SAUSIS

Sausio 1 dieną Lietuva tapo nenuolatine Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nare dvejų metų kadencijai.

Sausio 13 dieną minint Laisvės gynėjų dieną Laisvės premija įteikta Kauno arkivyskupui, Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos redaktoriui, disidentui Sigitui Tamkevičiui.

Sausio 16 dieną Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Seimas nepagrįstai reikalauja generalinio prokuroro veiklos ataskaitos ir taip sudavė smūgį Seimo pastangoms atstatydinti Darių Valį.

Sausio 20 dieną Londono teismas sutiko Lietuvai išduoti buvusius žlugusio „Snoro“ banko akcininkus Raimondą Baranauską ir Vladimirą Antonovą. Šiuo metu teismas nagrinėja apeliacinį skundą.

Sausio 23 dieną, paaiškėjus, kad trūks balsų, Seimas atidėjo paskutinį balsavimą dėl Konstitucijos pataisos, kuri būtų atvėrusi kelią partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovui Rolandui Paksui dalyvauti prezidento rinkimuose. Pataisa nepriimta iki šiol.

Sausio 24 dieną Veterinarijos tarnyba pranešė, kad Lietuvoje pirmą kartą nustatytas afrikinis kiaulių maras. Vėliau užkratas smarkiai išplito.

Sausio 29 dieną į Lietuvą gydytis atskraidintas pirmasis per protestus Kijeve nukentėjęs ukrainietis. Vėliau Lietuva priėmė gydytis dar dešimtis sužeistų protestuotojų ir Ukrainos karių.

Sausio 29 dieną Vilniaus apygardos teismas įpareigojo prokuratūrą atlikti tyrimą dėl spėjimų, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis.

Sausio 30 dieną, gavus Vokietijos koncerno „E.On“ pritarimą, „Lietuvos dujų“ akcininkai nutarė inicijuoti naują ieškinį arbitražui prieš Rusijos dujų koncerną „Gazprom“. Tai galėjo paskatinti „Gazprom“ sumažinti dujų kainas.

VASARIS

Vasario 2 dieną į Lietuvą gydyti atskraidintas Ukrainos opozicijos aktyvistas, būsimasis sporto ministras Dmitrijus Bulatovas, kurio pasakojimas Vilniaus ligoninėje apie patirtus kankinimus prikaustė tarptautinės žiniasklaidos dėmesį.

Vasario 7 dieną Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius Sočyje susitiko su Rusijos ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu. Susitikime dominavo dujų tiekimo klausimai.

Vasario 8 dieną su Vokietijos kanclere Angela Merkel susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pranešė išgirdusi paramą euro įvedimui ir dujų sektoriaus pertvarkai.

Vasario 19 dieną tūkstantis žmonių susirinko į mitingą prie Seimo išreikšti paramą Ukrainos proeuropietiškiems protestuotojams, prieš kuriuos Kijeve panaudota jėga.

Vasario 26 dieną evangelikų liuteronų bažnyčios kvietimu į Lietuvą atvyko 40 pabėgėlių iš pilietinio karo apimtos Sirijos.

Vasario 27 dieną Konstitucinis Teismas išaiškino, kad pasiūlius kalbininkams Seimas galėtų pakeisti taisykles, kurios numato, jog Lietuvos piliečio pase vardai ir pavardės gali būti rašomi tik lietuviškais rašmenimis.

Vasario 28 dieną Lietuva inicijavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl situacijos Kryme, kurį netrukus aneksavo Rusija.

KOVAS

Kovo 4 dieną Lietuva nusprendė uždrausti atvykti į šalį buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui ir dar 17 buvusios Ukrainos valdžios pareigūnų.

Kovo 5 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė turinti žinių, kad valdančiosios Darbo partijos vadovams įtaką gali daryti Rusijos vadovybė, todėl partijos atstovai nebus kviečiami į pasitarimus dėl šalies gynybos klausimų.

Kovo 6 dieną Jungtinės Valstijos atsiuntė šešis papildomus „F-15“ naikintuvus Baltijos šalių oro policijos misijai sustiprinti. Misija sustiprinta lieka iki šiol.

Kovo 13 dieną Lietuvos pareigūnai Panemunės pasienio kontrolės punkte sulaikė ir į areštinę uždarė įtariamąjį Sausio 13-osios byloje Jurijų Melį.

Kovo 17 dieną Valstybės saugumo departamentas paskelbė, kad po diplomato priedanga veikiantis Rusijos žvalgybos darbuotojas Valerijus Katula bandė verbuoti Lietuvos tarnautoją dėl informacijos apie Lietuvos pirmininkavimą ES. Vėliau pranešta, kad ambasadoje jis nebedirba.

Kovo 19 dieną Vilniuje viešėjęs Jungtinių Valstijų viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pranešė apie planus atsiųsti amerikiečių karius į Baltijos šalis pratyboms ir mokymams.

Kovo 22 dieną Vilniuje sulaikytas neblaivus vairavęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis. Po tarnybinio patikrinimo jis buvo atleistas už pareigūno vardo pažeminimą.

Kovo 27 dieną po sunkios ligos mirė ilgametis Lietuvos žydų bendruomenės vadovas Simonas Alperavičius.

Kovo 29 dieną minint Lietuvos narystės NATO dešimtmetį partijų vadovai įsipareigojo nuosekliai didinti krašto apsaugos finansavimą, kad 2020 metais jis pasiektų 2 procentus bendrojo vidaus produkto.

BALANDIS

Balandžio 4 dieną Lietuvos apeliacinis teismas išteisino dėl ketinimų įvykdyti teroro aktą Čečėnijoje nuteistą klaipėdietę Eglę Kusaitę.

Balandžio 8 dieną pranešta, kad Rusijos teisėsauga Maskvoje buvo sulaikiusi didžiausią bankrutavusio Ūkio banko akcininką Vladimirą Romanovą, kurio Lietuva ieško dėl įtarimų didelės vertės turto pasisavinimu ir iššvaistymu. Vėliau Rusija pranešė neišduosianti jo Lietuvai.

Balandžio 9 dieną Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas paskelbė, kad Lietuva pažeidė per apkaltą iš prezidento posto pašalinto Rolando Pakso politines teises, kai uždraudė po apkaltos pašalintiems asmenims eiti aukštas pareigas.

Balandžio 15 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė iš apdovanotųjų Sausio 13-osios atminimo medaliu sąrašo išbraukė šio medalio atsisakiusią Rusijos žurnalistę Tatjaną Mitkovą.

Balandžio 16 dieną Lietuvoje lankęsis įtakingas Jungtinių Valstijų respublikonų senatorius, buvęs kandidatas į prezidentus Johnas McCainas (Džonas Makeinas) pareiškė, kad Vakarų reakcija į Rusijos invaziją į Ukrainą yra gėdinga, ir paragino apginkluoti Ukrainos kariuomenę.

Balandžio 25 dieną kilo didelis gaisras Kuršių nerijoje, jo metu ugnis palietė apie 130 hektarų miško.

Balandžio 26 dieną į Lietuvą atvyko Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų kuopa, kurią Vašingtonas atsiuntė reaguodamas į Rusijos agresiją Ukrainoje.

GEGUŽĖ

Gegužės 2 dieną į Klaipėdą atplaukė NATO nuolatinės parengties išminavimo laivų grupė, kuri Baltijos jūroje dislokuota stiprinant pajėgas regione reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Gegužės 2 dieną Vilniuje įteikti Lietuvos kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2014“. Geriausiu aktoriumi išrinktas pagrindinį vaidmenį filme „Lošėjas“ sukūręs Vytautas Kaniušonis, geriausia aktore - Anastasija Marčenkaitė („Ekskursantė“), geriausiu metų filmu - „Lošėjas“(rež. I.Jonynas).

Gegužės 5 dieną Rusija pranešė vienašališkai stabdanti susitarimą su Lietuva dėl informacijos apie ginkluotę Karaliaučiaus srityje teikimo.

Gegužės 11 dieną įvyko pirmasis prezidento rinkimų turas. Jame daugiausia balsų surinko pareigas ėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė (45,92 proc. balsų) ir europarlamentaras socialdemokratas Zigmantas Balčytis (13,62 proc. balsų).

Gegužės 16 dieną Italijoje, Milano oro uoste, sulaikytas įtariamasis Sausio 13-osios byloje Sankt Peterburgo gyventojas Vasilijus Kotlerovas. Vėliau Milano teismui suėmimą pakeitus į namų areštą įtariamasis dingo.

Gegužės 19 dieną generalinis prokuroras Darius Valys nušalintas nuo pareigų, paaiškėjus, kad už jo prieš pustrečių metų padarytą avariją, turėtų būti taikoma ne administracinė, o baudžiamoji atsakomybė. Susitaikęs su nukentėjusiąja D.Valys rugpjūčio pabaigoje grąžintas vadovauti Generalinei prokuratūrai.

Gegužės 19 dieną eidamas 75–uosius metus Vilniuje mirė kino ir teatro aktorius Antanas Šurna.

Gegužės 25 dieną antrąjį prezidento rinkimų turą laimėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė, už ją balsavo 57,90 proc. arba 701 tūkst. 999 rinkėjai. Konkurentas Zigmantas Balčytis sulaukė 40,10 proc. arba 486 tūkst. 214 rinkėjų balsų.

Gegužės 25 dieną per rinkimus į Europos Parlamentą daugiausia - 17,43 proc. - balsų gavo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, nedaug atsiliko Lietuvos socialdemokratų partija (17,26 proc.) ir Liberalų sąjūdis (16,55 proc.). Pirmą kartą per šiuos rinkimuose europarlamentaro mandatą gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (6,61 proc. balsų).

Gegužės 27 dieną Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Seimo sprendimas į rinkimų sąrašą grąžinti iš jo ankstesnės kadencijos parlamento išbrauktus keturis balsų pirkimo skandale minėtus „darbiečius“ prieštarauja Konstitucijai. Darbo partijos frakcijos iniciatyva siekta į Seimo rinkimų sąrašą grąžinti Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Joną Pinskų bei Vytautą Gricių.

Gegužės 29 dieną pranešta, kad muitininkai Lietuvos ir Latvijos pasienyje sulaikė vilkiką, kuriuo gabenta 312 kilogramų hašišo. Jo vertė siekia daugiau kaip 12 mln. litų.

Gegužės 30 dieną Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, vainikuotas „Poezijos pavasario“ laureatas poetas Kęstutis Navakas.

Gegužės 30 Vilniuje, Seime, prasidėjo NATO Parlamentinės Asamblėjos pavasario sesija.

BIRŽELIS

Birželio 3 dieną Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas atsisakė Seimo nario mandato ir netrukus tapo europarlamentaru, tuo pačiu įgydamas naują teisinį imunitetą. Dėl to Lietuvos apeliaciniame teisme sustojo Darbo partijos „juodosios“ buhalterijos ir sukčiavimo byla.

Birželio 4 dieną Europos Komisija leido Lietuvai 2015 metais įsivesti eurą.

Birželio 12 dieną viešėdamas Jordanijoje, sustojus širdžiai, netikėtai mirė žinomas televizijos prodiuseris, šou verslininkas, renginių vedėjas Gintaras Ruplėnas.

Birželio 12 dieną patvirtinta, kad Rusijos koncernas „Gazprom“ pasinaudojo oficialiais pasiūlymais ir už 417,1 mln. litų parduoda turimas dujų bendrovių „Lietuvos dujos“ ir „Amber Grid“ akcijas.

Birželio 19 dieną Seimas per apkaltą panaikino daugiau kaip metus parlamente nesirodančios „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės mandatą.

Birželio 25 dieną Generalinė prokuratūra patvirtino sustabdžiusi tyrimą dėl informacijos apie bankrutavusį banką „Snoras“ nutekinimą, nes atlikus visus galimus veiksmus, įtariamasis nerastas.

Birželio 26 dieną aplinkos ministro postą paliko europarlamentaru išrinktas „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis. Vėliau į šias pareigas paskirtas kitas šios partijos narys Kęstutis Trečiokas.

Birželio 26 dieną po daugiau kaip dešimt metų trukusių diskusijų Seimas nekeisdamas Konstitucijos įteisino tiesioginius merų rinkimus. Pirmieji tokie rinkimai vyks kitų metų kovo 1 dieną.

Birželio 26 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį nurodė iš naujo nagrinėti bylą, kurioje Airijos pilietis Michaelas Campbellas (Maiklas Kembelas) buvo išteisintas dėl kaltinimų rengusis tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“.

Birželio 28 dieną minėjimu Kaune prasidėjo jubiliejinė Dainų šventė, vėliau persikėlusi į Vilnių.

Birželio 29 dieną surengtas referendumas, kuriuo siekta uždrausti parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims bei sumažinti reikalavimus surengti referendumą. Referendumas neįvyko, nes jame dalyvavo tik 15 proc. rinkėjų.

LIEPA

Liepos 1 dieną Lietuvos kariuomenės vadu paskirtas majoras Jonas Vytautas Žukas, anksčiau dirbęs kariniu atstovu Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie NATO ir Europos Sąjungos. Jis poste pakeitė generolą leitenantą Arvydą Pocių.

Liepos 4 dieną Turizmo departamentas sustabdė nemokios kelionių organizatorės „Go Planet Travel“ pažymėjimą, jai vėliau paskelbtas bankrotas. Netrukus bankrotas paskelbtas dar dviem Lietuvoje paslaugas teikiančioms turizmo įmonėms, beveik 40 bendrovių įspėtos dėl galimų problemų, iškeltas klausimas dėl Turizmo departamento vadovų atsakomybės.

Liepos 10 dieną mirė išeivijos verslininkas, visuomenės veikėjas JAV lietuvis Juozas Kazickas, organizavęs JAV finansinių fondų vadovų vizitus į Baltijos šalis, Lietuvos vadovų ir politikų susitikimus su Vakarų lyderiais, konsultavęs Lietuvos vadovus.

Liepos 12 dieną į Lietuvos laisvės sąjungą susijungė Liberalų ir centro sąjunga bei politinė partija „Sąjunga Taip“, partijos pirmininku išrinktas Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Liepos 16 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino naujai įgaliojimus gavusią Vyriausybę, kurioje pasikeitė žemės ūkio, sveikatos apsaugos ir aplinkos ministrai. Naujais paskirti Virginija Baltraitienė, Rimantė Šalaševičiūtė ir Kęstutis Trečiokas.

Liepos 17 dieną eidamas 91-uosius mirė Lietuvos disidentas monsinjoras Alfonsas Svarinskas, sovietiniais metais aktyviai dirbęs pogrindyje, areštuotas ir nuteistas bei kalėjęs lageriuose.

Liepos 17 dieną Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad naujienų agentūros BNS žurnalistų pokalbių telefonu klausytasi neteisėtai. Taip pat neteisėtu teismas pripažino BNS redaktorės slaptą sekimą, po mėnesio patenkinti dar dešimties BNS darbuotojų skundai dėl jų pokalbių klausymosi.

Liepos 22 dieną Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų taryba priėmė galutinį sprendimą dėl euro įvedimo Lietuvoje.

Liepos 24 dieną afrikinis kiaulių maras aptiktas viename didžiausių Lietuvoje veikiančių Danijos kapitalo įmonės „Idavang“ kiaulių kompleksų, sunaikinta daugiau kaip 18 tūkst. kiaulių, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tyčinio užkrato platinimo.

Liepos 25 dieną dviratininkas Ramūnas Navardauskas laimėjo devynioliktąjį „Tour de France“ lenktynių etapą. Jis tapo pirmuoju lietuviu, pasiekusiu tokį laimėjimą.

RUGPJŪTIS

Rugpjūčio 4 dieną švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pasirašė įsakymą, kuriuo nuo 2016-ųjų įvedamas privalomas matematikos egzaminas visiems abiturientams, siekiantiems studijuoti aukštosiose mokyklose valstybės finansuojamose vietose.

Rugpjūčio 6 dieną Rusija metams uždraudė žemės ūkio produkcijos, žaliavų ir maisto produktų importą iš šalių, taikančių sankcijas Rusijai. Dėl šio sprendimo nukentėjo Lietuvos žemės ūkis ir verslas, Europos Komisija pasekmėms sušvelninti Lietuvos pieno sektoriui skyrė beveik 50 mln. litų.

Rugpjūčio 11 dieną pranešta, kad po septynerių metų su pertraukomis vykusios ir 5 mln. litų kainavusios rekonstrukcijos baigta įrengti premjero rezidencija Vilniuje Turniškėse, į ją po kelių dienų įsikėlė premjeras Algirdas Butkevičius su šeima.

Rugpjūčio 12 dieną į Lietuvos banko saugyklą Vilniuje atgabentos pirmosios mūsų šalyje nukaldintos lietuviškos eurų monetos.

Rugpjūčio 13 dieną Vilniaus oro uoste į Lietuvos teritoriją neįleistas ir į Maskvą grąžintas Rusijos pilietis Aleksandras Diukovas, ketinęs Vilniuje pristatyti savo knygą.

Rugpjūčio 20 dieną pranešta apie Rusijoje sulaikytą vieną ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių Romą Zamolskį, įtariamu plėšimais ir nužudymais tiek Lietuvoje, tiek Rusijoje.

Rugpjūčio 21 dieną Lietuvos įmonė „Litgas“ pasirašė penkerių metų dujų tiekimo sutartį su Norvegijos bendrove „Statoil“. Tai tapo pirmąja alternatyva rusiškoms dujoms Baltijos šalyse.

Rugpjūčio 22 dieną pranešta, kad Ukrainoje nužudytas Lietuvos garbės konsulas Luhansko srityje Mykola Zelenecas.

Rugpjūčio 26 dieną Lietuvos lenkų rinkimų akcija paskelbė išeinanti iš valdančiosios koalicijos. Krizę koalicijoje sukėlė energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atleidimas, kai šis prieš šalies vadovų valią į viceministrės pareigas grąžino Renatą Cytacką.

Rugpjūčio 30 dieną, nepaisant Lietuvos kritikos, Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini (Federika Mogerini) išrinkta ES užsienio politikos vadove. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vienintelė iš ES vadovų susilaikė balsuodama dėl jos kandidatūros, sukritikavusi italės požiūrį į Rusiją.

RUGSĖJIS

Rugsėjo 1 dieną eidamas 81-uosius mirė konkurso „Dainų dainelė“ pradininkas Laurynas Virgilijus Visockis.

Rugsėjo 2 dieną Krašto apsaugos ministerija pasirašė sutartį dėl priešlėktuvinės sistemos GROM pirkimo, bendra sutarties vertė – 34,041 mln. eurų. Metų pabaigoje Lietuvą pasiekė pirmoji ginkluotės siunta.

Rugsėjo 3 dieną Taline susitikęs su Baltijos šalių vadovais JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) patvirtino NATO kolektyvinės gynybos įsipareigojimus.

Rugsėjo 4 dieną būdamas 90-ties mirė aktorius ir režisierius Donatas Banionis.

Rugsėjo 5 dieną NATO viršūnių susitikime Velse sutarta dėl papildomų pajėgumų Rytų Europoje, įskaitant Baltijos šalis, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Rugsėjo 7 dieną būdamas 86-erių mirė Lietuvos gamtininkas, zoologas, pedagogas profesorius Ričardas Kazlauskas.

Rugsėjo 13 dieną Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Pasaulio taurėje Madride pralaimėjo Prancūzijai rungtynes dėl bronzos medalių.

Rugsėjo 19 dieną Rusija sulaikė Lietuvos žvejybos laivą „Jūros vilkas“ teigdama, kad jis žvejojo Rusijos ekonominėje zonoje.

Rugsėjo 19 dieną Lietuva, Lenkija ir Ukraina Varšuvoje pasirašė sutartį dėl bendros karinės brigados steigimo.

Rugsėjo 20 dieną Vilniuje susitikę NATO kariuomenių vadai tarėsi dėl Rytų Europos gynybos ir santykių su Rusija.

Rugsėjo 23 dieną Seimas įteisino ritualinį gyvulių skerdimą pagal musulmonų ir judėjų papročius.

Rugsėjo 24 dieną tiriant galimą savivaldybės darbuotojų išnaudojimą buvo sulaikyta Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė, jai pateikti įtarimai dėl prekybos poveikiu.

Rugsėjo 25 dieną Seime prisiekė ir pareigas pradėjo eiti energetikos ministras Rokas Masiulis, anksčiau vadovavęs suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą įgyvendinančiai įmonei „Klaipėdos nafta“.

Rugsėjo 25 dieną Strasbūro teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų komitetas paragino Lietuvą įteisinti lyties keitimą ir priimti Konstitucijos pataisas, kurios leistų per apkaltą pašalintam prezidentui Rolandui Paksui dalyvauti parlamento rinkimuose.

Rugsėjo 25 dieną artėjančio euro įvedimo proga Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Europos centrinio banko vadovas Mario Draghi (Marijus Dragis).

SPALIS

Spalio 7 dieną prokurorai paskelbė, kad buvusio kultūros viceministro socialdemokrato Dariaus Mažinto brandos atestatas - suklastotas, jis nėra baigęs vidurinės mokyklos. D.Mažintas netrukus pasitraukė iš pareigų.

Spalio 7 dieną nesulaukęs 79-ojo gimtadienio mirė profesorius, habilituotas mokslų daktaras, fizikos teoretikas, visuomenės veikėjas Ramūnas Katilius.

Spalio 11 dieną eidama 72-uosius mirė rašytoja, novelistė Bitė Vilimaitė.

Spalio 21 dieną Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai tirdami galbūt neskaidrius viešuosius pirkimus Vidaus reikalų ministerijoje atliko kratą valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje, taip pat penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose.

Spalio 21 dieną pasibaigus kadencijai Seimas iš pareigų atleido Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininką Gintarą Kryževičių.

Spalio 22 dieną Kauno apylinkės teismas leido suimti buvusią teisėją ir Seimo narę Neringą Venckienę, kuri nuo teisėsaugos slapstosi užsienyje.

Spalio 22 dieną į Lietuvą iš Vokietijos atgabenta pirmoji eurų banknotų siunta. Eurui įvesti reikalingus 132 mln. vienetų eurų banknotų Lietuvos bankas pasiskolino iš Vokietijos Bundesbanko.

Spalio 27 dieną suskystintų gamtinių dujų terminalui Klaipėdoje skirtas laivas „Independence“ (lietuviškai - „Nepriklausomybė“) įplaukė į Klaipėdos jūrų uostą.

Spalio 28 dieną eidamas 76-uosius mirė lietuvių rašytojas Romualdas Granauskas.

Spalio 28 dieną po keletą metų trukusių derybų Baltijos valstybės įsteigė bendrą įmonę, kuri rūpinsis transeuropinės geležinkelio vėžės projektu „Rail Baltica“.

Spalio 29 dieną atsistatydino ketverius metus Viešųjų pirkimų tarnybai vadovavęs Žydrūnas Plytnikas, teismui palikus galioti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadą, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Spalio 30 dieną atsistatydino vidaus reikalų ministras „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas, kitą dieną jis apklaustas kaip specialusis liudytojas byloje dėl galbūt neskaidrių pirkimų jo vadovautoje ministerijoje.

LAPKRITIS

Lapkričio 1 dieną Lietuvoje pradėjo oficialiai veikti greitojo reagavimo pajėgos, kurios galėtų skubiai reaguoti į vadinamąsias nekonvencines grėsmes, tokias kaip skiriamųjų ženklų neturinčių ginkluotų grupuočių veiksmai ar tautinių mažumų kurstymas.

Lapkričio 3 dieną pranešta apie tai, kad Vidaus reikalų ministerija pradeda procedūras, jog JAV gyvenantis garsus krepšininkas Žydrūnas Ilgauskas netektų Lietuvos pilietybės.

Lapkričio 5 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė generalinį policijos komisarą Saulių Skvernelį paskyrė vidaus reikalų ministru.

Lapkričio 10 dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė policijos generaliniu komisaru paskyrė Liną Pernavą, iki tol ėjusį Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas.

Lapkričio 10 dieną pranešta, kad valstybės įmonėje „Oro navigacija“ dirbusiam Lietuvos piliečiui pateikti kaltinimai dėl šnipinėjimo Baltarusijos naudai ir vykdomas tyrimas dar vieno įtariamo šnipo atžvilgiu.

Lapkričio 13 dieną Generalinė prokuratūra paskelbė baigusi ikiteisminį tyrimą Sausio 13-osios byloje, kurioje yra 69 įtariamieji - Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai.

Lapkričio 14 dieną Turizmo departamentas sustabdė kelionių agentūros „Fresh Travel“, dirbančios su prekės ženklu „Plius Travel“, veiklą. Tai padaryta, agentūrai pranešus, jog ji negali vykdyti įsipareigojimų.

Lapkričio 18 dieną sveikatos apsaugos ministrė Rimanto Šalaševičiūtė pranešė, kad dėl piktnaudžiavimo nuteistas Valstybinės ligonių kasos vadovas Algis Sasnauskas nušalinamas nuo pareigų.

Lapkričio 20 dieną duodama interviu LRT radijui prezidentė Dalia Grybauskaitė Rusiją pavadino teroristine valstybe, taip sukeldama nepasitenkinimą Maskvoje.

Lapkričio 24 dieną Lietuva įteikė ntoą Rusijai dėl transporto blokados pasienyje.

Lapkričio 24 dieną Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę Kijeve priėmęs Ukrainos vadovas Petro Porošenka pranešė, kad Lietuva tieks Ukrainai ginkluotės elementų.

Lapkričio 26 dieną Panevėžio apygardos teismas genocido byloje išteisino pirmąjį Lietuvos vidaus reikalų ministrą po nepriklausomybės atkūrimo Marijoną Misiukonį, kuris teistas dėl paskutiniu Lietuvos partizanu vadinamo Antano Kraujelio-Siaubūno žūties.

Lapkričio 26 dieną Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo vykdant Vilniaus savivaldybės valdomos skrydžių bendrovės „Air Lituanica“ veiklą.

Lapkričio 28 dieną vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis nurodė atlikti pakartotinį patikrinimą dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus Kęstučio Jucevičiaus patikimumo.

GRUODIS

Gruodžio 2 dieną streiką Lietuvoje pradėjo 30 švietimo įstaigų, jis vyko kelias dienas.

Gruodžio 3 dieną teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai šnipinėjus prieš valstybę pateikti Lietuvos piliečiui, tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku A.O.

Gruodžio 4 dieną Lietuvos Seimas priėmė pirmąjį biudžetą, parengtą eurais. Jame trečdaliu didinamos išlaidos gynybai.

Gruodžio 4 dieną plaukikė Rūta Meilutytė Katare apgynė pasaulio čempionės titulą 50 metrų nuotolyje krūtine. Po kelių dienų 100 metrų nuotolyje ji iškovojo sidabro medalį.

Gruodžio 3 dieną teismas kalėti iki gyvos galvos nuteisė 33 metų panevėžietį Julių Jakubaitį ir 23-ejų Panevėžio rajono gyventoją Deividą Antanaitį, kurie pernai prie Panevėžio, Dembavoje, septyniolikmetę išžaginę, o vėliau gyvą sudegino automobilio bagažinėje.

Gruodžio 5 dieną Teisėjų tarybos pirmininku išrinktas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas.

Gruodžio 5 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas išteisino penkis aukšto rango policijos pareigūnus - Visvaldą Račkauską, Tomą Ulpį, Dariušą Sinkevičių, Vitalijų Vitkovskį ir Emilijų Damukaitį. Jie buvo kaltinami netinkamu pareigų atlikimu, reaguojant į nužudymus Kaune 2009 metais.

Gruodžio 10 dieną Jungtinių Valstijų Senatas paskelbė ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamų teroristų kankinimus slaptuose įkalinimuose centruose. Ataskaitoje minimas ir „violetiniu“ vadinamas centras, veikęs 2005-2006 metais. Žmogaus teisių gynėjai mano, kad šis centras veikė Lietuvoje, Antaviliuose.

Gruodžio 10 dieną Kultūros ministerijoje paskelbti Lietuvos nacionalinių ir meno premijų laureatai. Jais tapo aktoriai Regimantas Adomaitis ir Nelė Savičenko, rašytojas Jakovas Grigorijus Kanovičius, architektas Rolandas Palekas, fotomenininkas Algirdas Šeškus bei rašytojas ir literatūros kritikas Eimutis Valentinas Sventickas.

Gruodžio 18 dieną Seimas Rimvydą Norkų paskyrė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininku.

Gruodžio 23 dieną generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti parlamentaro „tvarkiečio“ Rimo Antano Ručio teisinę neliečiamybę. Panaikinti R.A.Ručio imunitetą prašoma tyrimo metu gavus duomenų apie jo galimai padarytas nusikalstamas veikas.