„Įdomu ir ateityje, manau, pravers“, – „LNK Žinioms“ komentavo kadetas iš Ukrainos Maks Martinenko.

„Čia linksma, įdomu. Įgijau naujų patirčių, parodžiau save, pamačiau kitus. Apsikeitėm žiniomis. Mokausi anglų kalbos, tai irgi gerai“, – pasakojo kitas kadetas Vlad Semeniuk.

Dauguma tarptautinėje šaulių stovykloje besitreniruojančių kadeto iš karo alinamos Ukrainos savo ateitį sieja su karyba.

„Tai praktika, kuri gali gyvenime praversti. Juolab, kad tęsiu kario kelią. Man dar liko metus mokytis ir tęsiu kariškio karjerą“, – tikino V. Semeniuk.

Tarp kadetų iš Ukrainos dauguma – vaikinai. Bet į stovyklą iš Kyjivo atvažiavusi Marija irgi žada baigusi licėjų stoti į aukštąją karybos mokyklą. Jos krūtinę jau puošia du ženkleliai už išskirtinius pasiekimus.

Šauliai pratybose

„Pirmasis – už pasiekimus moksle antro kurso, o antras – už puikias žinias specialios disciplinos Ukrainos gynybos“, – pasakojo ji.

Ukrainiečius priėmę mūsų jaunieji šauliai ir kadetai be taktinių užsiėmimų stovykloje gilino pirmosios medicinos pagalbos žinias, mokėsi išgyvenimo gamtoje ir pramogavo.

„Patriotinis ugdymas šitoje stovykloje užima pakankamai daug laiko. Tai visas laikas po vakarienės iki miego yra patriotinis ugdymas, Lietuvos krašto pažinimas, kultūrinės veiklos. Supažindiname vieni kitus su savo tradicijomis, tai ne tik kalbam apie Lietuvą, bet, kadangi tarptautinė stovykla, vieni iš kitų semiamės patriotinių veiklų ir žinių“, – komentavo Jaunųjų šaulių vadas Tadas Venskūnas.

Izdelis: mes auginame patriotus

Tarptautinėje stovykloje – ne tik 30 ukrainiečių, bet kadetai ir jaunieji šauliai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Į šią stovyklą atvyko geriausi.

„Kadangi aš rusiškai moku, tai pabendraut galima su ukrainiečiais ir su kitomis šalimis. Žmonės, kaip galima sakyti, – broliai ir sesės mūsų, mes kaip ir labai daug bendro turim. Tas pats, kas kalbėti su lietuviais, tik kita kalba“, – teigė šaulys Linas Ragauskas.

Apie stovyklą kalbintas kadetas Augustas Kazimieras Šulskis pasakojo, kad jam labiausiai patiko taktinės užduotys.

„Buvo ir taktinis žygis, šaudymas iš „Airsoft“ tipo ginklų“, – pridūrė jis.

Tarptautinė sukarinta stovykla vyko Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalione. Tai stovyklautojus irgi motyvuoja.

„Esu šauliuose ketvirti metai. Į veiklą, ko gero, pastūmėjo sesė labiausiai, nes sesė buvo šaulė. Ir šiaip norėjau išbandyti save“, – kalbėjo šaulė Mišel Abada.

„Iš jaunųjų šaulių koks trečdalis ateina į Karo akademiją, tampa policininkais, ugniagesiais, eina į Krašto apsaugos savanorių pajėgas, stoja į kitas aukštąsias mokyklas, būna patriotiški žmonės. Aš manau, kad valstybei didžiulė nauda turėti jaunuosius šaulius, nes mes auginame patriotus“, – pasakojo Šaulių sąjungos vadas Linas Izdelis.

Jaunuoju šauliu galima tapti nuo 11 iki 18 metų. Šiuo metu sąjungoje yra per 5,6 tūkst. jaunųjų šaulių.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie stovyklą žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)