Ukraina dabar yra artimesnė NATO nei buvo kada nors. Mes, sąjungininkai, patvirtiname, kad Ukraina taps NATO nare. Mes atsisakėme reikalavimo taikyti narystės veiksmų planą. Tai pakeis Ukrainos narystės kelią – iš dviejų žingsnių proceso pereiname prie vieno žingsnio proceso“, – Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu surengtoje spaudos konferencijoje teigė J. Stoltenbergas.

„Mes paskelbsime Ukrainai kvietimą prisijungti prie NATO, kai bus išpildytos sąjungininkų keliamos sąlygos“, – akcentavo jis.

J. Stoltenbergas patikino, kad pasibaigus karui Ukraina bus suteiktos saugumo garantijos. O kol kas, pasak NATO generalinio sekretoriaus, Aljanso sąjungininkės Ukrainai yra pasiryžusios teikti ilgalaikę paramą.

„Mes patikiname, kad kai šis karas pasibaigs, Ukraina turės saugumo garantijas tam, kad istorija nepasikartotų. Šiandieną sąjungininkės yra pasiryžusios teikti ilgalaikę pagalbą Ukrainai. Tai padės atgrasyti bet kokią agresiją karui pasibaigus iš Rusijos pusės. NATO taip pat yra pasiryžusi teikti visapusę paramą“, – akcentavo jis.

Aljanso vadovas taip pat pabrėžė, kad Vilniuje priimti sprendimai žymi naujo skyriaus pradžią santykiuose tarp NATO ir Ukrainos.

„Šiandieną susitinkame kaip lygiaverčiai partneriai. Mes tikrai laukiame tos dienos, kada galėsime susitikti kaip sąjungininkės“, – sakė jis.

ELTA primena, kad Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu daugiausiai dėmesio sulaukė Ukrainos narystės Aljanse klausimas.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Kyjivas tikėjosi gauti aiškų signalą dėl narystės perspektyvos, tačiau komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad „absurdiška“ nenustatyti Ukrainos narystės NATO termino. Taip jis teigė dar prieš paviešinant komunikate nugulusias kompromisines formuluotes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją