Viena iš numatytų priedangos vietų Vilniuje – Taikos progimnazija Justiniškėse. Rūsys čia neįrengtas, trūksta oro, bet yra kriauklė, kas reiškia, jog vandens būtų. Vilniaus miesto savivaldybės skaičiavimais, čia, nelaimės atveju, tilptų beveik 5 tūkst. žmonių. Tačiau pačioje mokykloje mokosi apie 1 tūkst. vaikų. Mokyklos vertinimu, jau ir taip čia vietos nėra.

Jeigu nelaimė įvyktų sostinės senamiestyje, priedangos galėtų sulaukti per 26 tūkst. žmonių. Daugiausia jų galėtų pasislėpti požeminėje aikštelėje po Vinco Kudirkos aikšte ir Gedimino prospektu. Skaičiuojama, kad čia galėtų tilpti per 3 tūkst. žmonių.

„Rimtai? O, žinosiu. Mūsų laikais galima slėptis? Pro kur įėjimas? Matau, ačiū labai už informaciją“, – kalbėjo prie požeminės aikštelės „LNK Žinių“ sutikta gyventoja.

Požeminė stovėjimo aikštelė

Iki čia, pasak jos, toloka, bet šalia namų yra mokykla.

Kita gyventoja teigė, jog, įvykus nelaimei, informacijos tikėtųsi gauti iš žiniasklaidos per televiziją, tikėtųsi sulaukti pranešimų telefonu ar išgirsti bendrą pavojaus signalą.

O ką darytų pirmiausia?

„Priklausomai nuo situacijos. Bėgčiau į lauką, kažkur toliau nuo centro, miestų, kažkokių svarbių objektų“, – dėstė ji ir tikino, kad kalbėti apie hipotetinę situaciją sunku.

„Ar po stalu liktum ir sėdėtum, ar kažkur bėgtum, čia – neprognozuojami dalykai“, – pažymėjo pilietė ir svarstė, kad savo padarytų ir stresas, ir adrenalinas.

Dar viena gyventoja tvirtino, jog, nelaimės atveju, pasiėmusi dokumentus, pinigų, maisto atsargų, lėktų į artimiausią bažnyčią:

„Ten saugiausia ir Dievulis apsaugos.“

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, priedangos vietų, kur būtų galima slėptis, skaičius artimiausiais metais išaugs. Esą 40 proc. rajonų gyventojų ir 60 proc. miestų gyventojų turėtų rasti pagalbą priedangose, tačiau tai – tik ateities planas.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie priedangos vietas Lietuvoje žiūrėkite čia: