamai laikėsi Seime galiojančios tvarkos.

„Nejaučiu iš narių kažkokio sujudimo. Visgi, Seime pakankamai griežtai reglamentuota parlamentinių išlaidų panaudojimo tvarka. Viliuosi, kad visi kolegos yra pristatę ir tuos dokumentus, kurie yra reikalingi, ir tuos dalykus, kurie yra reikalaujami pagal taisyklių raidę“, – komentavo konservatorė.

Ramiai A. Tapino tyrimo išvadų laukia ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Ji tikino kartu su padėjėja visada kruopščiai tikrinanti teikiamas ataskaitas dėl parlamentinių išlaidų.

„Manau, iš pono Tapino postų pirmųjų sakinių aišku, kad situacija yra kitokia nei savivaldybėse. Tą jis ir pats pripažino. Vis dėlto, Seime kontrolė yra pakankamai griežta. (...) Nemanau, kad bus kažkokių stebuklingai didelių radinių“, – abejojo ji.

Įvertino D. Kreivio sprendimą grąžinti Seimui panaudotas kanceliarines lėšas

Ir nors bendra atmosfera Seime rami, po A. Tapino įrašų socialiniame tinkle sprendimų ėmėsi vienas iš parlamentarų, energetikos ministras Dainius Kreivys. Kaip skelbta anksčiau, politikas nutarė grąžinti nuo 2021 m. panaudotas parlamentinei veiklai skirtas lėšas.

Toks ministro sprendimas A. Širinskienę nustebino – politikė neabejoja, kad taip konservatorius „bando užbėgti įvykiams už akių“.

„Dėl Kreivio buvau šiek tiek nustebusi – iš karto kyla klausimas, kas pas tą Seimo narį turėjo būti, kad jis staiga sumotyvuotas kelių sakinių, kur net nebuvo tiesiogiai įvardintas, sugrąžino visas lėšas“, – stebėjosi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė.

Nevienareikšmiškai tokį D. Kreivio žingsnį sutinka ekspremjeras S. Skvernelis.

„Ministras, aišku, yra ir Seimo narys. Bet iš teisinės pusės nematau didelių problemų – teisiškai, tos išlaidos gali būti patiriamos ir kompensuojamos. Bet nepamirškime – ministras turi ir tarnybinį transportą“, – samprotavo jis.

Tuo metu R. Morkūnaitė-Mikulėnienė nesileido į detalesnius partijos kolegos sprendimų vertinimus. Tai, anot jos, buvo asmeninis D. Kreivio žingsnis.

„Tai jo apsisprendimas. (...) Manau, kad priėmė sprendimą tiesiog grąžinti visas gauta lėšas ir, matyt, tokiu būdu savo asmeniu uždaryti šį klausimą“, – aiškino politikė.

TS-LKD griežtai reagavo į galimo piktnaudžiavimo atvejus savivaldos lygmeniu – partijos Priežiūros komitetas suspendavo dalies politikų narystes, užkirto kelią dalyvauti artimiausiuose rinkimuose. Klausiama, ar gali reikti imtis tokių sprendimų ir dėl konservatorių kolegų Seime, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė neatmetė tokios galimybės.

„Viliuosi, kad kolegos elgėsi taisyklių ribose. Visą laiką, taip sakant, panašaus pobūdžio klausimus sprendžiame principingai – kartais tai būna pakankamai skausminga. Bet jeigu norime reikalauti iš kitų žaidimo pagal sutartas taisykles, turime ir patys maksimaliai tame dalyvauti“, – tvirtino ji.

Tomas Vytautas Raskevičius

T. V. Raskevičius apie klausimų sukėlusias M. Matijošaičio parlamentines išlaidas: apmaudu, kad atsidūrėme epicentre

Paaiškėjus, jog Seimo narys M. Matijošaitis už parlamentinei veiklai skirtas lėšas pirko įvairios kompiuterinės įrangos ir garso aparatūros, jo kolega, Laisvės frakcijos seniūno pavaduotojas Tomas Vytautas Raskevičius apgailestauja, jog partija pateko į šio tyrimo akiratį. Visgi, ar kompiuterius ir muzikinę techniką už Seimo nario veiklai skirtus pinigus įsigijęs M. Matijošaitis iš tiesų naudojo ją darbiniams tikslams, T. V. Raskevičius teigia negalintis atsakyti.

„Apmaudu, kad esame atsidūrę epicentre. (...) Akivaizdu, kad Marius pats turės pateikti atsakymus visuomenei į tuos iškeltus klausimus ir tada tikrai frakcijoje aptarinėsime, kokie tolimesni žingsniai“, – Eltai pirmadienį teigė T. V. Raskevičius.

„Kol kas detaliai nesame apie tai diskutavę“, – pabrėžė parlamentaras, paklaustas, ar frakcija jau aptarė parlamentinių lėšų panaudojimo skaidrumo tyrimą.

Politikas neabejoja, jog šis tyrimas taps priežastimi iš esmės permąstyti parlamentinių išlaidų skyrimo tvarką.

„Akivaizdu, kad bus daug klausimų daugeliui Seimo narių. Tai vertinu labai pozityviai šitą tyrimą ir gal tai padės suformuoti tam tikrą aukštesnį standartą. (...) Manau, kad Seimas apskritai turėtų atsisakyti tų parlamentinių išlaidų arba jas kažkaip kitaip apskaityti“, – teigė T. V. Raskevičius.