„Ikiteisminiai tyrimai atliekami siekiant patikslinti gautą informaciją ir įvertinti, ar tarybos nariams skiriant išmokas su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti, nebuvo padaryta nusikalstama veika – piktnaudžiavimas, siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos“, – Eltai patvirtino STT atstovė Julija Gorovniovaitė.

Tai jau 16-oji, po visuomenininko Andriaus Tapino inicijuoto „Skaidrinam“ tyrimo, STT akiratyje atsidūrusi savivaldybė, kurioje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl savivaldos lėšų panaudojimo skaidrumo.

Kaip skelbta spalio pabaigoje, trims Pasvalio rajono tarybos nariams čekius už kurą, kurie vėliau buvo kompensuoti iš savivaldos lėšų, spausdino tas pats EMSI degalinės kasininkas.

Kaip nurodoma „Skaidrinam“ tyrime, daugiausiai savivaldos lėšų 2019-2022 metais kurui išleido Darbo partijos narys Igoris Malinauskas. Per šį laikotarpį politikas kurui išleido 13,6 tūkst. savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų, tačiau svetimomis kortelėmis nesinaudojo.

Visgi paanalizavus čekius paaiškėjo, kad politikas savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis kompensavo keliones, tvarkant asmeninio verslo reikalus.

Kitas Pasvalio savivaldybės tarybos narys – konservatorius Antanas Sudavičius – kurui išleido 13,4 tūkst. eurų ir pateikė čekius su net 37 skirtingomis nuolaidų kortelėmis. Atlikto tyrimo metu taip pat buvo pastebėta, kad politikas kurą pildavosi ir kelis kartus per valandą pas tą patį kasininką.

Savivaldybės tarybos narys, „darbietis“ Rimantas Želvys per kadenciją kurui išleido 13,1 tūkst. eurų ir pateikė čekius, kuriuose yra nurodytos 64 skirtingos nuolaidų kortelės.

ELTA primena, kad pavasarį visuomenininkui A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jau yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl Vilniaus miesto, Kauno miesto, Šiaulių miesto, Kauno rajono, Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių, Ignalinos, Jonavos, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės, Ukmergės rajonų bei Kretingos savivaldybių.

Iš 16 pradėtų tyrimų kol kas įtarimai pareikšti tik vienam politikui – buvusiam Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui Sergejui Dmitrijevui. Jis įtariamas piktnaudžiavimu, sukčiavimu ir dokumentų suklastojimu bei jų panaudojimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją